Translate

tisdag 7 januari 2014

Besöksrapport nummer 3 - Vadstena Klosterkyrka

Besöksrapport nummer tre
Lisa Lundberg SA11SA


Då var det dags för min tredje och sista besöksrapport. Ännu en gång kunde förutsättningarna varit betydligt mycket bättre. Det hela började med att jag för en dryg månad sen hade bestämt mig för att besöka en livsåskådning kallad TSL – The Summit Lighthouse. De skrev ut tider för sina ceremonier på sin hemsida, som förövrigt såg väldigt seriös ut. Jag valde därför att åka dit en lördagseftermiddag. Väl där var det extremt svårt att hitta parkering, men tillslut lyckades vi (jag och mamma). När vi väl gjort det gick vi mot ingången som låg i källaren på baksidan om ett höghus. På dörren fanns en skylt som konstaterade att vi kommit rätt. Jag tog i dörren för att känna att den var låst. Lamporna lös dock innanför och jag började fundera vad som stod på. Jag kikade in men såg inga människor där inne, det fanns inte heller någon ringklocka eller liknande. Jag blev väldigt upprörd eftersom det inte stod någonstans på hemsidan att ceremonierna endast skulle vara för vissa. Eftersom detta hände blev mitt sista besök uppskjutet. Jag pratade med Nader som godkände en lite senare besöksrapport.

Jag funderade nu länge på vart mitt sista besök skulle bli. Eftersom jag under samma veva skulle åka och hälsa på min släkt i Motala kunde jag lika gärna passa på när jag väl var där. När jag sökte runt på internet insåg jag att det minst sagt fanns ett antal olika kyrkor att välja mellan i Östergötland. Även om det fanns extremt många att välja mellan så var det dock inte lika många som hade en tid som passade vårt schema. Jag bestämde mig därför för att återvända till staden som mitt första besök ägde rum i, Vadstena. Denna gång skulle jag besöka Vadstena Klosterkyrka, som är en av de största medeltida kyrkobyggnaderna i Sverige. Kyrkan invigdes år 1430, men påbörjades troligen redan år 1370. Kyrkan tillhör Svenska kyrkan och är en församlingskyrka. Namnet Vadstena Klosterkyrka kan lura en lite eftersom kyrkan från början var katolsk och tillhörde Birgittasystrarna. Numera har Birgittasystrarna en egen kyrka (mitt första besök) och Vadstena Klosterkyrka är en församlingskyrka, även fast det gamla namnet för kyrkan är detsamma.

En ruggig, mörk och regnig vinterdag begav jag mig till kyrkan.
Så fort jag kom fram till utsidan av kyrkan la jag märke till storleken. Det var en av de största kyrkor jag någonsin sett. När jag sedan kom in i den kändes den nästan ännu större. En annan känsla jag fick var värme, vilket hela kyrkan utstrålade. Direkt innanför de fina dörrarna på ena kortsidan kom jag in i den storslagna kyrkan. Det fanns ingen hall eller rum att hänga sina kläder på innan man kom in i själva kyrkan. Istället var det närmsta in till vänster ett flertal affischer med information om saker som försiggår i kyrkan och dess omgivning. Efter affischerna fanns sedan som en liten affär där man kunde köpa böcker, filmer etc. allt om som kunde tänkas handla om kyrkan på olika sätt. Pengarna för detta skulle sedan gå till att finansiera kyrkan och alla dess tänkbara utgifter.
När vi sedan kollat igenom vad som kunde köpas fortsatte vi längre in i kyrkan. Eftersom det var ungefär 10-15 minuter kvar innan mässan skulle börja så bestämde vi oss för att fortsätta titta runt i kyrkan. Nästa sak jag speciellt skulle lägga märke till var en rithörna för barnen. Det är smart att ha något för de små barnen att göra, risken är då även mindre att de stör.
Längre in i kyrkan fanns ännu ett altare med många stolar att sitta på. Nästa stop blev sedan framför Högkoret, det allra största altaret. Detta som främst används vid större högtider och mässor. Förutom att detta altare var extremt vackert så la jag märke till att det fanns en ramp för rullstolar upp till altaret. Detta så att rullstolsbundna skulle slippa krångla upp för trapporna. Jag slutade aldrig förvånas över hur väl man tog hänsyn till alla besökare, alla var välkomna.



När vi (jag, mamma och mormor) hade stått imponerade en stund vid altaret kom prästen gående förbi oss och hälsade vänligt. Vi bestämde oss då för att det var dags att gå bort mot Rosenkransaltaret, platsen där Veckomässan skulle hållas. Vi kom dit och möttes av en man som talade om för oss att ta en varsin psalmbok och ett häfte. Därefter satte vi oss ganska långt bak på de sex rader med stolar som fanns på varje sida. Den yngste förutom jag på mässan var troligen min mamma och prästen. Vi var
totalt tio personer och samtliga utom vi var pensionärer. Detta kan med stor sannolikhet bero på att Vadstena är en sommarstad och det bor inte jätte många där under vinter halvåret.
När det var ungefär fem minuter kvar till mässans start började orgeln att spelas. Det var ungefär som att man skulle förbereda sig för starten.

Det första gemensamma vi sedan gjorde var att tillsammans läsa som en slags ’’dikt’’ tillsammans. När vi gjorde detta ställde sig alla upp, och vi gjorde såklart detsamma. Jag hörde ordet evangelium som sas. Förövrigt handlade det även om orättvisa, det var intressant att höra att inget är perfekt, men framförallt att det icke perfekta accepteras.
En annan sak som sas som speciellt fångade min uppmärksamhet var när de sa ’’Gamla traditioner kan behövas brytas’’. Detta förvånade mig lite, eftersom jag att har fått bilden att det är viktigt att bevara gamla traditioner. Det kan tolkas som att kyrkan genomgår en modernisering, där det är viktigt att åtminstone försöka med nya saker.
Ytterligare något som pekade på modernisering var när prästen talade en lång stund och bland annat sa ’’vi hör tillsammans trots olika etnicitet’’, gäller detta även om man tror på olika religioner? Det är säkert viktigt för många att vara troende, men enligt prästen är det minst lika viktigt att vara medmänniska.

Nu var det dags för bön. Eftersom vi inte besöker kyrkan speciellt ofta satt vi mest och försökte lyssna på orden som sas.
Något jag la märke till var att alla som var där verkligen ville vara där. De var seriösa i sin sak och såg extremt tacksamma ut för det de hade, trots att det var så pass få människor där.
Efter detta var det dags för sång ur psalmboken, nummer 788 – För livets skull. Sången leddes av en kvinnlig röst som samtidigt spelade orgel, dock syntes inte tjejen till. Jag började undra vart hon befann sig. Däremot hörde man med ungefär fem minuters mellanrum någon hosta mycket högt, så högt att det ekade i hela kyrkan, troligen var det samma person som sedan sjöng. Samtidigt som det sjöngs förberedde prästen för nattvarden.
Så fort sången var klar ställde sig människorna upp och gick fram till prästen för att ta emot nattvarden i form av bröd och vin. Efter att de ätit brödet som de doppat i vin, tände de även ett varsitt ljus. Vi gjorde däremot inte detta, utan kollade istället på. Även fast vi inte deltog i denna del så kände vi oss fortfarande lika välkomna, vilket var otroligt skönt.



Äntligen skulle det ske något som jag kände igen från den katolska kyrkan. Tackhälsningen skedde även här, som var det absolut vackraste jag mindes från Birgittasystrarna. Därför blev jag oerhört glad att få uppleva samma sak igen, och jag blev inte besviken. Alla kollade på varandra med slutna händer och log. En bild som är svår att få ur huvudet.

Nu var det dags för psalm igen – Giv folken fred, giv själen frid. Det var återigen samma kvinna som sjöng, och människorna som medverkade i mässan sjöng även dem.
När psalmen var slut tackade prästen Gud, för att sedan gå ifrån altaret. Han stannade därefter och pratade med mannen som bad oss ta en psalmbok vid vår ankomst.

Vi satt däremot kvar tills orgeln hade slutat spelat. Sedan reste vi oss för att lämna psalmboken där vi tidigare hade hämtat den.
Jag lyckades även se tjejen som sjungit under hela mässan.

På vägen mot utgången såg jag ytterligare en sak, man kunde skänka pengar/presenter/gåvor till de utsatta på Filippinerna. Men även till barn som har det svårt. 

En av de sista sakerna jag la märke till var taket i hela kyrkan, som var obeskrivligt fint. Samtidigt svävade många känslor runt i mitt huvud. Liksom mina tidigare besök var jag upprymd, men jag kände även att det var tråkigt att detta var mitt sista besök. Alla dessa besök har definitivt öppnat upp mina ögon för hur olika vi människor är, och hur underbart det är. Trots att detta var mitt sista skolrelaterade besök, kommer jag med stor sannolikhet fortsätta med egna besök i framtiden. Självklart kan man läsa hur mycket som helst om olika religioner, livsåskådningar etc. på internet, men det är besöken som ökar förståelsen markant. Om man aldrig testar saker, kan man heller aldrig veta.
Det roligaste med hela erfarenheten av besöken är troligen min inställning till dem. När jag till en början fick höra om uppgiften var jag väldigt tveksam och såg det som ganska jobbigt. Men direkt vid planeringen för första besöken och när besöket skedde ändrades allt. Jag blev positiv och såg fram emot nästa besök. Jag rekommenderar fler att göra besök, för det är otroligt hur mycket man kan lära sig.
Så här ser kyrkan ut när det är betydligt bättre väder ute och ljusare.


Kommentarer, feedback och allt annat är självklart välkommet!
Lisa Lundberg SA11SA

2 kommentarer:

  1. Flemingsberg
    Tisdag 7 januari 2014

    Hej igen Lisa!

    Innan jag börjar skriva om den tredje rapporten så måste jag skriva att när jag kommenterade besöket i Hindu Mandir Society” i Sollentuna glömde jag berömma dig för dina fina bilder därifrån. Nu har jag sagt det!

    För tredje besöket, efter en del om och men, har du valt Vadstena klosterkyrka i Östergötland.

    Ännu en gång är bakgrundsbeskrivningen utmärkt. Du visar läsaren att vägen till en utmärkt besök behöver inte vara lätt eller enkelt. Ibland händer saker som man inte styr över. Då är det bara att acceptera detta och gå vidare. Och det är precis vad du har gjort.

    Som du har förklarat tillhör Vadstena klosterkyrka svenska kyrkan och därmed luthersk. Under besöket har du haft din mor och din mormor med dig. Framför mina tack till dem.

    Visst är kyrka där väldigt mäktigt. Jag kommer ihåg att en gång i min ungdom cyklade jag till kyrkan och väl inne i kyrkan häpnades jag över dess arkitektur!

    Du har beskrivit känslan du fick när du kom in i kyrkan. Väldigt bra att du delar dina innersta känslor med läsaren.

    Du har beskrivit kyrkan historia och dess kyrkorum på ett utmärkt sätt.

    Efter den beskrivningen tar ni er till Rosenkransaltaret där Veckomässan skulle hållas. Du beskriver kyrkorummet och människor som har samlats för att delta i Veckomässan på ett mycket bra sätt. Min enda fråga: var det flest tanter eller gubba som var närvarande?

    Du har beskrivit mässans olika moment på ett mycket bra sätt. Alla moment, däribland bön, predikan, psalmer, tacksägelsen, kollekten och nattvarden är med.

    Dina slutord är mycket fina. Du sammanfattar dina känslor på ett utmärkt sätt. Underbart att uppgiften har känts meningsfullt och givande och jag är glad att hela tiden hade du utmärkt stöd från din mor.

    Och innan jag glömmer: jätte många bra och välplacerade bilder satt i rapporten och förgyllde den.

    Tack för ännu en mycket bra rapport.

    Mvh
    Nader

    SvaraRadera
  2. Hej Nader!

    Tack för din feedback. Genom att läsa det du skriver får jag ytterligare förståelse och får bekräftelse att det sätt jag genomför mina rapporter fungerar för mig. Som svar på din fråga ''var det flest tanter eller gubbar som var närvarande?'' Det var exakt lika många tanter och gubbar. Dock blev det fler av kvinnligt kön eftersom vi var tre stycken av dessa.
    Ännu en gång, tack för dina fina kommentarer. Även tack för din positiva feedback om mina bilder, jag har verkligen ansträngt mig för att få till hela rapporterna. Men det jag är mest nöjd med måste vara att jag lyckats förmedla mina känslorna så att läsarna förstår vad jag menar!

    Tack Nader.

    MVH,
    Lisa Lundberg SA11SA

    SvaraRadera