Translate

tisdag 21 januari 2014

Jesper Liljeström SA11SA Påverkan & Manipulation

När man studerar ämnena påverkan samt manipulation är det självfallet bra att veta definitionen av båda dessa saker som förändrar oss. Vi människor påverkas ständigt av alltifrån reklam till moraliska värderingar men till skillnad från manipulation kan människan fortfarande tänka klart och utgå från ens egna värderingar innan denna påverkan resulterar i något. Dock när man utsätts för manipulation blir man hjärntvättad och kan inte längre tänka klart utan någon formar om våra värderingar, konsumtion eller livsåskådning. Det problematiska är att i de flesta fallen märker inte individen av att den blir manipulerad, utan tror att det är ens egna tankar som tidigare var fel och dagens tankar är dem rätta. 

Alla människor i världen är unika och har sina egna uppfattningar om nästintill allt. När det sedan kommer en person som inte har samma uppfattningar kan man tycka att det är underligt då en själv inte har liknande tankegångar. Då påverkar man varandra genom att dela med sig av sina egna tankar, åsikter och erfarenheter. Detta är enligt min mening ingen negativ påverkan utan det gör att samhället ständigt utvecklas.

Dock finns det påverkan samt manipulation som används i ett negativt syfta då företag får oss att köpa umbärliga saker, endast för att dem lyckas trycka på människors knappar som gör att vi tänker ” det är väl bra att ha?”

Utövningen av manipulation och påverkan finns i olika former, det kan exempelvis vara någon som talar till oss på visst sätt och säger saker vi vill höra när vi befinner oss i en sårbar situation. Samtidigt kan man manipulera någon genom att utlova gärs och gröna skogar, saker såsom du kommer nå framgång, få allt du önskat om, oftast saker som är för bra för att vara sant nämns.

Som jag tidigare nämnt används manipulation inom flera olika områden och en av dem är sekter. Dem bryter först ner människan och dess hjärna för att på så sätt kunna återbygga den samt konstruera den hur dem anser passande. Det gör att ens värld utgår och byggs runt sekten och en utväg ur den är ytterst komplicerad och svår. Eftersom många sekter ser en avhoppare som en förrädare och dem talar man inte med. Personer får även ofta ett tunnelseende då man har sitt sociala skyddsnät inom sekten som gör att man inte ser objektivt på saker och ting. Dock vet inte många som går med i en sekt att det är ett stort åtagande både ekonomiskt sätt genom avgifter och tid eftersom man är ofta tvungen att arbeta inom sekten för att värva medlemmar, hur som helst är det något som påverkar hela ens liv.


Dock ser jag det huvudsakliga problemet med sekter är när barn föds in i sekten då det är ytterst svårt för dem att lämna detta samhälle som ofta är en illusion som är skyddad genom en fasad till resterande del av samhället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar