Translate

tisdag 21 januari 2014

påverkan och manipulation- Refel Al-gharib

Refel Al-Gharib, SA11SA, Arbetsuppgift: Påverkan och manipulation".

Manipulation är något man gör medveten eller omedveten och på både sätt betyder det att man påverkar andra att tro på man själv tror och tänker.

Påverkan och manipulation kan användas på olika sätt genom exempelvis Jehovas vittnen som knackar på dörrar för att sprida deras lära och påverka andra att tro att den religionen är den bästa som finns och om man gör som de säger så kan man hamna i paradiset och på så sätt kan man bli ganska lätt påverkat och tror att det är den bästa sekten man kan gå med.

Sekter så som Jehovah vittne eller livets ord använder påverkan och manipulation för att få så många medlemmar som möjligt för att exempelvis tjäna pengar eller för att sekten ska bli större och kan på så sätt konkurrera mot andra sekter, när de har fått många sektmedlemmar så kan sektledare kräva att medlemmar betalar en tiondel av inkomsten man har och om man inte jobbar så måste man ta ett banklån för att betala till sekten och på så sätt kan sekten använda pengarna för olika resurser som kan hjälpa deras medlemmar.
 Påverkan på sektmedlemmar kan vara ganska hög eftersom sekten kräver att man tar avstånd från andra som inte är med i sekten då kan man förstå att man har blivit manipulerad ”lurad” och tänker på ett sätt för att lämna sekten men det är inte alltid lätt att göra det eftersom man har förlorat alla kontakter utanför sekten, man har ingen att få hjälp av därför så kan det bli väldigt svårt att lämna.


För att komma undan påverkan och manipulation så måste man vara kunnig och veta att en som kommer och knackar på min dörr försöker påverka mig att gå med på vad de tro men det är inte alltid lätt att göra det även om man vet att och har läst om dessa människor. för att sektmedlemmar aldrig säger att de är en sekt utan det kan vara en vän eller till och med någon i familjen som kan påverka och lura dig att exempelvis gå till ett möte som man kanske tycker är intressant och att folk där är väldigt snälla och hjälpsamma och försöker manipulera dig på alla möjliga sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar