Translate

tisdag 21 januari 2014

Påverkan och Manipulation

Ellenor Hamrelius, SA11SA
Arbetsuppgift: Påverkan och Manipulation

För varje dag och för varje sekund så påverkas vi av andra människor och grupper. När vi tittar på tv eller läser tidningen blir vi utsatta för reklam, åsikter, propaganda etc. Men det är inte för vår skull som vi blir pressade av företag att köpa deras senaste produkter eller rösta på en viss politiker. I slutändan är det bara industrin och vinsten som räknas. Men vi ska såklart inte klandra företagen eller politikerna för det eftersom vi gör exakt samma sak i vår vardag även om vi inte är lika medveten om det. Det vill säga att vi manipulerar varandra för att få fram vår vilja och profit.

Manipulation är när man behandlar någon med bedrägliga eller konstfärdiga metoder för att förändra denne persons kännedom om avsikterna bakom det vars i regel brukar vara egoistiska.[1] En person kan manipulera en annan person genom att spela på personens skuldkänslor eller rädslor. Ett exempel är när en gammal vän hör av sig och påpekar att man inte har träffats på väldigt länge. Det kan orsaka skuldkänslor i dig som egentligen inte har ansträngt så mycket för att hålla kontakten med den här personen. Vännen kanske tar tillfället i akt och använder sig utav dina skuldkänslor för att fråga om du vill träffas och på det sättet omedvetet manipulerar dig att säga ja.

Människor använder sig ofta utav manipulativa metoder för egoistiska skäl medan organisationer och sekter ofta gör det för vinsten. En vinst som inte bara behöver vara pengar utan även makt över andra individer som de flesta sektledare strävar efter. De manipulerar folk för att få identitetslösa arbetare som inte kritiserar ens ord eller lära och kan på det sättet tjäna pengar, makt och tillfredsställa sina behov bl.a. de sexuella.








[1] http://sv.wikipedia.org/wiki/Manipulation

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar