Translate

torsdag 5 december 2013

Sista besöksrapport- Katolsk kyrka

Hej, hej!

Nu var det dags för min sista besöksrapport. Som jag skrev i förra rapporten tänkte jag skriva om ortodox, protestantisk och katolsk kyrka. Nu är bara den katolska kyrkan som är kvar. För två år sen var jag och min familj på semester i Grekland i staden Paralia. Då besökte vi en katolsk kyrka och jag kommer bra ihåg hur det såg ut, därför tänker jag berätta om detta besök.

Som sagt sommaren 2011 åkte jag med min familj till Grekland på semester. Vårt hotell låg i ett litet stad som såg nästan ut som en liten by. Där fanns det bara några hotell, restoranger, strand och hus där människor bodde. Eftersom det var en “tråkig” ställe åkte vi till en turist ställe som ligger nära. Nämligen Paralia. På kvällarna brukade vi gå tid och promenera, shoppa osv. I Paralia fanns det en stor gata där alla affärer, restoranger låg och det brukade vara fullt med människor. I samma gata låg en stor katolsk kyrka som såg ganska gammal ut men fin.  En kväll bestämde vi oss att komma in och det var speciellt roligt för mig eftersom jag aldrig besökte en katolsk kyrka förut.

Vi kom in i kyrkan och allt var i guld och brun färg. Salen var jättestor med jätte många rader med bänkar av träd. Längst fram vi sidan fanns två statyer på St: Maria och längst inne en stor krucifix. Lamporna som hänge på taket var stora och man fick en känsla av 1700/ 1800- talet eftersom de var gjorda av metall eller något liknande med färgen var brons/gudaktigt.  Framför statyerna låg mycket blommor som besökarna la där. Mina föräldrar och jag satte oss en liten stund på en av bänkarna och lyssnade på den otroligt fina musiken som man kunde höra. Det lät som ett kör med bara tjejer och deras röst var så lugnande jag kunde sitta där i dagar och bara ta det lugnt.  Efter ett tag gick vi därifrån för att fortsätta promenera.


Det jag tyckte var lite trist är att jag inte kunde vara där när de hade olika ceremonier. Jag skulle vilja se vad de gör vid olika sakrament. Mitt syfte med de tre olika besöksrapporterna var att jämföra de tre olika kristna kyrkor. Nu när alla tre besöken är klara kan jag se tydliga skillnader.  Den största skillnaden är själva kyrkoutseende. Protestantiska kyrkan är mest modern och kallast så att säga. När jag var där hade jag inte den varma känslan av tradition och religion, det var mer som ett vanligt hus. Jag trivdes mest i den katolska kyrkan eftersom jag hade känslan vart jag var, man lyssnade på musik som var så lugnande och fin, och de varma tonerna av bruna och guldiga färgen bidrog till att jag skulle känna mig bra. Jag trivdes i den ortodoxa kyrkan eftersom jag tillhör den och plus att jag var med på så många ceremonier som gör att jag mår bra när jag är där.  

Jag tog inga bilder, men det såg nästan ut som på denna bild. 

2 kommentarer:

  1. Hej Natalja! En mycket bra text. Roligt att du kommer ihåg när du var där med din familj fast det var ett tag sen. En liten sak jag la märket till när jag läste var meningsbyggnaden. Vissa meningar var lite konstigt skrivna men jag förstod ändå sammanhanget. Men annars så var allt bra.
    // Malin Eklund

    SvaraRadera
  2. Flemingsberg
    tisdag 24 december 2013

    Hej Natalija!

    Jag hoppas att du har det bra!

    Tack för din rapport. Äntligen har jag fått tid och kraft att ta mig genom den – och det på självaste julafton 2013! Du kanske frågar dig: ”Har han inte något roligare att göra på julafton?” Svaret är enkelt, kort och koncist: ”Nej!”

    Och till rapporten:

    Tillsammans med din familj besökte du en katolsk kyrka för två år sedan och det är minnen från det besöket som du har lämnat in som en av dina tre rapporter.

    Du har en bakgrundsbeskrivning, en förloppsbeskrivning och några rader där du sammanfattar dina eftertankar i form av en jämförelse mellan de tre kyrkorummen du har besökt. Det intressanta i sammanhanget är att du lyckades ta dig till en katolsk kyrka mitt i den ortodoxa kyrkans högborg!

    Överhängande problemen när det gäller din rapport är två:
    - Besöket ägde rum för två år sedan och du hade inte någon aning om att någon gång kommer du att skriva en rapport om den. Två år är en ganska lång tid och vårt minne är begränsade och självklart glömmer vi ”ovidkommande detaljer” under två år.
    - När ni var i kyrka pågick ingen gudstjänst eller någon annan ceremoni och därför besöket begränsas till ett besök av kyrkorummet som en turist genomför!

    Men låt oss bortse från problemen och betrakta din slutsats: Glöm inte att din slutsats gäller de tre kyrkorummen som du har besökt! Jag har sett många pampiga protestantiska och ortodoxa kyrkor och katedraler under mina år. Och visst är den sakrala musiken som hörs i en tom kyrkorum mäktig!

    Ännu en gång tack för din rapport!
    Mvh
    Nader

    SvaraRadera