Translate

torsdag 30 januari 2014

Tillstånd att döda Martin


Efter att ha sett filmen ”tillstånd att döda” känner jag mig hjärtlös jämfört med mina klasskamrater då jag inte reagerar på samma sätt som dem.

Filmen handlar om det problem en läkt militärvideo har skapat och man får höra familjer till några av de drabbade tala samt två soldater som lämnat armén p.g.a. att de tyckte kortfattat att kampen i Irak gått överstyr. I denna video får man bevittna hur en militär helikopter cirkulerar runt ett torg högt upp i luften då den attackerar beväpnade några beväpnade människor på marken. De flesta dör direkt men det finns en stackare som bara blir skadeskjuten. När han försöker ta sig till säkerhet upptäcker soldaterna i helikoptern honom men de kan inte angripa honom för att han är obeväpnad. Då hör man soldaterna tala tillvarandra och uppmanar honom till att ta upp ett vapen så de får skjuta honom då han innan är skyddad av Genèvekonventionen. Då kommer en minivan som tillhör en man och hans två barn samt en husägare och ska hjälpa honom. Då rapporterar soldaterna felaktig information till han som har hand som ”attacken” för att få tillstånd att skjuta dem. informationen var baserad på händelser tidigare den dagen då man sett beväpnade människor som åkt runt i en knappt liknande fordon. Baserat på den information som han får beslutar han att ge tillstånd att attackera.
När marktrupperna anländer till platsen (soldaten som man talar mest med i filmen var en av dem) upptäcker de att barnen kan fortfarande räddas och man tar hand om dem på lämpligt sätt.

Soldaten, innan han gick med i armén, hade en bra jobb och en karriär fram tills han låg på sjukhus och bevittnade händelserna 11/9-2001 då flygplan flögs in i World Trade Center. I samband med händelserna så väcktes ett hat för bl.a. muslimer samt al-Qaida då han som de flesta amerikanare är väldigt patriotiska. Han påstod att han resonerade så här ”How dare they do this to us?!”(hur vågar de göra såhär mot oss?!)

Jag tycker att hela händelsen är en liten del i det stora problemet då jag inte tycker att soldaternas manipulerande av regler och information bara är en följd av det stora problemet. USA är ett land där människor växer upp och blir extremt patriotiska, samt att deras ekonomi mår bra av att de krigar. När de hemska händelserna 9/11-2001 tog plats blev nationen väldigt upprörd sedan ville de ha hämnd, folk med inflytande hittade dem som attackerade och sedan sattes denna process igång. Fler gick med i armén, man gick till attack med nyblivna unga soldater som har fel bild av vad som sker under krig, då jag påstår att man inte kan förbereda sig för det man kommer att bevittna där. (nu e det lite patetiskt att man bara kan göra sig så överlägsen i skälva striden med krigsmaskiner som missiler, tanks helikoptrar samt att högt sofistikerade vapen på infanteriet. )

Problemet ligger i hos lärarna inte hos de studerande

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar