Translate

torsdag 30 januari 2014

Tillstånd att döda av Jesper Liljeström

En tidig morgon den 12 juli år 2007 inträffade det något horribelt och avskyvärt i Iraks huvudstad Bagdad. Det som inträffade var att flertalet civila irakier sköts ihjäl, däribland en journalist samt hans assistent från tidningen Reuters. Även en man som visade civilkurage och försökte rädda de som skadats dog, då hans bil sköts sönder av en amerikansk attackhelikopter. Hans son och dotter var i bilen och även dem blev nästan offer för attacken om det inte skulle vara för den före detta vice-kopral Ethan McCord som räddade dem ut ur bilen. Händelsen fick stor uppmärksamhet när Wikileaks publicerade videon kallad Collateral murder där man som tittare kunde se händelseförloppet.

Direkt efter att ha sett filmen Tillstånd att döda som är en dokumentärfilm om händelsen som utspelades den 12 juli, 2007 var det ytterst svårt för mig personligen att tycka och tänka om filmen. Allt var så pass absurt, brutalt och utanför min världsbild om vad människor kan vara kapabla till. Efter en stund funderade jag dock på hur USA som land kan rättfärdiga att amerikanska trupper reser till andra delar av världen och bestämmer vilka som ska få leva och vilka som skall dö? Som Gud.

Om dem tycker att det är rätt, förstår jag inte hur dem kan ha visat ett så stort missnöje när Hitler, Stalin eller Mussolini regerade och gjorde nästintill exakt samma sak. Dock utspelades dessa händelser som lämnat djupa spår i de flesta historieböckerna i närliggande länder jämfört ledarens ursprung. Om man försöker se detta ur ett objektivt perspektiv kan man se likheter mellan dessa händelser och en av likheterna är manipulation.

USA är ett typexempel där man alltid skall framstå som störst, mäktigast och bäst. Det spelar ingen roll om det är mat i form av Mc Donalds, filmer såsom Top Gun eller Pearl Harbor. Detta är något som avspeglar sig på majoriteten av landets befolkning, att tro att man kan göra vadsomhelst närsomhelst.

Min största förvåning var en del soldaternas moraliska värderingar att några av dem som satt i attackhelikoptern såg ned på en man dem hade skjutits men överlevt och sa någon i form av ”kom igen, ta upp ett vapen”. Detta eftersom i Genevekonventionen får dem inte avlossa skott mot en person som är skadad men om individen bär vapen är det acceptabelt.


Avslutningsvis, USA som land har en vana att inträda en konflikt eller skapa en konflikt i ett land dem inte har någon egentlig orsak att vara i. Jag tänker på exempelvis Kuwait och Vietnam. Enligt min mening är det inte sista gången vi ser landets arméer träder över landsgränser utan befogenhet, driva något som står på deras agenda och som många gånger slutar i horribla scener för närsamhället.  

Tacksam för kommentarer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar