Translate

torsdag 30 januari 2014

Tillstånd att döda - Sinem Kayhan


Tillstånd att döda
Religionskunskap
Sinem Bezgin Kayhan Sa11Sa

Tillstånd att döda, ”license to kill”, är en dokumentär från år 2010 som visar en situation som inträffade i Bagdad, Irak, från skiljaktiga synvinklar. Ur en f.d. amerikansk soldat, Ethan McCords, syn på Irakkriget och ”missödet” måndagen den 12 juli år 2007, då fler än ensiffrigt civila dödades och ur den avlidne Saeed Chmaghs familjs syn gällande situationen. Den irakiska Saeed Chmagh var en reporter och kameraman som förmodades bära på krigsredskap den 12 juli år 2007, då han föll som offer. Senare visade det sig att han hade burit på en kamera och inte på ett krigsredskap. Denna händelse, Collateral murder (video), filmandes in och läcktes i internet via Wikileaks och händelsen fick stor observans världen över.

Dokumentären är en givande dokumentär som får en att sannerligen vidga sina vyer gällande krig som likaså ger en insyn i hur krig kan ske och se ut. Under krig regnar död från molnen, krig som orsakar död. Döden kan angripa vilken person som helst i oförrätt krig och det finns dessvärre ingen oförrätt krig, vilket leder till att vilken person som helst kan dö i krig. Det var mycket svårt för mig att se, tycka eller tänka om dokumentären. Det var verkligen ologiskt, brutalt och främmande till min världsbild om hur människor, vår egen ras, kan bete sig på det viset.

Irakkriget inledde år 2003 i anknytning med att USA påstod att Irak, rättare sagt, Saddam Hussein utgjorde hot mot världen omkring. Detta krig klarade amerikanska regeringen och även FN av att förmedla en illustration av att det var korrekt. Flertal människor manipulerades till att tro att de skulle motarbeta ondska och terror genom att hör till i militären, USA:s militär som lyckades värva många. Å andrasidan var detta inte den enda orsaken till att folk, med egen vilja, värvades till militären. Under dokumentärens gång fick man veta att den f.d. soldaten, Ethan McCord, värvades genom sitt enorma hat gentemot muslimer, terrorister och landet, Irak.

Sådana känslor kan således få människor att tänka ologiskt, och det skulle flera säkerligen hålla med om, då man med tidens gång har fått se och lära sig att den amerikanska militären hellre terroriserar än att motarbeta terrorism.

Fasan som USA inrättade i Irak bidrog förstås till att fler terroristiska frihetskämpare kom in i bilden ända fram till krigets slut, år 2011. Det är en självklarhet att fler vill göra försvar mot stor makten, USA, och människorna som lever under sådana villkor, ansåg våld som sin utväg. Precis som 9/11 väckte miljontals amerikanare att vilja höra till militären för att använda våld mot ”illviljan”, så väcktes miljontals irakier av våldet och hemskheterna som används mot dem. Öga för öga, tand för tand!

License To Kill


Efter att ha sett filmen License To Kill, som demonstrerar filmen Collateral Damage och allt som hände i filmen och strax efter det, så har man lite svårt att tänka på något annat. Jag har alltid haft en stark avsky gentemot USA och efter detta, som jag visserligen har sett tidigare dock, så utökades det drastiskt igen för nu blev man ju påmind en än gång om de hemska och helt onödiga aktionerna som "stormakten" USA har utfört runtom världen. 
Visst var det så att 9/11 i USA var en tragedi men det var enda bara tre byggnader som revs, och ungefär 3000 människor som dog. Det är i sig själv en tragedi ja, men det ger dem inte rätt att invadera vilket land de känner för i kampen för "rättvisa". Som de gjorde i Irak och Afghanistan. Bägge dessa länder var helt orelaterade angående 9/11 i USA. 9/11 i USA är den främsta anledningen till att det enormt uppblåsta terroristhotet är så stort som det är idag, och till stor del tack vare USA själv. Jag måste ge lite kredit till USA:s regering som lyckats använda 9/11 i USA till att manipulera befolkning till att vara rädda för terrorister och "muslimer och araber". Tack vare att de blåste upp detta och inte försökte hejda terroristskräcken så lyckades de inom USA få enormt stöd och resurser till att utföra sina högst olagliga krigsaktioner. Det är precis som de tar upp i filmen, de allra flesta av de amerikanska trupperna är helt manipulerade till att de tror att de är de goda, som är påväg in för att besegra de ondskefulla terroristerna. De ska sprida de goda demokratin och friheten till de onda tyranniska och analfabeta araberna. Det var därför de så lätt kunde utföra de hemska aktionerna vi fick se på filmen, de är helt hjärntvättade och tränade till att döda helt enkelt. Och att deras fiender målas upp som terrorister och ondskefulla, medan de själva är hjältarna underlättar ju dödandet. Så kredit till USA som har lyckat få igenom en så pass bra manipulation på sin befolkning, antingen genom direkt eller indirekt ingripande. 
Anledningen till att jag säger 9/11 i USA istället för bara 9/11 är för att de finns två stycken 9/11, den ena betydligt värre än det som hände i USA. Jag syftar självklart på statskuppen under 9/11 1973 i Chile. Denna statskupp som var finasierat av CIA och USA bytte ut Chile välfungerade och långt bakgående demokrati mot ett hemskt och tyraniskt diktatur som kostade många chilenare livet. Diktaturen gynnade USA och gav deras affärsmän stor kontroll över Chile vilket den tidigare demokratin inte gjort. Så ursäkta mig men jag kan inte direkt känna något medlidande för ett sådant patetiskt land som USA. 
Men om själva filmen så kan man väl säga att jag inte blev så värst shockad. Det är inte första gången jag ser så hemska bilder på massmord. De gick igenom alla synpunkter, både hur militären tänkte och hur de anhöriga till detta kände sig så det var en väldigt informerade och bra film. Alltid lika imponerande att se hur pass duktiga vi är på att döda våra kära medmänniskor...

Tillstånd att döda (Refel Al-gharib)

Tillstånd att döda


Filmen (Tillstånd att döda) väckte väldigt starka känslor hos mig och fick mig att inse vad den riktiga bilden av ett krig är.
Eftersom jag är uppvuxen i Irak och har varit med i krig under 3 år så kan jag förstå hur människor kan ha det i Irak inte enbart i huvudstaden Baghdad utan alla delar i Irak har upplevt sådana situationer.

Kampen mellan USA och terrorismen började när den hemska händelsen 9/11 som fick amerikaner att tänka på att hämnas, och en av amerikanerna var Ethan som efter 9/11 gick med i militären bara för att döda terrorister, men detta ledde enbart att oskyldiga personer dog, b.la. män, kvinnor och till och med barn.

Den 12-juli 2007 attackerade amerikanska soldater torget i Baghdad, många människor dog då och två av dem var Namir-Noor-Eldin och Saeed Chmag för att man trodde att de hade vapen men istället hade de kameror.

I filmen kan man se hur manipulation och påverkan kan gå långt när soldaterna försöker få tillstånd att skjuta och elda minibussen som stod där och försökte hjälpa Saeed som var skadad.
Efter många försök så fick soldaterna tillstånd att elda minibussen, många dog och två barn var skadade och fick hjälp av Ethan som fick inse att det de gör var fel och att de själva är terrorister.

Det som jag inte riktigt förstod var hur kunde Bradley få 34 års fängelse när han läckte filmen och visade alla verkligheten om vad USA håller på med.








"Tillstånd att döda"-Patrik Johnsson

Måndagen den 27 januari fick vi i klassen se en dokumentär som skulle komma att visa sig vara helt absurt enligt mig.

Den 12 juli 2007 var en måndag som många andra måndagar. Eller vänta här, var det verkligen en helt vanligt måndag? Nej tyvärr var det inte den här vanliga måndagen då man stiger upp går till arbete/skola för att starta den nya veckan. Men så var inte fallet den 12 juli 2007 i Iraks huvudstad Bagdad.

Måndagen den 12 juli skulle komma att bli en av världshistoriens mest horribla händelse i kriget mellan USA och Irak.

Genom dokumentären ”Tillstånd att döda” får vi vittna händelsen bakom det radikala mördandet av civila Irakiska medborgare i Bagdad. I filmen får vi möta alltifrån före detta Amerikanske krigsveteranen Ethan McCords som var med den måndagen nere i Bagdad och berättar ur hans synvinklar händelsen den måndagen, till anhöriga till de civila Irakier så som reportern Saeed Chmaghs, som fick sätta livet till måndagen 12 juli.

I dokumentären beskrivs det hur amerikanska soldater enligt Genevekonventionen ser att Saeed bär på ett vapen, fast det egentligen var en helt vanligt kamera med ett stort objektiv, men av att den anledningen att det uppfattar kameran som ett vapen så påverkar de beslutsmannen som skall besluta om de amerikanska soldaterna får skjuta eller inte. Men saken var den att denna beslutsfattande militär bakom beslutet över huvud taget inte var vid situationen så han utifrån det kunde besluta om att skjuta eller inte. Utan de amerikanska soldater som från Apache- helikoptern sköt Saeed med flera var så naiva och tjatade och tjatade så beslutsfattaren tillslut sade att det var okej att öppna eld mot de civila.

Eftersom vi är inne på området gällande manipulation och påverkan kan vi genom denna dokumentär vittna att dessa amerikanska soldater som rekryterades ner till det Irakiska kriget blev hur man än vrider och vänder på det manipulerade på något sätt. Visst efter 11 september händelsen 2001 i New York på Manhattan, sökte sig många arga amerikaner för att utkräva hämnd mot muslimer till armén och för att som de flesta även beskriver det, skydda sin egen nation. Detta hat och den hämndlust som vi fick vittna i filmen har jag genom en annan dokumentär från just 9/11 händelsen fått se även i den. Där flera av de intervjuade invånarna i New York säger exakt det samma som mannen i dokumentären ”Tillstånd att döda” att det ända man vill i detta läge var att utgöra hämnd mot den muslimska världen[1]. Vilket man även fick då man 2003 för första gången färdades till Irak.

Hade det inte varit för Wikileaks och Bradley Manning hade vi i världen och vi i klassen aldrig kunnat sett och vittnat händelsen från måndagen den 12 juli 2007 i Iraks huvudstad Bagdad. Bradley Manning mannen bakom denna film fick själv ett straff på hela 34 års fängelse medan de amerikanska soldater som sköt inte alls fick något straff. Hur funkar världen egentligen? Det är alltså mer farligt att läcka ut ett lands sanna historia än att utöva själva handlingarna!


Jag förstår mig bara inte på hur människor och USA i detta fall är funtade, när de utför sådana här hemska dåd och samtidigt tycker att före detta Nazityskland och Stalins Sovjetunionen utförde nästintill exakt samma typ av terror som de själva. De gör ju liksom i princip detsamma och även nästan detsamma som muslimerna mot The Twin Towers den 11 september 2001.

Men samtidigt när jag satt och såg på filmen med klassen var det en sekvens i filmen som fick mig att förstå Ethans situation också då han beskrev att efter attacken mot den blåa minibussen då han bar ut barnen att han då började tänka efter att vad fan gör dem egentligen i Irak? ”Vad får oss rätten till att vara här och förstöra den Irakiska befolkningens liv”. Han sade även att de inte alls var i Irak av den egentliga anledningen att skapa frihet och demokrati, utan de dödar ju bara civila. Så på något sätt får det än att tänka efter att vissa av de som rekryteras ner till kriget inte alls vill vara där och förstöra andras liv. Men kanske var det bara för att Ethan själv hade barn i den åldern som han  började tänka till? Vem vet…

Men hur mycket än några i den amerikanska befolkningen vill be om ursäkt för händelsen den 12 juli 2007 kommer de aldrig kunna åtgärda vad det Irakiska folket har förlorat i och med den måndagen och hela kriget i sig.







Tillstånd att döda – George Elzouki


Den berörande filmen "Tillstånd att döda" är starkt häpnadsväckande för min del. Efter att ha sett denna film får man en helt annan bild av krig än vad man tidigare hade. Denna kamp mellan USA och terrorism leder enbart till förgörelse bland oskyldiga människor. Jag ser ingen mening med detta krig eftersom det endast uppkommer kaos. Ingen kommer vinna på detta utan detta kommer konstant pågå och fler och fler människor kommer dö.

USA:s militär utför dessa krig eftersom de tror att det de gör är rätt och detta är av en enda anledning, manipulation. Militären försöker även värva civila okunniga människor till militären med att påstå att de är vägen till frihet samt andra positiva påståenden. Nu när dessa människor anslutit sig till militären kommer stor press uppstå och de kommer hamna i kaoset. De kommer inte bara kunna lämna allting så enkelt. Det får exempelvis inte veta bieffekterna av att ingå i militären vilket senare kommer leda till att de tvingas döda oskyldiga människor osv.

Filmen resulterade i ilska och besvikelse. Jag kände mig tämligen upprörd efter att ha sett vad militären håller på med i exempelvis andra länder. De befinner sig i andra länder i politiskt syfte och dödar oskyldiga civila men för vad? Jag ser inte direkt att de hjälper USA med kriget mot terrorism. Irak är en minoritetsmakt i jämförelse med stormakten USA. I filmen är Irak det främsta målet för USA och där tvingas de verkligen kämpa för sin överlevnad.

USA står inte för mänskliga rättigheter som de påstår sig stå för. Mänskliga rättigheter innebär att oskyldiga människor har all rätt att få leva men under USA:s styre dödas mängder av oskyldiga människor. Det är sannerligen manipulation som ligger bakom detta. Exempelvis makt, pengar samt inflytande är faktorer som påverkar extremt.

De militära styrkorna kan inte agera på detta viset. Detta måste få sig ett stopp. Jag står för mänskliga rättigheter och detta anser jag är rent tvärtemot. Manipulation av makt, pengar och inflytande berövar både USA och de oskyldiga som drabbas av detta. Detta kommer resultera i förlust för samtliga.

Denna film kan jag stort rekommendera. Den är insiktsfull och lärorik. Om man är känslig som person kan filmen vara mycket berörande i form av barn som dödas på gatorna mm. Jag själv är ingen känslig person i den mån att inte klara av filmen. Däremot kände jag stor besvikelse av vad som verkligen pågår där ute i världen. Människor som strävar efter överlevnad, dess tankar går åt enbart två håll, liv eller död. Här i Sverige där jag befinner mig förekommer lyckligtvis inte detta, inte alls. Oskyldiga kan dödas osv. men jag befinner mig inte bland en militärstyrka som ständigt tar livet av oskyldiga människor på gatorna eller liknande.

Detta var mina synpunkter angående denna film och hoppas många fler får insikt av att skåda denna film ingående såsom jag gjort.


Tillstånd att döda Martin


Efter att ha sett filmen ”tillstånd att döda” känner jag mig hjärtlös jämfört med mina klasskamrater då jag inte reagerar på samma sätt som dem.

Filmen handlar om det problem en läkt militärvideo har skapat och man får höra familjer till några av de drabbade tala samt två soldater som lämnat armén p.g.a. att de tyckte kortfattat att kampen i Irak gått överstyr. I denna video får man bevittna hur en militär helikopter cirkulerar runt ett torg högt upp i luften då den attackerar beväpnade några beväpnade människor på marken. De flesta dör direkt men det finns en stackare som bara blir skadeskjuten. När han försöker ta sig till säkerhet upptäcker soldaterna i helikoptern honom men de kan inte angripa honom för att han är obeväpnad. Då hör man soldaterna tala tillvarandra och uppmanar honom till att ta upp ett vapen så de får skjuta honom då han innan är skyddad av Genèvekonventionen. Då kommer en minivan som tillhör en man och hans två barn samt en husägare och ska hjälpa honom. Då rapporterar soldaterna felaktig information till han som har hand som ”attacken” för att få tillstånd att skjuta dem. informationen var baserad på händelser tidigare den dagen då man sett beväpnade människor som åkt runt i en knappt liknande fordon. Baserat på den information som han får beslutar han att ge tillstånd att attackera.
När marktrupperna anländer till platsen (soldaten som man talar mest med i filmen var en av dem) upptäcker de att barnen kan fortfarande räddas och man tar hand om dem på lämpligt sätt.

Soldaten, innan han gick med i armén, hade en bra jobb och en karriär fram tills han låg på sjukhus och bevittnade händelserna 11/9-2001 då flygplan flögs in i World Trade Center. I samband med händelserna så väcktes ett hat för bl.a. muslimer samt al-Qaida då han som de flesta amerikanare är väldigt patriotiska. Han påstod att han resonerade så här ”How dare they do this to us?!”(hur vågar de göra såhär mot oss?!)

Jag tycker att hela händelsen är en liten del i det stora problemet då jag inte tycker att soldaternas manipulerande av regler och information bara är en följd av det stora problemet. USA är ett land där människor växer upp och blir extremt patriotiska, samt att deras ekonomi mår bra av att de krigar. När de hemska händelserna 9/11-2001 tog plats blev nationen väldigt upprörd sedan ville de ha hämnd, folk med inflytande hittade dem som attackerade och sedan sattes denna process igång. Fler gick med i armén, man gick till attack med nyblivna unga soldater som har fel bild av vad som sker under krig, då jag påstår att man inte kan förbereda sig för det man kommer att bevittna där. (nu e det lite patetiskt att man bara kan göra sig så överlägsen i skälva striden med krigsmaskiner som missiler, tanks helikoptrar samt att högt sofistikerade vapen på infanteriet. )

Problemet ligger i hos lärarna inte hos de studerande