Translate

onsdag 29 januari 2014

Tillstånd att döda- Ajla Begovic

Den hemska filmen som vi såg ” Tillstånd att döda” hade mycket med påverkan att göra.  Unga människor gick med i militären för att de ville skydda sitt land och på sätt och viss få sin hämnd mot Irak p.g.a. 9/11 som skedde i USA.
Många gick med i militären för att de ville skydda sitt land och familj ifall något liknande skulle upprepas.
Två unga män som var med i militären åkte till Irak för att mörda samt deras trupper och helikoptrar.
De fick order om att skjuta oskyldiga människor som de påstod var terrorister. De sköt oskyldiga människor som om de vore dockor och sedan lämnades de liggande på marken. Massor med barn och vuxna har förlorat något familjemedlem, och över vad? Hämnd?

I militären så tränas soldaterna upp för att döda, sen skickas de ut i krig. Soldaterna får order när det ska skjuta och i detta fall så fick de order att öppna eld bland folk som de tycks bära vapen, men det visades efter att de inte var vapen.  När de såg att en man fortfarande var vid liv fast han var dessutom väldigt skadad då ropades det i radio om att de skulle skjuta den överlevande personen. Kort efter så kom en blå minibuss till platsen och ut kommer en man som försöker hjälpa den skadade efter någon sekund kommer en till man. De försöker bära in honom i minibussen, då ropas det i radion om och om igen att de skulle skjuta den skadade och dessa två som hjälpte honom. Till slut dödades dessa människor. Man kunde känna att soldaten som fick order att skjuta tvekade men sen så sa de i radion ”Lyft bara upp ditt vapen”, det lät som någon slags lockbete för denna soldaten som fick order att skjuta, som om det var något tungt han bar på och om han släpper då skulle det bli lättare.
Detta filmades från helikoptern så man kunde se tydligt hur det gick till och det var hemskt att titta på denna händelsen.

Denna attack som USA gjorde hade ingenting med folket och göra utan en organisation. Jag tycker att det var väldigt bra att denna film spelades in för att många ska få se vad USA gjorde mot Irak år 2007. Enligt de så ville de se till att Irak inte skapar krig mer men istället så skapade USA krig i Irak.
Jag personligen tror att detta gjorde USA för att hämnas p.g.a. 9/11, deras hat växte mot Irakier och muslimer. De ansågs som terrorister, även barnen såg de som terrorister i framtiden.
Mannen som publicerade filmen fick över 30 års fängelse för man ville inte att världen skulle se vad de gjorde med oskyldiga människor. T.o.m. soldaterna ställde sig frågan , vad håller vi på med?. Så blir det när man går med i något man inte har någon aning om hur det går till.

Filmen väcker starka känslor och den är hemsk att titta på men tyvärr så är detta sanningen och jag rekommenderar att många ser denna filmen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar