Translate

onsdag 29 januari 2014

Tillstånd att döda av Ellenor Hamrelius


Efter 9/11 attacken, 2001, som tog nästan 3,000 civila liv deklarerade den amerikanska presidenten George W. Bush krig mot terrorism. Ett uttryck som skulle innebära en militär kampanj emot Al-Quaida och andra militanta organisationer. Detta ledde till invadering i ett antal länder bl.a. Irak där över 100,000 civila irakier d.v.s. män, kvinnor och barn miste sina liv.[1]

I filmen ”tillstånd att döda” får vi se en snabb tillbakablick till det hemska terrordåd 2001 när fyra amerikanska passagerarflygplan kapades därav två av dem flög in i World Trade Centers tvillingtorn i New York. Händelsen som tog nästan 3,000 amerikanska liv upprörde många och listan på män som ville ta värvning ökade drastiskt. Chansen att ta hämnd och ”döda muslimer” var de flestas motivation enligt krigsveteranen Ethan McCord som själv tog värvning under invaderingen i Irak.[2]

Redan då har de påverkats av media och politiker, som säger att allt är Al-Quaidas fel, allt är muslimernas fel, allt är mellanösterns fel utan att tänka på vad som egentligen var orsaken till terrordådet. Det var inte så att de kapade dessa plan och tog sina egna liv för att det var kul utan det låg en politisk åsikt bakom det hela, inte för att de rättfärdigar något. Men istället bestämde USA sig för att deklarera krig mot terrorism och invadera ett antal länder t.ex. Irak ”för att avväpna dem av massförstörelsevapen och för att befria det irakiska folket”.[3]

När vi väl kommer fram till luftanfallet i Bagdad, 2007, har USA varit i krig med Irak i fyra år. Luftanfallet i Bagdad uppmärksammades i media efter den amerikanska soldaten Bradley Manning (nu: Chelsea Manning) läckte ut en video genom WikiLeaks som visar när de amerikanska soldaterna öppnar eld mot civila irakier på ett torg en söndag morgon. Incidenten skapade mycket kontroversiell speciellt när Bradley Manning var den enda utav dem inblandade som hamnade i fängelse.

Videon som läcktes visar hur två amerikanska helikoptrar observerar en grupp män därav två av dem är journalisterna Namir Noor-Elden och Saeed Chmagh. Bredvid de två journalisterna står två män med AKMs och RPGs vilket får soldaterna att reagera. När soldaterna ser journalisten Namir Noor-Elden böja sig ner för att fota en amerikansk Humvee misstar dem kameran för en RPG och öppnar eld mot gruppen. Helikopterns attack dödar gruppen direkt förutom Saeed Chamgh som blir träffad i benet och släpar sig mot närmsta hus. I videon kan man höra de amerikanska soldaterna säga: Kom igen grabben! Ta bara upp ett vapen! För att på det sättet kunna skjuta journalisten utan att bryta Genevekonventionen, vilket soldaterna lär sig rätt fort utav sina överordnade att hitta kryphål runt.

Efter ett tag stannar en minibuss upp framför Saeed Chmagh för att hjälpa honom till sjukhuset. Inne i bussen sitter Saleh Mutashar och hans två barn Sajad och Doaha som är 9 och 6 år gamla. Saleh hoppar ur bussen medan ett antal till anländer för att hjälpa Saeed in i bussen. De amerikanska soldaterna beskriver det hela genom radion för den frånvarande plutonchefen med att säga att nya personer har anlänt och de kanske försöker hämta kroppar och vapen. Soldaterna fortsätter med att uppmana och hetsa ”Låt mig öppna eld! Får jag skjuta? Kom igen! Låt oss skjuta!” När plutonchefen svarar beskriver soldaterna den blåa minibussen som en svart SUV eller Bongo-lastbil av den anledningen att Bongo-lastbilar användes ofta av de irakiska militanta. Plutonchefen som baserar all sina fakta på den information han får utav soldaterna på plats ger tillstånd till soldaterna att öppna eld.  Helikoptrarna öppnar eld och dödar Saeed, Saleh och de två andra personerna runt om bussen som totalförstörs och börjar brinna. I bussen hittar sedan den amerikanska soldaten Ethan McCord de två barnen vars ena har fått en skada i huvudet och den andra har glass i ögonen och ett djupt sår i magen. Han springer med dem till sjukvårdare, Ethan säger i filmen att det var vid den här händelsen som hela hans liv vände då han insåg vad amerikanerna gjorde i Irak var fel.[4]

Luftattacken i Bagdad var inte första gången som mycket uppmärksamhet och kontroversiell riktades mot vad de amerikanska soldaterna gjorde i Irak och vad de gjorde mot dem som de tog tillfånga.[5] Men det var ett av de konkreta bevisen på vad som pågick i Irak.

Soldater är ett typiskt sätt att se på hur långt, manipulation och påverkan kan få en människa att gå. Att det kan gå så långt att en vanlig familjeman skjuter någon annans mans fru och barn bara för att ens överordnad säger det eller för att hämnas för något som den familjen inte ens har gjort. Man kan inte invadera vartenda land i mellanöstern och peka finger på varenda muslim bara för att terroristgruppen var muslimska.

De åkte till Irak för att ”befria folket” men när slutsiffran på civila dödsfall hamnar på 100,000 måste man ifrågasätta om det hela egentligen var värt det och om befolkningen egentligen hade någon påverkan alls på ändamålet.  
   


[1] http://en.wikipedia.org/wiki/War_on_Terror
[2] UR, ”Tillstånd att döda” 27 jan -14
[3] http://en.wikipedia.org/wiki/2003_invasion_of_Iraq
[4] UR, ”Tillstånd att döda” 27 jan -14
[5] http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10452702.ab

1 kommentar:

  1. Tumba gymnasium
    Måndag 17 februari 2014

    Hej Ellenor!

    Jag hoppas att du har det fint!

    Jag har tagit mig genom din reflektion över filmen ”Tillstånd att döda”. Sammanfattningsvis kan jag säga att du liksom många andra i klassen har berörts av filmen och det var väl meningen med att visa filmen.

    Din text är genomtänkt och logisk uppbyggd och därför är det med stor tillfredsställelse och nöje som jag läser din text.

    Och ännu mera: Texten är detaljerad och exakt. Och flytet är underbart att följa! Och du har tagit källhänvisningar till hjälp. Bravo!

    Dina två avslutande paragrafer är väldigt bra. Du har skrivit:
    ”Soldater är ett typiskt sätt att se på hur långt, manipulation och påverkan kan få en människa att gå. Att det kan gå så långt att en vanlig familjeman skjuter någon annans mans fru och barn bara för att ens överordnad säger det eller för att hämnas för något som den familjen inte ens har gjort. Man kan inte invadera vartenda land i mellanöstern och peka finger på varenda muslim bara för att terroristgruppen var muslimska.

    De åkte till Irak för att ”befria folket” men när slutsiffran på civila dödsfall hamnar på 100,000 måste man ifrågasätta om det hela egentligen var värt det och om befolkningen egentligen hade någon påverkan alls på ändamålet. ”

    Och jag kan utan tvekan skriva under!

    Tack för din analyserande och reflekterande text.

    Mvh
    Nader

    SvaraRadera