Translate

tisdag 21 januari 2014

Påverkan och manipulation

Arbetsuppgift: Påverkan och manipulation

Jag uppfattar att när man deltar till scientologin så påverkar de mycket till persons tanke för att de vill att tanken ska försvinna fort som möjligt.  Det innebär att alla människor dagligen i stort eller smått utnyttjar sig av olika manipulativa metoder för att få sin vilja eller med ord eller handlingar vill försöka påverka någon att tillfredsställa ett eget behov. Därefter säger jag inte att det nödvändigtvis måste vara något fel med det. Det har förekommit dock en allmän uppfattning om att det är fult att påverka och manipulera och det är kanske en anledning till att ämnet inte passas större uppmärksamhet trots att det är vanligt att göra sådant.

Manipulation utövas på väldigt många sätt i samhället. T.ex. genom att använda reklam och liknande. Det beror på att politikerna i dessa verkligen vill ge sina politiska idéer. Det är grund att kunna vara att man vill få röster från medborgare. I grunden uppfattar jag allt handlar om pengar och vårt samhälle är uppbyggt på det. Pengar innebär makt och när det kommer till politiker så handlar makten i sin tur om att tjäna pengar.

Den som utövar manipulationen försöker ofta att utnyttja osäkra personer som enklare mål för manipulering. Det beror bara på att dem söker efter svar och inte är lika kritiska till nya åsikter. Folk som redan upptäckt svar på extensiella frågor och, det brukar inte vara lika lätt att manipulera. Men även dem faller för manipulation. Idag kan vara vem som helst manipulera så länge den behärskar någon utav manipulationsteknik. Ett vardagligt sätt sekter. Sekter är en grupp människor som tillsammans har samma ideologi (politisk, ekonomisk, religiös). De styrs oftast utav en eller flera ledare som är väldigt enväldiga.

En lyckad manipulation hos en sekt leder till som så att man experimenterar upplysa en individ om sektens grundtanke. Det är ofta att förklara att det är den rätta vägen till lycka i livet. Därefter blir individen gäst till olika kurser eller möten och det har personen talat om hela tiden med positiva budskap om tanken och inte negativa. Till slut har personen blivit hjärntvättad att den börjar hålla med.


För att vara tydligare kan man innebära att sekter och andra organisationer försöker köra med olika manipulerande metoder. Det menar jag att dem misstyder sanningen en aning och dem väljer inte att ta med negativa aspekter utan bara positiva av sin tanke. Det handlar hela tiden om att få individen att uppfatta deras tankesätt är det enda rätta.

Individen blir naturligvist väldigt ledsen utav denna påverkan när den förstått. Det blir inte personens naturliga skargång att upptäcka sina svar på sina egna frågor i livet. Det är därför att dem känner sig ofta väldigt vilsna, utnyttjade och framför allt virriga för vad som kommer att hänga. Samtidigt blir det hela påfrestande fysiskt och psykiskt då dem ofta försöker leva isolerat från världen.



Det är enkelt att komma ur ekonomisk synpunkt, dem flesta är inte generösa så att dem vill ge bort pengar hur som helst. Samtidigt finns det andra perspektiv som inte gör lättare att lämna sekten, t.ex. socialt och psykologiskt. Man har ofta att kontakta med vänner samt familj, där blir det inte lätt att hitta tillbaka den normala världen. Därefter är man så hjärntvättad att man är någon form itu mental instabilitet och har inte lätt för beslutstaganden. Rädsla och oro för vad som kommer att ske spelar också i redan.

Från det politiska och psykologiska perspektivet är det inte svårt, det finns allt som oftast andra grupper som inte har manipulerat men enda står för likande åsikter om man fortfarande vill ta emot tankesättet. Man brukar vilja byta, en faktor till att inte fortsätter med att leva sektlivet beror på att man inte tycker om att det är den rätta vägen längre. Man vill andra ord upptäcka en ny idé som man tror mer på.


Slutligen vill jag tala om att min lösning på problemet handlar om att vara kunnig om manipulation. Därutom vara väldigt källkritisk till allt i vårt samhälle. En central fråga att ställa när man blir angrepp av sådana där organisationer uppfattar jag: ” Vad är syftet med att delta i eran sekt?.  Därutav kontrollera vad dem svarar och försöka bedöma risker med det hela. Det är centralt att komma ihåg att alla sektmedlemmar inte blivit manipulerade utan det finns dem som tycker om att leva de sektliven. Det är majoritet att tycka dem har blivit manipulerade.


Ger dina kommentar tack! / Ahmed


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar