Translate

onsdag 22 januari 2014

Sinem Kayhan - Påverkan och manipulation

”Påverkan och manipulation”
Religionskunskap 2
Sinem Bezgin Kayhan Sa11Sa

Det kanske finns vissa personer vi bör skydda oss från, denna gång inte från brottslingar… utan från de personer som försöker manipulera oss. Manipulation sker vanligen i syfte att få sociabel inverkan över den andres beteende, handlingar och sätt att tänka. Detta sker genom förfarande såsom förtryck, övervåld eller mentala besvärligheter. Manipulation upplevas som ett maktmissbrukande och falsk handläggning, då handläggningen vanligen främjar manipulatorn, på den manipulerades bekostnad, då manipulatorn vanligen inte ger möjlighet för den andre att tänka klart eller ifrågasätta. Ens tankar och känslor avvisas som felaktiga, överreaktioner eller som exempelvis i sektfall, rentav onda. Detta kan leda till att den manipulerade enbart känner till den läran hen har blivit lärd.

Manipulation kan likaså ske genom mobbning eller andra sorters gruppförtryck, då människor är i varaktigt behov av att känna gemenskap och grupptillhörighet, det vill säga sociala samband. Exempelvis inom sekter, då som en avhoppare, blir utfryst ur det enda sociala bekantskap som man deltagit i och plötsligt står helt ensam.

Personen som manipulerar, manipulatorn, är erfaren på att se personers akilleshälar och värkande punkter. Därigenom kan manipulationen agera på de värkande punkterna, som ens rädslor, ansvar och förpliktelsekänslor. Exempelvis är man rädd att inte bli omtyckt av andra kan manipulatorn agera på ens rädsla för att inte vara omtyckt genom att säga: "Jaha, vill du inte göra det där, ja det är vissa som tycker du är konstig som tackade nej.". Manipulatorn är likaså skicklig på att frambringa sorg hos personer, för att följaktligen vara den som helar den ”nya” sorgen.
Personen som är manipulativ, är vanligen rar och charmig, synnerligen i början av sambandet. Man kanske vaggas in i ett mysigt, smickrande tillstånd där man får komplimanger, uppmuntran, presenter och hjälp. Man kanske sätts på en piedestal. Manipulatorn kanske är en förträfflig lyssnare och oförmodat har man talat om en massa personliga saker, som manipulatorn kommer att dra nytta av. Informationen om en själv kommer sedan manipulatorn att dra nytta av för att begripa ens värkande punkter, ens rädslor, var ens dåliga samvete finns och vad man känner förpliktelse inför.

Utöver det som är nämnt ovan, är likaså otillbörligt utnyttjande, utpressning, vanligen förekommande. Exempelvis inom scientologikyrkan där samtalen av nyantagnas bekännelse till folk i tilltro spelas in. Vanligen används dessa inspelade samtal vid hotfullt yttrande eller vid avhoppning av sekten. Utpressning används likaså av personer eller organisationer, sekter, på flera varierande vis i sitt arbete, då syftet är antagande av personer, utvidga sin organisation, sekt, vilket då inblandar ekonomin. Ur en politisk och social ståndpunkt medför fler personer, mer makt. Ju fler anhängare det blir, desto starkare blir organisationen, sekten. Ur en ekonomisk ståndpunkt, ju fler anhängare, desto mer pengar. Exempelvis inom scientologikyrkan, där man tvingas att arbeta för att köpa påkostade kurser (stadier i ”bron till total frihet”) så att man allmänt sett ska kunna anses som en anhängare av kyrkan, en scientologis.

Att undkomma manipulation à
  1.          Om det är möjligt - bryt kontakten med den som manipulerar och får en själv att må dåligt och göra saker som man egentligen inte vill.
  2.       Håll distansen till manipulatorn.
  3.        Lämna inte ut något personligt. Undvik att visa värkande punkter eller tala om rädslor.
  4.          Håll neutral.
  5.      Säg nej. Alla har rätt att säga nej.
  6.          Be om betänketid: "Jag behöver tid att fundera över det där." Exempelvis ifall Jehovavittne kommer och knackar på, våga säga nej eller be om betänketid.
  7.          Ifrågasätt manipulatorns påståenden: "hur menar du nu?" "vilka människor menar du har sagt så om mig?" "det där känner jag inte igen mig i." "Är det något du vill ha så kan du be mig om det rätt ut."
  8.          Stå på dig. Tveka inte. Upprepa nej och ståndpunkterna, dock utan att försvara eller förklara.
  9.         Tappa inte fattningen. Håll lugnet! Vissa inte starka känslor inför den som försöker manipulera.
  10.           Lita på magkänsla.
  11.          Vet att en manipulativ person siktar in sig på goda, naiva, tillitsfulla människor. Att vara exempelvis god är något oerhört fint och värdefullt, men visa inte den godheten inför någon man inte litar på. I en perfekt värld hade alla gått att lita på, dock så är det tyvärr inte.
  12.          Tron på sig själv.
  13.          Tänk kritiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar