Translate

tisdag 21 januari 2014

Natalija Matejic
Sa11Sa
Arbetsuppgift: Påverkan och manipulation


Påverkan kan man skilja från manipulation. Manipulation är ett ord som man är negativladdat och då menar man enbart att man övertygar en person fast på ett negativt sätt, genom att hjärntvätta. Påverka kan man göra både på ett positivt och negativ sätt, men i det här fallet är påverkan ett positivt ord för att ge en person bra argument och på det sättet påverka dennas sätt att tänka. Men det som skiljer manipulation och påverkan är genom att bli påverkan kan man fortfarande tänka klart själv och göra beslutningar utifrån sina egna moraliska värderingar.

Idag blir vi var dagligen utsatta för olika organisationer som man stöter på som försöker att övertyga dig att gå med, reklam, tidningar som propagerar osv. Manipulation samt påverkan förekommer p.g.a. ekonomiska eller politiska skäl, kärlek eller handlar det bara om makt. Tidningar, reklam samt politiker försöker att påverka en för att tjäna pengar på det dem propagerar. Oftast äger politiker vissa tidningar och genom tidningar påverkar läsare att börja tänka som detta parti. Oftast kretsar all manipulation och påverkan kring pengar men inte alltid.

Alla människor är unika och tänker på olika sätt därför kan alla inte inse att de blir lurade och manipulerade.  Att bli manipulerad eller påverkad kan bero på stunden. Man är kanske svag i den stunden och blir en offer av manipulation. Om vi tar sekt som exempel, människor som manipulerar behöver inte betyda att den ljuger och vill lura för att ha nytta av det utan att den själv tror på det man säger fast det inte är varken moralisk eller etisk rätt.  Vissa människor blir omedvetet manipulerade eftersom de går efter en känsla och inte medvetenhet. Åt andra sidan har vi människor som är redo att gå över gränsen och göra vad som helst för att få den andre att tro på den.


Genom att vara snäll, säga allt en person vill höra får man medlemmar i sekten och senare när man är väl för långt i det blir man tvungen att vara kvar i sekten. Sektledarna kan hota och på det sättet behålla anhängarna. Det är svårt att komma ur sekten om man kommer in.


Manipulation finns inom flera olika områden men den värsta är inte att vi köpte en produkt som är dålig eller att vi köpte en tidning och slösade pengar- det värsta är sekter som kan förstöra ens liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar