Translate

onsdag 15 januari 2014

Ali Walid (besöks rapport 1, buddismen)

1. Buddhismen

Förra året i april åkte jag med klassen till Japan och där besökte vi många buddhistiska tempel. Vi valde inte att åka till tempel det ingick i vår resa att besöka många tempel och se massa med ställen.
Jag hade aldrig varit i ett tempel förut och det var jätte spännande och får se vad som pågår där inne. Insidan av templet såg jätte unik och annorlunda jämfört med moskén, synagogan och kyrkan. Här hade vi statyer av Buddha och sen startade de en brasa för att bränna trä bitar som kallas ”Ogoma” hade skrifter på sig som har människors önskningar skriven på. Ritualen hette ”Ogamataki”. Man förstod ingenting eftersom det var svåra ritualer på japanska så vi fick sitta och kolla på. Det var jätte fint inne och munkarna hade jätte konstiga kläder på sig. man fick inte ta bilder eller något liknande och de sålde även ”Lucky charms” för att du ska ha bra tur.

Utanför templet så fanns det statyer på 2 djävular som representerade ondskan och godhet och sedan fanns det vatten du kan rena dig själv med innan du kommer in i templet för att visa respekt. Dem flesta som var där var japaner och sen fanns det turister också men dem flesta var vanliga japaner, man behöver inte vara starkt förtroende för att komma till templet och dessutom har det blivit som vardags sak för japanerna att visa respekt till buddhismen/shintoismen.

1 kommentar:

  1. Flemingsberg
    Lördag 18 januari 2014

    Hej Ali!

    Jag hoppas att du har det fint.

    Det är dags att jag läser dina rapporter och kommentera dem.

    Första rapporten handlar om ett besök som du och några av dina klasskamrater hade i ett Buddhistiskt tempel i Japan förra året.

    Bakgrundsbeskrivningen är ganska kort men tillräckligt.

    Du börjar processbeskrivningen med en beskrivning av templets inre rum och det gör du på ett bra sätt.

    Sedan börjar själva ceremonin, ”Ogamataki” som du tyvärr, av språkliga skäl, inte förstår så mycket av. Ceremonin sammanfattar du med meningen ” Det var jätte fint inne och munkarna hade jätte konstiga kläder på sig”. Synd att läsaren inte får veta vad var det som var fint eller hur munkarnas ”konstiga” kläder såg ut som!

    Du skriver några ord om statyerna utanför templet och om handtvagningen som besökarna genomgår innan de tar sig in till templet.

    Som du själv har skrivit ägde tempelbesöket rum långt innan du visste att du skall komma att skriva en rapport om det och därför är information du lämnar till läsaren mycket knapp.

    Tack för att du har skrivit ihop och skickat in rapporten.

    Mvh
    Nader

    SvaraRadera