Translate

tisdag 21 januari 2014

Oscar Bergman SA11SA Påverkan och manipulation

Tjena! 

Här är min arbetsuppgift om manipulation, hoppas den är lärorik. 

Idag förekommer manipulation med syfte att påverka en eller flera individer för att få kontroll. Det hela är ett sätt att få makt, ofta genom att bara ta upp positiva aspekter så den som manipulerar får sitt koncept att låta bättre än det är. Manipulationen leder till att man får över dem manipulerade på ”sin sida”. Vilket innebär att man får dem att tycka eller agera som den som manipulerat. Allt som oftast vill man få personer att dela åsikt, det leder till viss kontroll över individen/individerna. det är ett slags maktmissbruk och kan leda till väldigt psykiska påfrestningar för den utsatta. 

Manipulation utövas på väldigt många sätt och nivåer i dagens samhälle. T.ex. genom propaganda, reklam, mobbning och grupptryck. Det beror på att politikerna/försäljarna i dessa fall vill sälja sin poltiska ide eller affärsmän vill sälja sin produkt/tjänst. Anledningen kan vara att man vill få röster, eller att man som affärsman vill tjäna pengar. I grund och botten tror jag allt handlar om pengar, vårt samhälle är uppbyggt på det. Pengar innebär makt. Även när det kommer till politiker så handlar makten i sin tur om att tjäna pengar. 

Den som utövar manipulationen försöker ofta att utnyttja svaga/osäkra personer, som är enklare mål för manipulering. Det beror endast på att dem letar efter svar och därav inte är lika kritiska till nya åsikter. Folk som redan hittat svar på extensiella frågor, brukar däremot inte vara lika lättmanipulerade. Men även dem faller för manipulation. Gruptrycket från sekten brukar spela in när någon ska värvas. 

Idag kan i princip vem som helst manipulera, så länge den behärskar någon form utav manipulationsteknik. Ett vanligt sätt är genom s.k. sekter. En sekt är en grupp människor som tillsammans har samma ideologi (politisk, religiös, social, ekonomisk, osv). Dem styrs oftast utav en eller flera ledare som är väldigt auktoritära. Dem tror fullt ute på sin ide och bedriver den alltid med fullt allvar. 

En lyckad manipulation hos en sekt går till som så att man försöker upplysa en individ om sektens koncept. Ofta genom att påstå att det är den ”rätta vägen” till lycka i livet och liknande. Därefter blir individen inbjuden till t.ex. olika sorters kurser eller möten. Hon/han influeras hela tiden med positiva budskap kring konceptet. Till slut har personen blivit så hjärntvättad att den börjar hålla med. Den börjar tro på den förvridna sanningen. 

För att vara ännu tydligare kan man säga att sekter och andra organisationer också för den delen, försöker använda olika manipulerande metoder. Med det menar jag att dem förvränger sanningen en aning, dem väljer att inte ta med negativa aspekter av sitt koncept. Allt handlar hela tiden om att få individen att tro att deras tankesätt är det enda rätta. Utstråla en slags värme som skiner igenom och får dem lätt utnyttjade att gå på konceptet. 


Individen blir självklart väldigt deprimerad utav denna påverkan när den insett vad som försiggår  Det blir inte personens naturliga skargång att hitta sina svar på sina egna frågor i livet. Därför så känner dem sig ofta väldigt vilsna, utnyttjade och framför allt oroliga för vad som kommer att ske. Det hela blir extremt påfrestande fysiskt och psykiskt då dem ofta försöker leva avskilt ifrån världen. När dem sedan försöker släppa sekten, har dem inte längre någon kvar i sin bekantskap p.g.a. att leva avskilt ingick i sektens koncept. 

Det är nog relativt enkelt att komma undan ur ekonomisk synpunkt, dem flesta är inte så givmilda så att dem vill ge bort sina pengar hur som helst. Dock finns det andra perspektiv som gör det betydligt svårare att lämna sekten, t.ex. socialt och psykologiskt. Man har ofta sagt upp kontakt med vänner samt familj, därav blir det svårt att hitta tillbaka den vanliga världen. Dessutom är man så hjärntvättad att man är i någon form utav mental instabilitet och har svårt för beslutstaganden på egen hand. Rädsla och oro för vad som kommer att hända spelar också in i sammanhanget. 

Ur det politiska och psykologiska perspektivet är det relativt enkelt, det finns allt som oftast andra organisationer/grupper som inte manipulerar men endå står för liknande åsikter, om man fortfarande vill erhålla tankesättet. Man brukar dock vilja byta. En vanlig faktor till att man ger upp sektlivet beror ofta på att man inte håller med om att det är den rätta vägen längre. Man vill med andra ord hitta ett nytt koncept som man tror mer på. 

Avslutningsvis vill jag prata om att min lösning på problemet handlar om att vara påläst om manipulation. Dessutom vara väldigt källkritisk till allting i vårt samhälle. En viktig fråga att ställa när man blir påhoppad av sådana här organisationer tror jag är; "Vad är syftet med att gå med i eran samhörighet"? Därav granska vad dem svarar och försöka bedömma risker med det hela. Hela tiden var kritisk och ifrågasätta allting, även om det verkar logiskt redan från början. 

Viktigt att komma ihåg att alla sektmedlemmar inte blivit manipulerade utan att det finns dem som gillar att leva de s.k. sektlivet. Som faktiskt på egen hand klivit in frivilligt, oftast ledarna dock. Dem har ju makt i sin position så det är rätt logiskt trots allt. Även om majoriteten tycker dem blivit manipulerade så gör alltså inte alla det. 

Tack för att du läste igenom. skicka gärna feedback!

mvh,
Oscar Bergman 

5.

1 kommentar:

  1. Tumba gymnasium
    Onsdag 29 januari 2014

    Hej Oscar!

    Jag hoppas att du har det bra!

    Tack för ditt inlägg.

    Du har skrivit ett mycket intressant och genomarbetat inlägg om ”Påverkan och manipulation”. Steg för steg leder du läsaren genom den samhälleliga företeelsen. Du betraktar frågan utifrån olika perspektiv och du har en nyanserad text.

    Din avslutning är mycket läsvärd. Du har skrivit:

    ”Avslutningsvis vill jag prata om att min lösning på problemet handlar om att vara påläst om manipulation. Dessutom vara väldigt källkritisk till allting i vårt samhälle. En viktig fråga att ställa när man blir påhoppad av sådana här organisationer tror jag är; "Vad är syftet med att gå med i eran samhörighet"? Därav granska vad dem svarar och försöka bedöma risker med det hela. Hela tiden var kritisk och ifrågasätta allting, även om det verkar logiskt redan från början.

    Viktigt att komma ihåg att alla sektmedlemmar inte blivit manipulerade utan att det finns dem som gillar att leva de s.k. sektlivet. Som faktiskt på egen hand klivit in frivilligt, oftast ledarna dock. Dem har ju makt i sin position så det är rätt logiskt trots allt. Även om majoriteten tycker dem blivit manipulerade så gör alltså inte alla det. ”

    Jag hoppas att var och en av oss som vill klara sig undan manipulation skulle kunna ta till sig orden i den första paragrafen.

    Din text flyter på ett bra sätt och du använder dig av adekvata begrepp.

    Ha det bra!

    Mvh
    Nader

    SvaraRadera