Translate

tisdag 21 januari 2014

Ajla Begovic Sa11Sa Påverkan och Manipulation

Enligt mig så är påverkan och manipulation inte samma betydelse. Jag ser manipulation som lite ”grövre” ord. Påverkan kan man tolka som , när en person säger bra saker om den och får ingång honom/ henne att till exempel göra sina läxor, det betyder att man har påverkat någon på ett positivt sätt. Den får viljan att jobba eftersom den har fått beröm.
Manipulation är lite som hjärntvättning. Olika sekter kan vara ett bra exempel. En ledare i en sekt kan manipulera folk väldigt bra och få de vara med i deras sekter som Scientologkyrkan till exempel. Igår tittade jag på film som handlar om sekter och manipulation. Hur ledarna i dessa sekter berättade bra saker om denna ”religion”.
Man känner inte av att man blir manipulerad utan det bara sker, man förändrar sina åsikter och börjar tro på det som ledaren säger. Det är svårt att gå tillbaka till den man var innan för att det har blivit en vana att följa sin ledare.

Påverkan kan utövas på olika sätt. Ett exempel är med läxor som jag tog upp tidigare, musik kan också påverka människor. Sedan finns det också politisk påverkan på folk. När de tar upp något hemskt om miljön då få det folk att tänka efter och inse att planeten kommer att drabbas om vi inte minskar utsläpp.

Medan manipulation utövas på psykisk sätt. Ett annat bra exempel är med Hitler. Han insåg att han kunde få makten eftersom Tyskland var i kris och inte hade någon ledare. Han ställde sig upp och började tala inför folk att han skulle ”få upp” Tyskland igen. Alla skulle ha jobb, ingen skulle vara hungrig osv. Men sen så såg man andra sidor av honom, vilket var hans plan från första början. Han ville få folket på sin sida vilket han lyckades med och sen så skulle de gå i krig och försöka erövra andra länder.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar