Translate

söndag 19 januari 2014

Besöks rapport 2 Av Jennie Kainulainen sa11sa

Hindu Mandir Society


Nu har det äntligen blivit dags för att skriva min andra besöks rapport.
Jag och Lisa och hennes mamma bestämde oss för att besöka en hindu mandir församling. Det tog ett tag för oss att verkligen åka dit eftersom att Lisa var sjuk men tillslut var vi tvungna att åka dit trots att hon fortfarande var lite sjuk. Och när vi skulle kolla vilken tid det började så hade vi problem eftersom att det stod olika tider på internet och broschyren.

Men när vi väl var där så hade vi lite problem med att hitta en parkerings plats för att det verkade vara fullt överallt, men lyckades tillslut att hitta en.

När vi stod utanför dörren till ”stället” så var det lite tjafs om vem som skulle öppna dörren och presentera oss, som man nu kan skratta lite åt i efter hand. Men tillslut öppnade hon dörren och det kom en man fram till oss och vi presenterade oss och förklarade att vi var där pågrund av ett skolarbete vi skulle skriva. Därefter var han vänlig nog att visa vägen en trappa ner där man skulle ta av sig skorna.

På vägen dit gick vi förbi ett kök och det en massa olika mat dofter därifrån som tipsade mig om att de kanske lagade mat där och då. Efter att vi tog av oss skorna gick vi en trappa upp och in i ett rum som mässan skulle hållas i, antog vi.

Mässan började och det var först då vi kom på att böneledaren inte pratade svenska, nu i efterhand kan jag bli chockad över att jag blev chockad över att mässan var på hindu. Det är ju något man borde förstå, eller åtminstone misstänka.

Sen var det en sak till vi inte hade räknat med eller ens tänkte på, det var att det var ett tjej led och ett kill led. Då kan man tänka sig chocken och genansen när man upptäcker att man sitter i soffan, som är i kill ledet. Och det var inget vi märkte förrens mamman med sina två barn som sitter i soffan i tjejledet, kollar undrande på oss. Det var bara att så försiktigt som möjligt glida ur soffan och smyga bort till tjej ledet.

Eftersom att vi inte förstod ett ord av vad böneledaren sa så blev det rätt så långtråkigt tills en kvinna började gå längs leden med en skål med röda rosenblad och en annan skål med något annat som jag inte såg men som jag senare upptäckte var vatten.
Och medan hon gick så skvätte hon en handfull vatten över båda leden och jag ryckte till när jag fick vatten i mitt ansikte, och det var i den stunden jag fick svar på min fråga om vad som fanns i den skålen, speciellt i mitt ena öga, det blev så mycket att jag var tvungen att torka mitt ansikte.

Eftersom att vi inte förstod orden och det var första gången för oss att besöka en hindu mässa så förstod vi inte vad man skulle göra och ju närmare dem kom oss så bad jag en bön om att bli osynlig eller att hon skulle ignorera mig. Men jag fick inte som jag ville, vilket jag tyckte var trevligt av henne att inkludera oss även när vi inte tillhörde dem som kommer dit regelbundet.

Kvinnan stannade framför mig och Lisa viskar till mig och frågar vad ska vi göra, och jag sa att jag skulle pröva att likna det som jag hade sett dem andra göra. Alltså så strök jag mina händer över mina kinder och då gav hon mig ett kronblad. Därefter gjorde Lisa samma sak.

Sen tog det inte lång tid tills vi bestämde oss för att gå. Jag och Lisa pratade lite om besöket påvägen hem och vi tyckte båda att det var konstigt att det var så många personer där, säkert runt hundra stycken men bara två stycken svenska kvinnor där.
Jag minns också att det var en kvinna där som sjöng och även om jag inte förstod ett enda ord av sången, som såklart var på hindu, så tyckte jag att melodin var vacker. Men är i a f lättad att det hela är över även om det var en lärdom för livet.

Det var lite jobbigt att ta in så många olika intryck att jag mest blev förvirrad över allt som hände.

Det mest roliga och lärorika var nog det där med vattnet och kronbladen, det är något jag aldrig kommer att glömma.

Med Vänlig Hälsning.
Jennie Kainulainen sa11sa


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar