Translate

måndag 16 december 2013

Besök i Grödinge kyrka

För min andra besöksrapport har jag valt att besöka Grödinge kyrka eftersom det är en kyrka som jag har åkt förbi många gånger, men jag har aldrig riktigt avsett tid för att se hur den ser ut på insidan. Det är dessutom en relativt liten kyrka vilket gör den perfekt för att jämföra med Storkyrkan i Stockholm för min tredje besöksrapport.

Det är söndagen den 8e december och jag sitter i bilen på väg till grödinge kyrka för att delta i gudstjänsten. Efter jag har hittat en parkeringsplats inte allt för långt ifrån kyrkan börjar jag röra mig mot byggnaden som syns på långt håll tack vare sin vita fasad. Det är verkligen en vacker gammal kyrka, och den vita färgen får verkligen den att sticka ut från dess naturliga omgivning. Det första jag ser när jag närmar mig grinden till kyrkogården är en skylt som lyder: ”stäng grinden – håll vildsvinen borta”. När jag frågar prästen om skylten berättar han att vildsvin under upprepade tillfällen har kommit in i kyrkogården och plundrat gravar.



Jag var tidigt på plats vilket innebar att jag hann titta på inredningen och ta några bilder innan gudstjänsten började. Det var inte den mest imponerande kyrkoinredningen jag sett, men det såg fortfarande väldigt simpelt och fint ut. Innan gudstjänsten hade börjat stötte jag på Sigrid och Sven som såg att jag hade kommit helt själv, så dem erbjöd mig deras sällskap under gudstjänsten. Förutom Sigrid och Sven träffade jag inte på några andra personer som ville vara särskilt mycket sociala, en stor skillnad jämfört med mitt besök i moskén där nästan alla var sociala och öppna.


När det äntligen var dags för gudstjänst satte vi oss vid bänkarna. Vid varje bänk låg det en psalmbok redo och framme till höger om altaret fanns en tavla där det stod siffror som berättade vilka psalmer som vi skulle sjunga under gudstjänsten. Prästen började med att välkomna alla inför gudstjänsten och berättade kort om vilka psalmer vi skulle sjunga. I början gick det inte så bra för mig att sjunga psalmerna då det var första gången jag deltar i en gudstjänst, men efter ett tag när min vackra sångröst började komma igång gick det hur bra som helst. Mellan psalmerna och i slutet predikade prästen och de samlade in deras kollekt i en korg där jag slängde i en femma. Det var en väldigt mysig stämning och det var så fint att sjunga psalmer ihop med dem andra i kyrkan, det kändes verkligen som en gemenskap trots att jag inte är kristen.

Trots att människorna i kyrkan inte var särskilt sociala så var de väldigt trevliga när man väl pratade med dem. Jag kände mig så välkommen i kyrkan även av de som visste att jag inte var kristen vilket kändes bra. Känslan efter att vi hade sjungit psalmerna var otroligt bra. Det var som att man hade sjungit av sig all stress från vardagen och man kände verkligen en stark gemenskap under gudstjänsten. Jag är verkligen glad att jag bestämde mig för att besöka denna kyrka som jag tidigare bara brukade åka förbi.

Avan Ahmad SA11GJ



1 kommentar:

  1. Flemingsberg
    torsdag 2 januari 20134

    Hej Avan!

    Jag hoppas att du har det fint och jag önskar att du har börjat ett år som skall fyllas av glädje och framgångar.

    Nyårsdagen är över och jag fortsätter arbeta med att läsa och kommentera era rapporter. Och nu har turen kommit till ännu en av dina rapporter.

    Rapporten handlar ett besök som du har gjort i Grödinge kyrka!

    Du ger en kort men tillräcklig bakgrundsbeskrivning. Tidigare har du besökt en större kyrka och nu vill du jämföra. Det är bra!

    Du är tidigt på platsen så du hinner både utbyta några ord med prästen (om vildsvinen) och närmare och bättre studera kyrkorummets interiör. Det är alltid bra att låta bli vara sent!  Ankomst i tid (eller hellre lite tidigare än vad man måste) ger oanade möjligheter!

    Du hann även ta några bilder. Ett par av dessa bilder har du bjudit läsarna på och det är vi tacksamma för.

    Du har beskrivit gudstjänsten mycket kort och det är synd. Jag hoppades att du skulle beröra predikan, nattvarden osv.

    I slutet av rapporten ger du några korta och avslutande ord. Du beskriver atmosfären och du beskriver lättnaden och glädjen som aktivt deltagande kan ge besökare. Bra!

    Tack för en bra rapport.

    Mvh
    Nader

    SvaraRadera