Translate

tisdag 28 januari 2014

Tillstånd att döda – Stephan Chaanine (2014-01-27)

Tillstånd att döda – Stephan Chaanine

Tillstånd att döda, är en dokumentär från 2010 som återspeglar en situation som ägde rum i Bagdad från olika synvinklar. Ethan McCords, f.d. amerikansk soldat, syn på Irakkriget och incidenten den 12 juli 2007, då flera civila dödades, och den bortgångne Saeed Chmaghs familjs syn på själva situationen. Saeed var en irakisk reporter och kameraman som misstänktes bära på vapen den 12 juli 2007, fastän det var hans kamera. Denna händelse filmades in och läcktes i internet via Wikileaks och händelsen fick stor uppmärksamhet världen över efter det.

Dokumentären är en extremt lärorik och givande dokumentär som får en att verkligen vidga sina vyer när det kommer till krig. Dokumentären ger en inblick i hur krig kan se ut och hur resultaten vanligen är – alla är förlorare, även vinnarna går miste om någonting. En soldat kan bli mördad och betraktas som en hjälte av många eftersom soldaten stred för sin nation och sin familj, men sedan är det över och prisandet glöms. Likaså kan en oskyldig fem-åring bli mördad och få en minnesstund, men till vilket pris?

Under krig regnar död från skyarna. Krig orsakar död. Döden kan drabba vem som helst i orättvisa krig OCH det finns inga rättvisa krig. Den deduktiva slutsatsen blir att vem som helst kan dö i krig.

Irakkriget, kriget mot terrorismen, som amerikanare kallar det, började år 2003 (slut december 2011) i samband med att USA hävdade att Saddam Hussein och Irak utgjorde hot mot omvärlden. Detta krig lyckades amerikanska regeringen (med sin inflytande som aktör) och till och med FN förmedla en bild av att det var rättfärdigt. Militären behövdes och många människor manipulerades till att tro att de skulle bekämpa ondska och terrorism genom att ingå i USA:s militär, därav rekryterades många. Det är dock inte den enda anledningen till att folk värvades till amerikanska militären. I filmen får vi reda på att Ethan McCords rekryterades genom att han kände ett enormt hat gentemot terrorister samt Irak och att han ville ta saker i egna händer tillsammans med andra amerikanare.

Starka känslor kan alltså få människor att tänka irrationellt, och det skulle McCords säkert instämma med idag, då han lärt sig att USA:s militär snarare terroriserar än bekämpar terrorism.

Inne i USA:s militär lär soldaterna sig att amerikanska soldaterna är övermäktiga och alla andra ska underordnas. Det är sådana högmodiga tankar som ligger till grund för soldater att kunna döda oskyldiga. Under andra världskriget använde sig Hitler av samma metod.  Hitler upphöjde sin egen s.k. ras samt såg ned och avhumaniserade judarna, vilket gjorde det enklare för Hitlers anhängare att mörda judar. Resultatet…? Jo, förintelsen (i runda slängar).

USA besvarar terrorism med terrorism 

USA valde att gå till attack mot terror och Irak i politiskt syfte år 2003. Ända sedan dess har en massa civila och oskyldiga människor dött i samband med detta krig. Ska du som soldat försvara dig själv eller döda flera oskyldiga civila i syfte att överleva - det är ett etiskt dilemma som dyker upp hos många soldater som manipulerats in i tron om att de mördar i gott syfte. Att befria Irak.

Å andra sidan, kan vi inte klandra de manipulerade amerikanska soldaterna som lever i en tro om att deras handlingar leder till bättre konsekvenser för främst USA sedan Irak, omvärlden och individerna i sig. Många av dem har ju blivit manipulerade till att bli konsekvensetiker som i första hand tänker på USA:s bästa.

USA ska vara ett föredöme som följer Genevekonventionen, trots det lär USA upp sin militär att ex. finna brister i den mellanstatliga överenskommelsen som avgör hur väpnade konflikter, internationellt och nationellt sett, ska se ut. Militären lär ju sig i stort sett att söka efter hot och döda – döda utan att reflektera över vad som egentligen sker. Många i militären lever i en bubbla som skapats under militärutbildningen. Det är en stark bubbla som inte många lyckas spräcka. Men en del människor lyckas ta sig ur den bubblan som enbart gagnar USA och inse att dåden som militären utför är fe. Ethan McCords lyckades exempelvis göra det. Strukturen är bedräglig och USA har stärkt sitt ”imperium” genom manipulation och påverkan (makt, inflytande, media och pengar)

Under Irakkriget uppfyllde USA alla kraven för att vara terrorister per definition. ”Våldshandlingar som är politiskt betingade och syftar till att påverka samhället eller ett lands politik utan hänsyn till om oskyldiga drabbas.” (NE, 2014-01-28).

Terrorn som USA skapade i Irak bidrog givetvis till att fler terroristiska frihetskämpar kom in i bilden. Det är klart att de vill göra motstånd mot makten (USA) och det bästa möjliga sättet anser många människor som lever under sådana förutsättningar vara våld. Precis som 9/11 hemskheter triggade miljontals amerikanare att vilja gå med i militären för att bruka våld mot ”ondskan”, så triggas miljontals irakier samt andra offer av våldet och hemskheterna som brukats mot dem.

Tillstånd att döda är en film som skulle kunna få omvärlden att inse vad USA verkligen håller på med. Idag kan vi inte återuppliva alla som dött i samband med krigen som USA fört, men vi kan förhindra att fler dör. Vi kan påverka framtiden. Vi är framtiden.

1 kommentar:

  1. Tumba gymnasium
    Måndag 17 februari 2014

    Hej Stephan!

    Jag hoppas att du har det fint!

    Jag har tagit mig genom din reflektion över filmen ”Tillstånd att döda”. Sammanfattningsvis kan jag säga att du liksom många andra i klassen har berörts av filmen och det var väl meningen med att visa filmen.

    Du bedömer dokumentären som ”en extremt lärorik och givande dokumentär”. Underbart att du tycker så. Det är alltid spännande att visa en dokumentär: det är svårt att veta om den kommer att ”gå hem” hos ungdomar eller inte.

    Du har skrivit:
    ”I filmen får vi reda på att Ethan McCords rekryterades genom att han kände ett enormt hat gentemot terrorister samt Irak och att han ville ta saker i egna händer tillsammans med andra amerikanare.”
    Om jag kommer rätt ihåg så var det till och med värre än så. För honom kändes muslimer som terrorister!

    Din analys under rubriken ”USA besvarar terrorism med terrorism” är mycket bra!

    Du har skrivit:
    ”USA ska vara ett föredöme som följer Genevekonventionen, trots det lär USA upp sin militär att ex. finna brister i den mellanstatliga överenskommelsen som avgör hur väpnade konflikter, internationellt och nationellt sett, ska se ut.”
    Har du något exempel på detta?

    Du har skrivit:
    ”Under Irakkriget uppfyllde USA alla kraven för att vara terrorister per definition. ”Våldshandlingar som är politiskt betingade och syftar till att påverka samhället eller ett lands politik utan hänsyn till om oskyldiga drabbas.” (NE, 2014-01-28).”
    Jag får skriva: Bra!

    I sista paragrafen skriver du:
    ”Tillstånd att döda är en film som skulle kunna få omvärlden att inse vad USA verkligen håller på med. Idag kan vi inte återuppliva alla som dött i samband med krigen som USA fört, men vi kan förhindra att fler dör. Vi kan påverka framtiden. Vi är framtiden.”
    Helt rätt!

    Tack för din analyserande och reflekterande text.

    Mvh
    Nader

    SvaraRadera