Translate

måndag 27 januari 2014

Tillstånd att döda

Tumba gymnasium
Måndag 27 januari 2014

Hej ungdomar!

Jag hoppas att ni har det bra!

Under de senaste två veckorna har vi arbetat med frågor såsom sekter, påverkan, manipulation och hjärntvätt. Det är viktigt att komma ihåg att manipulation äger rum på många olika sätt och att många av oss är om inte dagligen så ofta utsatt för den.

Idag ska vi titta på en film från Utbildningsradions utmärkta arkiv:

Som bakgrund till filmen kan vi läsa:

”Den 12 juli 2007 sköts flera civila irakier ihjäl av en amerikansk arméhelikopter i Bagdad. Bland de dödade fanns bland annat en journalist från Reuters och hans assistent, samt en man som försökte undsätta de som skadats. Händelsen fick stor uppmärksamhet när en video kallad Collateral murder publicerades av Wikileaks. Dokumentärfilmaren Shuchen Tan har sökt upp anhöriga till flera av de som dödades vid attacken samt den amerikanske före detta soldaten Ethan McCord. För McCord, som var på plats minuter efter attacken och bland annat tog hand om två skottskadade barn, blev det en händelse som förändrade hans liv.”

Filmen ”Collateral murder” som i texten ovan hänvisas till kan ni se bl.a. finna här:

I filmen ”Tillstånd att döda” hänvisas till Genévekonventionen. Information om konventionen har ni här:

Texten till överenskommelsen har ni här:

Er uppgift är att skriva en personlig reflektion över det ni ser i filmen. Reflektionen ska ni publicera i bloggen senast onsdagen 29 januari 2014.

Mvh

Nader Sani

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar