Translate

tisdag 21 januari 2014

Manipulation & Påverkan - Stephan Chaanine (2014-01-21)

”Manipulation är ett av de sätt som utgör förutsättningen för deras livsstil."

Psykisk manipulation sker i regel i syfte att få social influens över sin medmänniskas beteende, tankegångar och handlingar. Detta genom bedrägliga metoder som exempelvis övergrepp, tvång, psykiska påfrestningar. Manipulation uppfattas som en maktmissbrukande, utnyttjande och falsk behandling eftersom behandlingen mestadels gynnar personen som manipulerar, på den andres bekostnad. Manipulationen kan tas till det extrema och leda till att en människa helt blint följer sin nya lära. Detta är för att manipulatorn vanligen inte ger utrymmer för människan att ifrågasätta – som följd blir personen trångsynt och känner bara till en lära, den fiktiva läran.

Manipulatorn är ofta skicklig på att uppfatta människors ömma punkter och se igenom en person. På så vis kan manipulation spela på de svaga punkterna, som ens rädsla, skuld- och pliktkänslor. De är ofta även duktiga på att bryta ner och skapa sår hos människor, för att således komma in i bilden som räddaren i nöden med något som uppfyller en och läker det nya öppna såret. Via reklam kan vi t.ex manipuleras på detta sätt. Marknadsföraren visar upp sin produkt på ett sätt som får åskådaren att känna sig starkt benägen att ha produkten. Ett hål skapas och helt plötsligt dyker en produkt upp som förgyller en.

Manipulation kan även ske genom grupptryck, utfrysning och mobbning. Eftersom vi människor är i konstant behov av att känna samhörighet och grupptillhörighet (sociala relationer) kan man manipulera genom grupptryck, utfrysning och mobbning.

Utöver det är även utpressning ett sätt som kan förekomma. Inom scientologikyrkan spelas samtal in då nyrekryterade biktar sig till folk i förtroende. Detta används i olika syften men vanligen genom att hota med att inspelningarna kommer att spridas vid ifrågasättande, smutskastning och/eller avhoppning av sekten.

Ex. ett scenario med en lyckad påverkan:
Barn känner vanligen ofta skuldkänslor gentemot sina föräldrar, och om barnen exempelvis inte städar efter sig hemma kan föräldern spela på dem skuldkänslorna med språket. Detta genom att ex, säga ”Jaha, ni bryr er inte om mig. Det stämmer, just nu har ni så mycket annat att tänka på.. Men det är lugnt, jag får försöka ta mig upp och städa upp allt efter er senare när jag har kraft då.” Det skulle kunna beröra en barn som ofta får skuldkänslor.

Organisationer och personer kan använda det på flera olika sätt i sitt arbete. I syfte att rekrytera människor, utöka sin organisation och då kommer även den ekonomiska biten in i bilden. Eftersom fler människor innebär dels mer makt (politiskt och socialt) men även mer pengar. Inom scientologikyrkan tvingas man ex.att arbeta för att köpa dyra kurser så att man  överhuvudtaget ska kunna betraktas som en scientologist.  Inom Jehovasvittne betalar man 10% av sin inkomst i Sverige för att finansiera kyrkan och alla gratis resurser. De gratis resurserna finns givetvis till för att rekrytera fler människor då de gagnar organisationen rent socialt och ekonomiskt.

Det finns även många sekter som strävat efter politisk makt för att kunna vinkla lagstiftningar i deras riktning. Med politiska makten kan man förändra att lag och rätt är på ens sida. Mormoner är exempelvis för polygami, och de vill genomföra en reform för att lagstiftningar och normer också ska vara för polygami.

Hur kan man undvika att manipuleras?
Det kan vara svårt att undvika manipulation om inte man ständigt förhåller sig kritiskt, eftersom folk som utövar manipulationstekniker på människor är väldigt smidiga, bra med språket och effektiva. Det gäller dock att hålla koll på sina känslor. Om man känner sig lite illa till mods efter en träff med personen ska man hålla lite distans till personen tills man att få ett tydligt svar kring personens syfte. Man ska våga be om betänketid för att tänka över sina känslor och situationerna. Var inte rädd, visa dig inte svag och var kritisk. 

Det är oerhört svårt att komma ifrån en manipulation när man väl har manipulerats, beroende på o Om jag ex. manipuleras in i en religiös sekt kommer alla mina idéer och mentalitet. Om jag nu även varit en del av gruppen och präglats av tankarna under en lång period blir det svårare att ändra mina tankar som fundamentalt ligger hos mig. Det skulle kräva kognetiv terapi.

Kommentera och ge mer än gärna feedback

MVH

Stephan Chaanine! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar