Translate

tisdag 21 januari 2014

Påverkan och manipulation av Jennie Kainulainen sa11sa

Påverkan och manipulation

Skillnad mellan påverkan och manipulation:
Manipulation är när man lurar någon över på din sida, medans påverkan är att man vinner över någon på sin sida av egen fri vilja.

Varför förekommer det?
Sådant förekommer mycket i samhället, reklam, politik och religion. För att sälja eller bli en större organisation. Jag tycker att skillnaden att värva medlemmar till en sekt eller att värva någon till sitt parti inte är någon större skillnad. I reklam kan man också se en liknelse för att produkten ska säljas till så många som möjligt och det dem kommer fram till är att just DEN t.ex. mascaran är bäst, men alla mascaror kan inte vara bäst.

Hur går en lyckad påverkan och manipulation till?
En lyckad påverkan går bäst om man är trevlig och bevis som styrker det man säger. Bygger oftast på självkänsla när man berättar något. Manipulation går steget längre från påverkan och jag att den absolut bästa metoden är den dolda taktiken som döljs med ett leende. Sen bygger det oftast på bedrägeri eller tvång. Sen kan man gå ett steg längre så att man bryter ner en persons viljestyrka. Att kuva någon på olika sätt t.ex. fysisk eller psykisk misshandel.

Hur påverkas man av manipulation och påverkan?
Jag kan tänka mig att man påverkas av manipulation på det sättet att man känner att man har tappat kontrollen över sitt liv och sina tankar. Men att man inte vet det förrän man bryter sig fri från manipulationen och det får en att känna sig tom inombords. Sen så kanske man tappar tron på sina tankar och åsikter i framtiden.

Hur lätt/svårt är det att komma undan manipulation och påverkan?

Det är nästan omöjligt att komma ifrån att inte bli påverkad och ännu svårare att komma undan manipulation. Men jag tror att om man är påläst och väl förberedd så har du en större möjlighet och förutsättningar att inte bli det.



Av. Jennie Kainulainen sa11sa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar