Translate

tisdag 21 januari 2014

Påverkan och manipulation - Jessika Chammoun

Påverkan och manipulation
 Jessika Chammoun SA11SA

Vart går gränsen mellan ett övertalande och manipulation? Vilka faktorer är det egentligen som bestämmer benämningarna? En påverkan kan ske på ett positivt och ett negativt sätt medan manipulation betraktas som hjärntvätt och är negativ. 
Som de flesta vet så omfattas sekter av manipulation, hierarki samt lydnad. Ändå lyckas de värva nya medlemmar trots samhällets kännedom. Då kan man undra varför sekter existerar och hur folk kan bli så pass påverkade.


Varför påverkan och manipulation förekommer beror på att manipulatörerna antingen har fått det som en uppgift av sektledaren, tjänar på det ur det ekonomiska och sociala perspektivet eller att de själva har en viss ideologi som de vill dela med sig för att värva nya medlemmar. Men påverkan och manipulation förekommer inte endast pga. manipulatörer utan det krävs ett sinne som tillåter sig bli påverkad. Det är oftast folk som söker efter någonting som lyckas bli manipulerade.

Till en början är det sektledaren och de få sektmedlemmarna som utövar försök av påverkan och manipulation genom att sprida information och kunskaper om dess ideologi på så många sätt som möjligt. När ledaren väl lyckats få med sig anhängare i flertal blir deras uppgift att sprida sektens ideologi och åskådning, det genom att knacka på dörrar (ex. Jehovas Vittnen) eller att locka folk på gatan genom flygblad, reklam eller bedrägerier. En “lyckad” manipulation är då manipulatören lyckas få med en person till sekten. Detta kräver en glad, hjälpsam, finklädd, pratglad och en manipulativ personlighet för att lyckas övertala och påverka en individ.


Hela processen kan vara livsfarlig. Vare sig en individ är infödd i en sekt eller går med i en sekt frivilligt uppstår det konsekvenser.
Psykiska konsekvenser uppstår då människans rättigheter begränsas och friheten berövas. Man lever under lydnad och hierarki vilket påverkar psyket oerhört mycket.
Ur ekonomins synvinkel kan konsekvenserna variera. I exempelvis Jehovas vittne församlingen tjänar de 10 % av en medlems inkomst vilket innebär vinst för församlingen och förlust för medlemmen, dock ingenting livsfarligt. Samtidigt som scientologikyrkan tjänar pengar i miljontal för varje stadie i ’’bron till total frihet’’ vilket innebär en värre förlust för en scientolog än en Jehovas vittne. 
Eftersom många livnär sig på att tillhöra en sekt kan konsekvensen av att hoppa av bli ekonomiskt svåra då sekterna inte längre bidrar ekonomiskt.


Ur det sociala perspektivet blir konsekvenserna värst, familjen, vänner och släkt tar avstånd. Man går från att ha varit en dotter/son eller en bror/syster till att man blir en total främling. Man blir helt utstött ur det enda sociala nätverket som man upplevt och man hamnar ensam. Detta har i många fall lett till depressioner, sjukdomar och till och med självmord.
Med detta kommer man till insikt om hur enkelt det är att bli medlem/tillhöra en sekt, samtidigt hur svårt det är att ta sig ur en sekt…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar