Translate

torsdag 30 januari 2014

Tillstånd att döda - Sinem Kayhan


Tillstånd att döda
Religionskunskap
Sinem Bezgin Kayhan Sa11Sa

Tillstånd att döda, ”license to kill”, är en dokumentär från år 2010 som visar en situation som inträffade i Bagdad, Irak, från skiljaktiga synvinklar. Ur en f.d. amerikansk soldat, Ethan McCords, syn på Irakkriget och ”missödet” måndagen den 12 juli år 2007, då fler än ensiffrigt civila dödades och ur den avlidne Saeed Chmaghs familjs syn gällande situationen. Den irakiska Saeed Chmagh var en reporter och kameraman som förmodades bära på krigsredskap den 12 juli år 2007, då han föll som offer. Senare visade det sig att han hade burit på en kamera och inte på ett krigsredskap. Denna händelse, Collateral murder (video), filmandes in och läcktes i internet via Wikileaks och händelsen fick stor observans världen över.

Dokumentären är en givande dokumentär som får en att sannerligen vidga sina vyer gällande krig som likaså ger en insyn i hur krig kan ske och se ut. Under krig regnar död från molnen, krig som orsakar död. Döden kan angripa vilken person som helst i oförrätt krig och det finns dessvärre ingen oförrätt krig, vilket leder till att vilken person som helst kan dö i krig. Det var mycket svårt för mig att se, tycka eller tänka om dokumentären. Det var verkligen ologiskt, brutalt och främmande till min världsbild om hur människor, vår egen ras, kan bete sig på det viset.

Irakkriget inledde år 2003 i anknytning med att USA påstod att Irak, rättare sagt, Saddam Hussein utgjorde hot mot världen omkring. Detta krig klarade amerikanska regeringen och även FN av att förmedla en illustration av att det var korrekt. Flertal människor manipulerades till att tro att de skulle motarbeta ondska och terror genom att hör till i militären, USA:s militär som lyckades värva många. Å andrasidan var detta inte den enda orsaken till att folk, med egen vilja, värvades till militären. Under dokumentärens gång fick man veta att den f.d. soldaten, Ethan McCord, värvades genom sitt enorma hat gentemot muslimer, terrorister och landet, Irak.

Sådana känslor kan således få människor att tänka ologiskt, och det skulle flera säkerligen hålla med om, då man med tidens gång har fått se och lära sig att den amerikanska militären hellre terroriserar än att motarbeta terrorism.

Fasan som USA inrättade i Irak bidrog förstås till att fler terroristiska frihetskämpare kom in i bilden ända fram till krigets slut, år 2011. Det är en självklarhet att fler vill göra försvar mot stor makten, USA, och människorna som lever under sådana villkor, ansåg våld som sin utväg. Precis som 9/11 väckte miljontals amerikanare att vilja höra till militären för att använda våld mot ”illviljan”, så väcktes miljontals irakier av våldet och hemskheterna som används mot dem. Öga för öga, tand för tand!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar