Translate

onsdag 15 januari 2014

Emma Bjelkmark, Besöksrapport 2, Ungdomsgrupp

Ungdomsgrupp



Min kristna vän bjöd med mig på ett besök till ett gult litet församlingshem i Östertälje, Lindängen som tillhör församlingen i Hagabergskapell. Vi blev först bemötta av en kvinna som hälsade på oss och konverserade lite trevligt. Väldigt glad och snäll. Allt fler människor började rulla in i hallen som också var väldigt glada. Samlingssalen var väldigt avlång/rektangulär och stor och bestod av några soffor och bord. Det var egentligen bara som en helt vanlig sal.

Vi var runt 20 personer som alla ställde sig i en ring och ledaren för gruppen kom fram och sa: ”Hej och välkomna till kvällens UG. I kväll ska vi leka en massa lekar!” Men eftersom att det dykt upp nya människor så körde vi en namnrunda där vi fick säga våra namn och vad man gör, om man jobbar eller studerar och svara på någon knasig grej så som t.ex. ”vilken färg har du på tandborsten?” eller ”om du fick vara en möbel, vilken möbel skulle du vilja vara då?” Alla pratade i tur och ordning.

När alla var klara så bad vi för kvällen och ledaren sa lite skämtsamt att ”vi ska ha kul i kväll och hoppas att ingen skadar sig. Tack för att Du (Gud) är här nu och gör den här kvällen grym!” sen körde vi.

Vi delade in oss i fyra olika grupper för att köra lite ”lära känna-lekar”. Laget ställde sig på en rad och ledaren sa ”Ni ska ställa er i ordning vilken månad ni är född.” utan att prata eller blunda. Det var helt enkelt olika samarbetsövningar samtidigt som vi lärde känna varandra. En ny lek dök upp som kallades ”alla som” som liknar leken ”fruktsallad” väldigt mycket. Det tog helt enkelt aldrig slut på lekar.

10 i nio så sa de: ”Nu är det andakt om 10 minuter.” Efter 10 minuter gick vi ner till källaren där det fanns ett otroligt mysigt, mörkt rum med tända ljus, madrasser längst väggarna och en stjärnhimmel i taket.

Alla fick – de som ville – en varsin sångpärm fylld med ”lovsånger” (att du lovar Gud) och någon började spela gitarr och sa vilken låt vi skulle köra och alla sjöng med. Helt vanliga sånger, men som handlar om Gud, vem Han är, hur nära Han är… Det är som böner i form av sång. Efter två sånger så sa ledaren ”Nu ska vi ha Kirie-och-Gloria runda!” Kirie betyder ”Herren förbarma dig”.

Under den rundan (Kirie) delade alla med sig saker som är jobbigt i deras liv och det var allt från att de har ont i sin lilltå till att det är jobbigt hemma. Och sedan bad vi för dem och tackade för att Han vet hur de känner och att Han vet och hjälper.

Gloria rundan gick ut på att man skulle berätta om något man är glad över eller i deras ord: ”något som äger och är nice” och sedan bad vi och tackade för det goda vi har i våra liv och att Gud ger det till oss och att vi får dela med oss av det. Sedan fortsatte vi med sånger och sjöng en låt till och pratade lite mer om Gud. De höll en lite kortare predikan som är lättförståelig för ungdomar där ledaren berättade ”hur dyrbara vi är i Guds ögon” och läste en vers ur bibeln.

När de pratat klart sjöng vi lite fler sånger och hade en stund med fri bön där alla får vara med; det var inte alls formellt, utan väldigt vardagligt som om du pratade med sin närmaste vän. När klockan slog 10 bad de ”välsignelsen” och tog varandra i handen och bad:
”Herren välsigna oss och bevara oss. Och Herren låter sitt ansikte lysa över oss och vara oss nådig. Herren vänder Sitt ansikte till oss och giva oss frid. I fadern, sonens och den heliga andens namn. Amen.”

Efter det fick vi friheten att antingen gå och fika eller stanna kvar i källaren och fortsätta sjunga. Jag följde med och fikade och alla bad innan fikat och sedan högg vi in och började konversera lite smått. Eftersom att det är helt öppet hus fick du valmöjligheten att stanna kvar hur länge du vill!

Detta var en mycket intressant dag med nya trevliga, människor och väldigt mycket sång! 


2 kommentarer:

  1. Flemingsberg
    Lördag 18 januari 2014

    Hej igen Emma!

    Nu ska jag läsa och kommentera din andra besöksrapport. Den handlar om ett besök som du hade hos en ungdomsgrupp de hade samlats i församlingshemmet Lindängen som tillhör församlingen i Hagabergskapell i Östertälje.

    Din bakgrundsbeskrivning är bra. Läsdaren får kort information om platsen och orsaken till besöket.

    Du börjar med att beskriva gruppen som hade samlats i församlingshemmet och hur man introducerade nya ansikten till de andra. Intressant!

    Din processbeskrivning är mycket bra. Du delar med dig av det du upplevde i församlingshemmet. Din beskrivning är detaljerad och målande. Det märks att du har velat komma ihåg det som hände i församlingshemmet.

    Du har beskrivit lekar som ni deltog i för att bättre komma i kontakt med varandra och jag undrar hur ni kunde lyckas med att ställa er i rad utan att prata med varandra!

    Sedan har du beskrivit hur man organiserade och sjöng lovsånger i församlingshemmet.

    Efter det har du beskrivit processen som de kallar för ”Kirie-och-Gloria runda”, en genomgång som bedrivs för att deltagarna skall dela med sig av likväl sina svåra och jobbiga stunder och erfarenheter som sina glädjeämnen och lyckorus. Det måste ha varit en berikande erfarenhet.

    Meningen med ovanstrående har varit att tacka för det goda och be om hjälp för att bli av med det jobbiga.

    Sedan följdes det hela upp med ännu fler sånger och en kortare ceremoni för välsignelse.

    Dina upplevelser får man både här och där i rapporten. Dina slutord är få men läsaren kan mycket väl förstå dig när du skriver att du upplevde ditt besök i församlingshemmet hos ungdomsgruppen som ”en mycket intressant dag med nya trevliga, människor och väldigt mycket sång”.

    Tack f ör en intressant och engagerad rapport.

    Mvh
    Nader

    SvaraRadera
  2. Hej igen!

    Jag glömde påminna/fråga dig om den tredje rapporten!

    Har du skickat in den tidigare? I så fall skicka den en gång till.

    Har du inte gjort det? Gör det!'

    mvh
    Nader

    SvaraRadera