Translate

måndag 27 januari 2014

Tillstånd att döda - Lisa Lundberg SA11SA

Tillstånd att döda
Lisa Lundberg SA11SA

Utan tvekan kan vi säga att manipulation och även påverkan kan ha extrem stor betydelse. Inte bara på individen, utan på hela samhället. I värsta fall kan det handla om så mycket som liv eller död. Just detta såg vi i filmen ’’Tillstånd att döda’’, där de amerikanska soldaterna avgör framtiden för de oskyldiga medborgarna i Irak. Självklart kan vi sitta och skylla på den som gav soldaterna tillstånd att skjuta irakierna, men hur skulle han kunna veta vad av de soldaterna sa som var sant och vilket som var överdrivet? I krig är det a och o att man lyssnar på varandra, för tänk om det verkligen hade varit så illa som soldaterna beskrev det.
Värst av allt detta är att denna händelse bara är en i mängden. Kampen mellan USA och Irak har länge pågått och kommer troligen alltid att pågå. Denna gång lyckades hela händelsen att filmas från en helikopter, men hur ofta sker det då inte dolt? Filmen är den hemska sanningen om hur det kan se ut. Men även om den är sjuk och brutal på alla vis så gör den för mig ändå nytta. Det får mig, liksom många andra att öppna ögonen.

En annan mycket hemsk sanning är att se hur soldaterna bara kan skövla liv efter liv utan att fundera på vad de i själva verket håller på med. Att döda en person här och där är enligt dem själva inte något konstigt, det ingår. I filmen finns ett skede som speciellt gör mig upprörd. Soldaterna har precis skjutit oskyldiga Irakier efter att ha fått klartecken att öppna eld och avger genast mycket ivriga eld. Så fort målen är träffade skriker de i radion ut sin lycka. Men det slutar inte här. De får nu syn på att en av dessa som de skjutit överlevt med mycket svåra skador. Denna man som är hårt skjuten i benet tar sig sakta krypandes mot ett hus i hopp om att få hjälp. Efter en kort stund kommer en blå minibuss med personer som ihärdigt försöker hjälpa den skadade mannen. När soldaterna ser på detta från sin helikopter ropar det gång på gång lika ivriga om att få döda mannen, men även de som försöker hjälpa honom. Efter mycket tjat och lögner på befälet ger han tillstånd att skjuta. Återigen är målet träffat och soldaterna är fortfarande lika ivriga och nöjda. Det är så hemskt att man skulle kunna tro att det är ett tv-spel där man skall skjuta på allt som rör sig, men tyvärr inte.

 Soldaterna tränas för att döda, något många av soldaterna inte tänkte på när de valde att gå med i militären. Många går med för att det påstås vara en bra plikt, för att skydda landet USA och sin familj. Så fort soldaterna blir rekryterade börjar förvandlingen, även kallad manipulationen att ske i både huvud och kroppar. Därför kan vi inte heller bara skylla på soldaterna själva, utan även på de som rekryterar och jobbar med soldaterna innan de skickas iväg till exempelvis Irak. Deras manipulation är självklart effektiv, eftersom soldaterna oftast inte märker den själva.
USA: s uppgift är att kontrollera Irak för att göra så att det inte blir krig, men istället skapar de krig, vilket måste vara att misslyckas stort. Att USA sedan väljer att ge personen som spred videon så långt fängelsestraff visar bara på att de själva är mycket medvetna om att de gjort fel. Istället för att ta åt sig det som hänt själva väljer de att lägga hela skulden på den kille som spred filmen, som i själva verket var den som gjorde det rätta.

Som sagt så dör många oskyldiga varje dag i samband med krig eller av exempelvis bilbomber. Det är dock inte bara män som utsätts för dem misstas för att vara terrorister, det är även oskyldiga kvinnor och än värre, barn. På bara några sekunden vänds allt upp och ner, livet förstörs. I krig finns det bara förlorare och extremt många offer.

Men vad händer med soldaterna efteråt, efter att de kommit hem? Det är just i detta stadie som många inser vad de faktiskt har gjort. Genast ser många sig själva som mördare och anser att eftersom de bedrövat så många andras liv är de själva inte värda att leva. Enligt http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5430542 tog år 2010 varje dag 22 stycken före detta soldater livet av sig. Det är alltså ett självmord var sextiofemte minut, vilket är helt sjukt.
Självmorden bland de aktiva militärerna har även ökat med ungefär 30 % på fem års tid. År 2012 var det 349 stycken som tog självmord, medan 295 dog i strid. Det är alltså fler som dör genom att ta självmord än som dör medan de strider. Till detta skall även tilläggas alla de självmordsförsök som görs.

Detta är ett levande bevis på att manipulationen fungerat. När man väl själv är inne i den märker man inte av den, men när man lyckas komma ur den kan man inte förstå hur man kunde bete och handla på det sätt som man gjorde. Visst är det somliga soldater som insett sina misstag redan när de tjänstgör, men de flesta inser det först efteråt.
Jag förstår samtidigt inte hur USA kan tycka det är okej att så pass många varje dag tar livet av sig. Det säger sig självt att den påfrestning som soldaterna utsätts för är brutal. Trots det så fortsätter detta, det blir bara fler och fler självmordsoffer för varje år som går. Det visar också att manipulationen är mycket effektiv och fortsätter att öka, något jag allra helst hade sluppit att säga.

1 kommentar:

  1. Tumba gymnasium
    Måndag 17 februari 2014

    Hej Lisa!

    Jag hoppas att du har det fint!

    Jag har tagit mig genom din reflektion över filmen ”Tillstånd att döda”. Sammanfattningsvis kan jag säga att du liksom många andra i klassen har berörts av filmen och det var väl meningen med att visa filmen.

    I en av dina första rader har du skrivit: ”Värst av allt detta är att denna händelse bara är en i mängden.” Och tyvärr har du rätt! Filmen visar endast en liten del av alla galenskaper som under de senaste åren har förkommit i den delen av världen. Men jag är inte lika pessimistiskt som du när du fortsätter: ”Kampen mellan USA och Irak har länge pågått och kommer troligen alltid att pågå.” (min understrykning). Jag tror inte att en konflikt varar för alltid! Alltid är en på tok för lång tidsperiod!

    Du har skrivit:
    ”En annan mycket hemsk sanning är att se hur soldaterna bara kan skövla liv efter liv utan att fundera på vad de i själva verket håller på med. Att döda en person här och där är enligt dem själva inte något konstigt, det ingår. I filmen finns ett skede som speciellt gör mig upprörd. Soldaterna har precis skjutit oskyldiga Irakier efter att ha fått klartecken att öppna eld och avger genast mycket ivriga eld. Så fort målen är träffade skriker de i radion ut sin lycka. ”
    Och du undrar vi – du och jag – hur långt har människor sjunkit.

    Du har tagit upp soldater och soldaternas ”plikt” och beteende på ett mycket bra sätt.

    Du har tagit upp det höga antalet soldater som begår självmord (och mår illa) när de väl har kommit hem. Och visst är det så.

    Du har skrivit: ” Jag förstår samtidigt inte hur USA kan tycka det är okej att så pass många varje dag tar livet av sig.” Det enkla svaret måste vara att ”USA” tycker inte att det är OK att så pass många varje dag tar livet av sig men vad kan man göra åt det?! Har man ”sett till” att soldaterna hamnar i en situation som gör att de mår dåligt så gör dem det!

    Tack för din analyserande och flersidiga text.

    Mvh
    Nader

    SvaraRadera