Translate

tisdag 21 januari 2014

Malin Eklund-Larsen, SA11SA, Arbetsuppgift: Påverkan och manipulation

Malin Eklund-Larsen, SA11SA,
Arbetsuppgift: Påverkan och manipulation

Att man påverkar eller manipulerar någon sker hela tiden. Man påverkar någon hela tiden oavsett om man gör det medvetet eller inte. Manipulation händer också hela tiden utan att vi vet om det. Ett exempel på det är: när partier säger samma sak till oss fast på olika sätt och får oss tillslut att rösta på dem.

Varför det förekommer i dagens samhälle, är för att sekter, organisationer, grupper osv vill ha flera medlemmar. Men det är inte bara dom som utövar detta utan alla gör det. Som sagt så gör vi saker som vi inte är helt medvetna om att vi gör. Att påverka någon är ganska lätt, exempel är att du kan säga ” vad har du för kläder på dig?” är ett sett att påverka någon både negativt och positivt. Eftersom grupper, sekter och organisationer vill ha flera medlemmar, så måste de använda sig av något sätt för att ”locka” till sig dom. Det är då de ut övar manipulation och påverkar många på olika sätt. I de flesta fall så riktar sig de mot människor som har stora personligheter och som är utåtriktade, men som söker svar de stora frågorna, eller inte vet vad de tror på.

Ibland kan man lyckas att manipulerar samt påverka någon och ibland kan man misslyckas totalt med det. Om man nu ska hitta på en händelse där de lyckas att påverka samt manipulera så kan det gå till på det här sättet:
Du får ett sms av en gammal kompis som du varken har sett eller hörts av på evigheter. Hen föreslår att ni ska ses någonstans för att umgås och prata. När ni väl ses så pratar hen bara om den här rörelsen som den har gått med i. Hen föreslår att du ska följa med på ett möte och slutar inte fråga tills du säger ja… Det som du får veta är bara om hur bra det är med den och hur allt har blivit bättre för den här personen osv, osv. Hen får dig verkligen att vilja följa med. När du väl är på ”mötet” så måste du vara aktiv under hela händelsen för att visa att du är den personen som ska få vara med. Alltså att du ska förtjäna din plats. Allt eftersom blir du mer och mer indragen och tillslut är det ingen återvändo. Du är nu medlem i rörelsen (sekten). Du får nu se hur allt verkligen är och det är inte bra, men du kan inte lämna den häller för de har dina svagheter som de kommer använda emot dig.


När individer försöker komma ur sekter osv har de stora problem, i vissa fall så för lorar de alla sina vänner och familjerna börjar stöta ut dem. Detta kan då leda till väldigt stora psykiska problem för just den personen. Den kan då kännas sig väldigt ensam, hatad osv, osv. Men det finns hjälp de kan få och på så sätt har de personer fått ett mycket bättre liv…

1 kommentar:

  1. Tumba gymnasium
    Onsdag 29 januari 2014

    Hej Malin!

    Jag hoppas att du har det bra!

    Tack för ditt inlägg.

    Den här gången har du skrivit ett inlägg om ”Påverkan och manipulation”. Du har försökt betrakta dessa företeelser med öppna ögon och du har fått fram en del intressanta synpunkter.

    Ibland känns det som om du har hoppat över ett eller flera steg av det tankemönster du har haft när du har nedtecknat dina tankar. Exempelvis skriver du:

    ”Manipulation händer också hela tiden utan att vi vet om det. Ett exempel på det är: när partier säger samma sak till oss fast på olika sätt och får oss tillslut att rösta på dem.”

    Och min fråga blir då: Är detta ett exempel på manipulation?

    Oftast är andemeningen i din text att manipulation förekommer för att ”sekter, organisationer, grupper osv vill ha flera medlemmar”. Min fråga blir då: Varför vill de ha dessa medlemmar?

    I texten har du behandlat några för ändamålet viktiga frågeställningar men du har utlämnat en del.

    I sista stycket har du gjort ett försök för att se företeelsen utifrån olika perspektiv men tyvärr har du då enbart valt att belysa en enda fråga – utträde ur en sekt – på det sättet.

    Tack för en bra text!

    Ha det bra!

    Mvh
    Nader

    SvaraRadera