Translate

tisdag 21 januari 2014

Påverkan och Manipulation - George Elzouki

Manipulation & Påverkan
AV: George El-zouki


Manipulation syfte

Manipulation förekommer i syfte att vinna inflytande hos människor. Manipulation leder till att människor börjar ge saker, bete sig på ett visst sätt och utföra handlingar. Människorna påverkas genom att de manipuleras av andra människor och manipulationen kan utövas på olika sätt.

Utövning
Manipulation förekommer i olika former. I en religiös synvinkel kan man se olika slags ”heliga erbjudanden” förekomma som till exempel att bota cancer. I ett ekonomiskt perspektiv kan man se typer av propaganda förekomma som möjlighet till lättförtjänta pengar.  Manipulation kan även ske i den mån att människor blir ”biktade” och detta spelas även in. Inspelningen kan sedan användas som ett slags hot mot offret som inte försöker dra sig undan. Scientologkyrkan är exempel på en sekt som utövar denna typ manipulation.

Lyckad manipulation
En manipulation som blivit lyckad är då offren påvisar sitt beteende, sina tankegångar samt handlingar efter manipulatorns förväntningar. Till exempel en sekt vid namn Heaven’s Gate där 39 medlemmar begick kollektivt självmord den 24-26 mars 1997 genom förtäring av pentobarbital och etanol på Rancho santa fe San DiegoKalifornienUSA, i samband med att kometen Hale–Bopp passerade nära jorden. Ledaren i sekten ansåg att kometen var på väg till Gud och att deras själar skulle följa med den till Gud ifall de begår självmord nu och därför begick de kollektivt självmord med sektens ledare.[1]

Manipulation i praktiken
Organisationer samt personer använder manipulationen i sitt arbete i väldigt många syften. Utöka sin sekt, sprida sin lära samt förbättra ekonomin. Ekonomiskt sätt vill de få in pengar från sina medlemmar genom sin manipulation. Fler medlemmar innebär mer pengar. Ur en politisk samt social synvinkel innebär fler medlemmar även mer makt. Ju fler de blir, ju starkare blir organisationen vilket även innebär att spridning av läran blir mycket enklare.

Individens påverkan
Genom manipulation påverkas en individ främst i form av utnyttjning. En individ kan påverkas ekonomiskt samt psykologiskt. När en person manipuleras och går med i exempelvis en sekt kommer personer att satsa sin ekonomi främst på sekten och på så sätt utnyttjas ekonomiskt. När en person drabbas av exempelvis olika läror kan personen bli mentalt manipulerad av dessa läror och börja tro på saker som egentligen inte stämmer. Exempelvis i sekten Heaven’s Gate där medlemmarna begick kollektivt självmord beror på mental manipulation. Ett gott exempel på hur manipulation kan gå så långt att det når döden. En annan sekt som kallas New Age kan påverka människor psykologiskt i och med deras läror om tänkandets kraft. De anser till exempel att om man ska vinna på en trisslott ska man köpa den, stoppa den i sin plånbok och sedan fantisera att man redan vunnit på lotten. På så sätt ska trisslotten ge en vinst. Detta påverkar människor både psykologiskt samt ekonomiskt i och med att människor verkligen tror på detta och samtidigt betalar de pengar för att köpa lotter vilket slutar i besvikelse.

Att undkomma manipulation
Jag tycker att detta varierar beroende på vilken typ av manipulation det är i fråga om. Det beror även på om man redan har manipulerats och hur mycket man har manipulerats. Jag skulle kunna säga att det varierar från person till person hur svårt/lätt det är att undvika manipulativa läror. En person som står fast vid sig själv och vad denne vet/tror på kan enklare undvika att bli manipulerad. Andra som till exempel är vilse i sitt liv och inte riktigt vet vart de ska ta vägen eller vad de ska tro kan ha mycket svårare att undvika manipulation. Det kan vara relativt svårt att undkomma en långvarig manipulation där man manipulerats ständigt under en lång tid. Det kan till exempel vara manipulation i form av religion eller psykologi. I detta fall har man blivit manipulerad att tro på någonting speciellt och ändra sin personlighet helt och hållet kan det bli mycket svårt att undkomma detta eftersom man verkligen tror att man är den person man ändrats till. I andra fall kan det vara mycket enklare då till exempel sekten New Age påstår att man kan uppnå vad man vill genom tänkandet och när en person inser att det inte fungerar kommer de troligtvis undvika denna lära/manipulation.




[1] http://sv.wikipedia.org/wiki/Heaven's_Gate

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar