Translate

torsdag 23 januari 2014

Patrik Johnsson SA11SA Arbetsuppgift: Påverkan och manipulation

Jag tror att anledningen till manipulation och att påverka människor kan vara av flera olika anledningar. En kan vara att man som utövare alltså parten som då manipulerar folk kan göra detta av en anledning för att få bekräftelse på att det som hen sysslar med och dess tankar/åsikter från andra människor. En annan anledning som kan vara att även utnyttja manipulation och att påverka människor för egen vinning. Dvs att man genom att exempelvis på ett sätt manipulerar sina föräldrar. Genom att säga till sina föräldrar att resan till fjällen eller något annat är en resa som alla andra av mina vänner får och att deras föräldrar har betalat resan och allt vad nu kan vara och på sått genom att påverka föräldrarnas egna tankar om denna resa få sin vilja igenom.

När jag var liten fick jag ofta höra utav mina föräldrar att jag var väldigt manipulativ, då jag själv kan påstå att jag använde mig av sådan här typer av resonemang om jag ville ha något.

Men sedan finns det ju olika typer och nivåer på manipulation. Alltifrån fallet om fjällen till säljares metoder till att sälja på människor just deras vara à till mer grova manipulations metoder då vi kommer in mer på sekter och olika politiska metoder för att få igenom just den sektens eller just det politiska partiets agenda. Ur en ren politiskt synvinkel angående manipulation och att påverka människor, använde sig historiens diktator i Nazityskland Adolf Hitler sig utav manipulation och tala på ett sådant sätt så han fick folk att välja hans agenda, vilket då ledde till att folket i Nazityskland var med och bidrog till det hemska som hände i andra världskriget. Detta var kanske inte det tyska folkets vilja innan Hitler kom in i bilden, men eftersom Hitler utnyttjade situationen som varade i Tyskland i den ekonomiska och allmänna krisen och genom sin manipulativa metod med sig folket.
Precis som det jag nämnde innan i texten angående de olika nivåerna av hur man utöver olika metoder av manipulation och påverkan. Så kan det vara alltifrån småsaker så som familjemanipulation till nationella och politiska metoder.

En lyckad påverkan och manipulation är precis den som Adolf Hitler under 1940-talet lyckades med. Dvs att få med sig flera miljoner människor på hans sida genom hans agenda. För att göra en kort sammanfattning om vad då en lyckad påverkan och manipulation är, så är en lyckad manipulation enligt mig och vad jag uppfattar är då man genom detta får antingen sin vilja igenom eller får en grupps vilja eller agenda igenom och att få en bekräftelse på att det just ”jag” sysslar med. En situation till kan vara då sektmedlemmar värvar nya medlemmar till en sekt genom lyckade värvningar. Men den sammanlagda summan av hur en lyckad påverkan går till, är att man som värvare eller påverkare i detta fall utnyttjar olika situationer exempelvis en svag ekonomisk kris eller svaga personer som man liksom lätt får igenom till att vara en del av en sekt eller vad det nu kan vara.

Individen som vi kan kalla blir ett ”offer” i detta fall, för manipulationen kan drabbas på olika sätt, ekonomiskt, psykiskt etc. I de flesta fallen drabbas de utav psykiska och i viss mån ekonomiska. Ofta drabbas de utsatta av båda delarna dvs. både ekonomiskt och psykiskt. Säg att du joinar en sekt(med andra ord värvas) så är du i de flesta fallen tvungen att betala en avgift vilket då är de ekonomiska effekterna. Medan under tiden du är i församlingen/sekten drabbas du av psykiska effekter, som kan få dig att tänka och tro i helt andra banor än vad du gjort innan och skapa en tro som egentligen inte alls har med verkligheten eller hur det ser ut i vardagen för fem öre. Du som individ blir på ett sätt hjärntvättat. Du kan även efter en tid i sekten att bli den som värvar och rekryterar nya medlemmar till sekten, på högre mäns begäran.

Och i dessa fall då du skall rekrytera nya medlemmar gör du pga. att du med den tro och den typ av hjärntvättning som sekten har fått in i ditt huvud. Medan hade du varit den du var innan du själv blev värvad till sekten tror jag i de flesta fallen att man absolut aldrig skulle försöka värva nya medlemmar till sekten. Men eftersom du blivit så pass troende i den ”tron” som sekten fått in i ditt huvud, så tänker du inte innan du handlar.

Allt för ofta stängs även sektmedlemmarna av från resten av samhället. Precis just detta skedde med Sandra som barn i Korsnäs gården, en församling i Grödinge en bit utanför Stockholm. Detta beskriver hon i en intervju med journalisten Charlotte Essén i Svenska Dagbladet(SvD)[1].

Hur lätt är det då att komma ur en sådan här sekt eller en sådan situation som var i exempelvis Nazityskland, då man liksom var tvungen att vara med och döda andra människor eller att inom en sekt bli hjärntvättad med saker som kan leda till att folk tar livet av sig tillslut.

Men så långt jag har uppfattat det hur situationen ser ut om man vill söka sig ut ifrån en sekt eller komma bort från påverkan och manipulationen i största allmänhet. Är att om man söker sig ut från detta får det många negativa konsekvenser. Det kan vara alltifrån inom sekter att de ända människor du känner eller har nära kontakt med eller till och med din egen familj som kanske också är medlem i en sekt vänder dig ryggen till totalt. Men säg situationen om du var kriminell och tillhör ett kriminellt gäng och du vill dra dig ut som det heter, får även detta konsekvenser. Det kan vara konsekvenser så som att du själv är efterlyst av ditt eget gäng, då de vill få tag på dig och få slut på dig, med andra ord döda dig. Men de kan även vara så att ditt gäng eller flera gäng samarbetar för att få tag i dig och då använda sig av dina nära och kära och skada dem och även här till och med döda dem tills de får tag på dig. Om ni läsare här har sett filmen Johan Falk eller vet bakgrunden till filmen. Så är det så att en medlem i ett gäng som arbetar som infiltratör åt polisen vill dra sig ur, får detta förödande konsekvenser då hans ”egna gängmedlemmar” är ute efter honom för att få slut på honom. Och då de använder sig av metoder då de berättar för en hel stad i den undre världen om att denna man ska dödas, så använder man sig av Franks(medlemmen som vill dra sig ur kriminellt gäng) nära och kära och misshandlar osv de för att få tag på honom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar