Translate

söndag 19 januari 2014

Hampus Tuhkasaari SA11SA, Besöksrapport 2, Moskén i Fittja

Moskén i Fittja



Som andra besök valde jag att hälsa på moskén i Fittja. Därför fredagen den 17:e anlände jag på plats, helt ensam för att vara med på gudstjänsten som skulle börja klockan 12:00. Jag var framme ungefär en kvart innan och hängde genast på strömmen. Jag gick för trapporna och in i moskén och såg flera män ta av sig sina skor, och kände att det var väl bäst att jag följde samma mönster så jag tog och också av mina skor och hängde upp jackan.

Det var väldigt fint inuti moskén, många ovanliga mönster på väggarna, inga bilder utan bara tavlor med text på. Många fina mattor var utrullade överallt och när jag väl kom in var det fullt längst fram i moskén, så jag passade på att stanna längst bak och observera hela spektaklet. Alla satt till en början ner på knä, samtidigt som imamen stod längst till vänster med en mikrofon vid munnen och bad. Jag kunde inte avgöra vilket språk det var och vad som sas men jag log och nickade. Vid ett kort tillfälle var det en annan ung man som predikade lite kort på svenska om hur man kunde vara en god människa och han gav några bra tips.
Jag tittade omkring i moskén halvvägs igenom allt och noterade att de allra flesta som var där var män runt ålder 35-50 år om jag nu skulle chansa.

Det kändes verkligen som om jag var en fisk ute på torra land som man brukar säga. Förstod inte mycket som hände men trots att jag upplevde det som om jag inte riktigt hörde lika hemma här så var det ändå trevligt. En av de äldre männen jag satt bredvid var väldigt trevlig också, han frågade om det var första gången jag var i en moské. Jag log och svarade ja. Så han fick mig att känna mig lite välkommen.
När allting var klart så skyndade jag mig ut och till bussen. Väl på bussen funderade jag lite över vad som precis skett. Det jag kom fram till att det var otroligt fint inuti moskén och det var en väldigt fin gudstjänst trots att jag inte förstod mycket som hände, men jag kunde aldrig bli av med den där ovanliga och konstiga känslan som jag fick först när jag klev in där, ”Vad gör jag här?” var det första jag tänkte. Så det var väldigt trevligt men det lär nog dröja ett tag innan jag sätter foten inuti ett moské igen.

1 kommentar:


  1. Flemingsberg
    Söndag 19 januari 2014

    Hej igen Hampus!

    Du har varit en produktiv ung man under de senaste dagarna!

    För ett par minuter sedan avslutade jag mina komentarer när det gällde din första rapport och när jag tittade på de första raderna i din andra rapport upptäckte jag att du genomförde det besöket ett par dagar senare, i fredags! Du ser att det inte hade tagit så mycket tid även om du hade gjort detsamma i november!

    Det var i förrgår som du tog dig till moskén i Fittja för att fullgöra ett besök där och du är där när fredagens gudtjänst (och fredagsbönen) går av stapel. Bra!

    Bakgrundsbeskrivningen är i sin ordning.

    Du ger dig in i moskén efter att du har tagit av dig skorna och lämnat dem på den tillhörande platsen. Sedan ger du en beskrivning av moskéns innandöme och hur det ser ut därinne.

    Sedan börjar bönestunden. Imamen sätter i gång och de andra följer efter. Språket man använder sig av vid bönestunden är arabiska och det är givet att din behållning av de talade orden är ganska liten! 

    Du har även skrivit att mitt under det hela var det en annan person som höll ett kortare tal på svenska. Det talet kallas ”Khutba” och kan jämföras med kyrkans predikan. Just dagen då du var där handlade talet om hur man skulle kunna vara en god människa. Mannen hade även gett ett par exempel som tyvärr du inte tagit med i din rapport. Annars skulle jag och kanske några andra med mig använda oss av dessa exempel! 

    Du har även skrivit om ett par ordbyte som du hade med en man som satt nära dig. Skönt att de brydde om dig och visade detta i praktisk handling! Det är bra att bli sedd!

    Dina efterord är mycket intressanta. Trots att du inte har förstått någonting tycker du att det var en fin gudstjänst som du deltog i. Inte heller här är du överentusiastisk och lovar att du kommer att besöka platsen redan nästa vecka men nu är du inte lika avvisande som du var efter besöket i Nykvarns kyrka!

    Tack för en fin rapport.

    Mvh
    Nader

    SvaraRadera