Translate

tisdag 21 januari 2014

Påverkan och Manipulation.

Påverkan och Manipulation.

Vad är det som skiljer påverkan och manipulation? Påverkan är när man försöker förändra någon under en längre tid, medan manipulation är när man hemligt utnyttjar en individ. Men det som skiljer dem åt är att påverkan kan båda vara både ett negativt begrepp och ett positivt. Manipulation anses vara ett mer negativt begrepp.

Påverkan och Manipulation (PoM) förekommer just för att utnyttja individer i olika perspektiv, må det nu vara ekonomiskt, sociologiskt, religiöst eller psykologiskt. Även om ledare till sekter anser att de har rätt så tror jag personligen att det är bara rollspel för att få makt. Vilken människa vill inte vara ledare?

PoM används för att dels för en ekonomisk tillväxt och ökad makt desto fler människor som är med i en sekt desto mäktigare blir man. Man börjar med att ge individen den känslan som om han är speciell eller är den “utvalda”. Därefter börjar individen att känna att det här är rätt för mig och börjar mer och mer närma sig sekten tills man är till slut med. Individerna börjar med att bikta sig till ledarna medan man spelar in samtalet omedveten för att använda det som ett vapen mot individen. För att inte låta sektmedlemmarna att ta sig ur sekten brukar man hota individen med att avslöja de synder eller de onda saker man har begått till myndigheten eller sin familj vad det nu måste vara.

Nästan alla sekter är det samma rutiner: 1. Jobba för att få pengar 2. Betala till de kurser som man är tvungen att ta inom sekten. 3. Försöka få fler medlemmar. Det går runt hela tiden.

Alla inom sekten är påverkat eller manipulerat. Finns det något positivt med att vara md en sekt? Jo, det finns ett socialt skyddsnät. Alla känner varandra och hjälper varandra på alla möjliga sätt. Det är något vi brukar kalla idag falska vänner eftersom så fort man inte längre är med i sekten ignoreras man och förkastas av sekten.


Personligen tycker jag att sekter är fullt med skit. Eftersom tydligen är pengar en stor faktor till sin “religion” och det för mig är en väcker klocka som tyder på att allt är påhitt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar