Translate

tisdag 21 januari 2014

Påverkan & Manipulation Anton Bengtsson

Påverkan & Manipulation

Alla politiska och religiösa “intresseorganisationer” som försöker skapa ett annat samhälle än det som redan existerar, använder sig av någon form av manipulation.
Men varför använder man manipulation? För vissa är det ett verktyg för att övertyga andra människor, och för andra är det ett verktyg för att få vad man själv vill.

Manipulation används och utnyttjas på olika sätt, de religiösa grupperna använder sig av religiösa metoder som att en grupp människor är guds utvalda grupp och att frälsningen av jorden kommer snart att ske. Politiska grupper (också väldigt likt de religiösa…) använder sig av problemen i samhället för att få folk att rösta eller gå med dem. Ekonomiska och Sociala problem är alltid lätt att övertyga människor när samhället är i en kris.

Hitler kom i makten på grund av att han manipulerade det Tyska folket och övertygade dem att det tyska folket, den ariska rasen, var överlägsen och det utvalda folket att leda världen in i en guldålder. Inte olikt hur de övriga politiska grupperna använder sig av retorik och halvsanningar för att måla de andra som fel val, medan de beskriver sig själva som rätt.

Men religiösa organisationer är nog alltid bäst på karismatisk retorik som de utsatta och rika alltid förstår sig på, och de halvsanningar som lägger ut bara det som är härligt, men utebliver det som skulle kunna sänka rekryteringstakten. I dessa organisationer, sekter, så använder man sig av hjälpsamhet, värme och en känsla av gemenskap som speciellt unga söker efter i sin unga ålder. Denna känsla av gemenskap och glädje skapar en illusion av att det är bra, för att det är vad dem utstrålar. Men sedan när gruppen har sina klor i dig, visar sig den sanna sidan, utan att du ens tänker på det.

Jehovas vittnen, Mormonerna, WBC (Westboro Baptist Church), Latter Day Saints rörelsen etc. har alltid varit bra på att locka de fattiga och rurala områdena i den Amerikanska södern. För att dem förespråkar om en framtid där alla är lika under guds ögon. Samhällsutjämning rent ekonomiskt har alltid varit ett attraktivt samtals ämne när det handlar om fattiga. Men att säga att det bara är fattiga som är med i dessa organisationer är fel, vi har också otroligt rika affärsmän som är med i dessa. Mitt Romney är Republikanernas presidentkandidat förra presidentvalet i USA, och medlem i Mormon kyrkan.

Men dessa organisationer använder i manipulativa taktiker på det sättet som verkliga sekter gör. Dessa verkliga sekter använder hjärntvätt, personlighetsnedbrytning, dem tar den du var och byter ut den individen till en som passar deras intressen bäst. Dem behöver inte dig som person, din personlighet, eller för att du är trevlig, dem behöver dig för att du är en människa dem kan forma till sektens intresse.

Men det är inte bara så kallade sekter som gör så här, utan de etablerade världsreligionerna.

Låt oss gå igenom vad som karaktäriserar en sekt.
1.     Auktoritär ledare – Kristendomen, Påven.
2.     Missionering, aktiv rekrytering, Kristendomen
3.     Aktiv i att tjäna pengar, kristendomen.
4.     Avvikande beteende och fritt tänkande bestraffas eller alieneras. Islam, Kristendomen, judendomen.
5.     Hjärntvätt i form av meditation, bön eller talande i tungor, Islam, Judendomen, Kristendomen.
6.     Ledaren bestämmer hur, var och när medlemmarna ska bete sig och agera.

Var har man hört detta någonstans? I Bibeln. Toran. Koranen. Alla religioner började som sekter. Judendomen var den första som en sekt för slavarna i Egypten. Kristendomen som slavarna under Rom. Och Islam för de fattiga i Mellan Östern. Att dessa religioner i senare hand ska förtrycka sekter när det själva i grund och botten är sekter, känns väldigt fel.

Men skillnaden är väl att större delen av sekterna är så pass radikala (och att de tre stora har miljoner praktikanter respektive.) att man alltid tar avstånd från dem, även om det är en sekt under den religionen. Den sekt som alltid anses var den största är Jehovas vittnena.

Av alla sekter ser jag Jehovas vittnen som den som står ut från mängden av alla sekter. För att den gruppen verkligen tar till hjärtat, och när har du någonsin hört talas om att någon i Jehovas vittne mördat människor bara för att dem tänkte annorlunda?


Självklart finns det brister och problem med den religionen, men det finns ju i alla religioner, och att klaga på att en grupp dödar en människa när det finns andra som dödat miljoner människor och är fortfarande respekterad känns nästan som vi gått tillbaka i samhället. Fast när man ser på de sekter som funnits så kan man med enkelhet säga att sekter (religion i allmänhet) är något dåligt som borde rensas ut. Kan du tänka dig att en Ateist går ut och skjuter någon bara för dem inte tror att på planeten X så finns det sjöar av järn? Nej, inte jag heller.

1 kommentar:

  1. Tumba gymnasium
    Onsdag 29 januari 2014

    Hej Anton!

    Jag hoppas att du har det bra!

    Tack för ditt inlägg.

    Det är en intressant text som du har lämnat in.

    Du har tagit med en del exempel men ofta rör du dig enbart i en religiös sfär. Du betraktar religiösa organisationer på ett bra sätt men du går inte vidare.

    Både du och jag vet att du kan skriva. Ett problem är dock att du har svårt att läsa instruktioner och att lite då och då återgå till dessa för att fullgöra uppgiften.

    Ett par av frågorna som jag har tagit upp har du inte berört.

    För att ha en bättre organisation på inläggen hade jag skrivit:

    ”Rubriken på texten skall du utforma som nedan:
    "Ditt namn, SA11SA, Arbetsuppgift: Påverkan och manipulation".”

    Det har du inte följt osv.

    En annan brist med texten är att du inte lämnar en nyanserad text som beskriver den aktuella frågan utifrån olika perspektiv.

    Mvh

    Nader

    SvaraRadera