Translate

torsdag 16 januari 2014

Johannes Haddad.SA11SA: Besöksrapport 3 - Scientologi kyrka


Då var det dags för mig att skriva mitt sista besöks rapport! Den har gången kommer jag skriva om Scientolog kyrkan som ligger i Kungens Kurva. Jag måste erkänna att jag hade ingen aning om vad det var för religion. Jag trodde att det var en blandning av vetenskap och kristendomens lära eftersom det heter Scientologi kyrka alltså vetenskap och kyrka. Men det var inte så.

Ungefär för 1 månad sedan åkte jag och andra klasskompisar med bil till Kungens Kurva där Kyrkan skulle ligga. Vi åkte runt i ett tag eftersom vi letade efter en “kyrka”. Det fanns inte så vi kollade noggrannare på adressen vi hade och det visade sig att kyrkan låg i en byggnad. När vi ringde på dem sa vi att vi var några elever från Tumba gymnasium som ville besöka dem. Han frågade om vi hade bokat någon tid. Vi kollade förvirrande på varandra eftersom Nader hade sagt till oss att man inte behövde boka tid. Men mannen sa att det inte var någon fara men de fick improvisera lite. Han kom ner och visade oss vägen. Han såg ut som en säkerhetsvakt. Jag antog att de hade stor säkerhet som judarna. Men det var inte så det visade sig att det var vanliga arbetskläder.

När vi gick in i lokalen blev jag faktiskt besviken. Det såg inte alls ut som en kyrka. Det var ganska stökigt lådor överallt. Man tror de har nyss flyttad in. Det fanns små kontor överallt där det satt folk som jobbade. Helt ärligt det kändes som om jag gick in i en socialtjänst lokal. Vi fick sitta ner och vänta eftersom mannan som tog in oss berättade att han som egentligen tar hand om besöken inte var här men han kunde få tag på honom. Jag tyckte det var ganska hyggligt gjort av dem att ringa upp han som tar hand om besök. Jag kollade runt och låg märke till ett kors. Jag frågade om den och de sa att korsets hörn representerar deras lära. Det låter lite som Buddhismens åttafäldiga vägen.

De visade oss en film som varade ungefär 25 minuter som handlade om Scientologi kyrkan skapelse till nu. Efter filmen var slut kom mannen som hade hand om besöken och berättade lite om filmen vi hade precis kollat på. Han var och en ett litet häfte om början till ett bättre liv. Det stod att man inte fick stjäla, döda, ljuga osv. Som egentligen alla religioner har som regler, inget ovanligt.

Han frågade om vi hade några frågor och det hade vi! Jag kommer inte ihåg exakt allt vi frågade men det viktigaste som jag tyckte kommer jag ihåg. Vi frågade vad krävs för att bli en scientolog? Han svarade att man måste börja rensa sin kropp från all “giftigt” och börja bli hälsosam och ta hand om sig själv. Som jag tyckte var ironiskt eftersom ja, han var inte exakt den smalaste människan i världen. Jag frågade om de trodde på gud och han svarade helt enkelt att de egentligen inte tänker på gud. Sedan frågade vi vad som hände efter döden och då sa han beroende på karman. Det var då det slog mig. Det lät som Buddhismen. Jag frågade om Buddhismen och han sa att de hade rötter från Buddhismen, men inte helt lik. T.ex. de tror inte på nirvana. Jag frågade vad är då meningen med livet? Vad vill man nå? Han svarade ett bra liv. Varje liv man återföds till ska bli bra. Det finns ingen himmel, nirvana, paradis, mukti osv. man återföds hela tiden finns inget stopp helt enkelt. Jag tyckte det var konstigt jag förstod inte då vad meningen med livet var. Han berättade att som Buddhismen så är kunskap viktig för dem. Jag skulle säga att deras lära är som Buddhismen men sättet de lär ut är kristet. T.ex. varje söndag träffas dem och en “präst” läser ur deras bibel.

Han sa att i en Scientolog kyrka är det viktig att det fanns ett kontor som tillhörde L. Ron Hubbard. Som var grundaren för Scientologi Kyrkan. Kontoret ska ingen sitta i det ska bara finnas. Kontoret är lika viktig som ett kors är för en kyrka eller att det finns en qibla i moskén.
När vi inte hade några frågor kvar visade han oss The Bridge to total Freedom som är som en karta för hur man uppnår ett bra liv. Det roliga är att man måste spendera en hel del för att få ett bra liv. Om jag inte minns fel så måste man åka på en kryssning som kostar en hel del för att fortsätta upp i The Bridge to Total Freedom. Efter det tackade vi oss för besöket och åkte hemåt.
(Kontoret, Bilden är tagen av Jessika, Tack Jessika!)
                                                                   (L. Ron Hubbard)
Jag tyckte det var ett konstig och ovanlig besök. En anledning till det kan vara för att jag aldrig hade hört talas om dem tidigare. Jag har hört talas om en moské och en synagoga men inte scientologi kyrka. Det kan vara för att jag inte visste vad som skulle förväntas. För mig kan jag inte ta det seriöst eftersom det ser ut som att de bara är ute efter pengar från medlemmarna.

1 kommentar:


  1. Flemingsberg
    Söndag 19 januari 2014

    Hej Johannes!

    Jag hoppas att du har det fint.

    Här är det helt OK! Det är söndagsmorgon och jag fortsätta dagens arbete när det gäller genomgång och kommentar av era besöksrapporter med en av dina rapporter.

    Tidigare har du skickat två besöksrapporter till mig. Det har gällt deltagande i en ” Syriansk-ortodox dopceremoni” samt ett besök i ”Moskén i Fittja. Den här gången har du tillsammans med några klasskamrater besökt ”Scientologkyrkan i Kungens kurva” och det är det besöket som rapporten handlar om.

    Din bakgrundsbeskrivning är bra. Du vet nästan ingenting om Scientologi när ni bestämmer er för att göra ett besök i scientologernas lokal i Kungens kurva.

    Du berättar kort om lokalens innandöme och du har helt rätt: Lokalen ser mer ut som en ostädad socialtjänst. Det var precis så jag upplevde lokalen när jag var där för drygt två år sedan!

    Ni är där utan att ha bokat tid och det gör att ni får börja besöket med att titta på en film så att de ska kunna kalla dit en man som brukar ta hand om besökare. Hyggligt av scientologer att erbjuda en sådan bra service!

    Efter filmen och sedan mannen har anlänt har ni påbörjat ett samtal som du har beskrivit på ett utmärkt sätt. Ni har ställt väsentliga frågor och han har försökt svara på desamma och du har refererat till dessa frågor och svar på ett mycket bra sätt.

    Som sagt beskriver du samtalet på ett utmärkt sätt och din text när det gäller samtalet har en del för personer som är intresserade av Scientolog kyrkan.

    Efter samtalet med mannens i fråga och efter kort information som han ger er om Scientologi, dess grundare L. Ron Hubbard, ”hans kontor” i varje lokal tillhörande Scientologikyrkan världen över och om ”The Bridge to total Freedom” tar besöket slut och ni lämnar lokalen där.

    T är oklart om Du avslutar din rapport med korta men lovvärda efterord.

    Rapporten har du berikat med några bilder därav en är tagen av en av dina klasskamrater, Jessika och de två andra har du förmodligen lånat från Internet.

    Tack för en bra rapport.

    Mvh
    Nader

    SvaraRadera