Translate

måndag 2 december 2013

Besöksrapport 2-Fittja Moské. Johannes Haddad

Nu kommer min andra besöksrapport. fredag den 29 november besökte jag tillsammans med Fady och Sean moskén i Fittja. Vi fick tillåtelse av Elias att få ledigt för att besöka moskén. När vi väl var där började människor samlas. Gudstjänsten började klockan 12.



Innan vi gick upp för trapporna märkte jag att det fanns en slags fontän utanför som jag antog var för att tvätta sig innan gudstjänsten. Jag märkte att ingen gjorde det antagligen för att det var för kallt ute. När vi väl gick upp för trapporna märkte vi att man tog av sig skorna innan man gick in. Vi blev lite förvirrade först men Fady frågade en man som var på väg in om det var obligatoriskt att ta av sig skorna. Han sa ja. Utan att tveka tog vi av oss skorna och gick in i moskén.

När jag gick in blev jag lite förvånad. Jag har aldrig varit i en moské förut. Jag måste erkänna att jämförelse med en ortodox kyrka så fanns det inte lika mycket inredningar. Men självklart inredningar och hur kyrkor, moskéer, synagogor ser ut i insidan är inte det viktigaste. Det jag märkte dock i moskén var tre ljuskronor två mindre och en stor i mitten, minbar som är en talarstol, tavlor med det jag tror är arabiska skrifter och qibla som visar riktningen till Mecka. Golvet var täckt med en röd matta med blåa ränder. Jag låg märke till att alla satt bredvid varandra i rad. Eftersom ingen av oss hade varit i en moské förut satte vi oss som de.

Imamen var klädd i en vit “klänning” och en vit hatt. Imamen under gudstjänsten rörde sig fram och tillbaka. När han predikade stod han på minbaren längst ut till vänster, när de skulle be stod eller satte imamen sig i mitten. Jag brukar förstå lite arabiska men när imamen sjöng förstod jag bara fåtal ord. Jag vet inte om imamen blandade arabiska med något annat eller inte. Det var också en ung man som stod vid minbaren och läste en svensk översättning av koranen, antagligen för att inte alla kunde arabiska.

Innan dem gick på knä märkte jag att vissa, inte alla, hade båda händerna bredvid ansiktet medan båda tummarna rörde under örat. Efter det var det som om de tvättade ansiktet med händerna. De gick senare på knä och började be. De härmade imamen. När han bad, bad de. När han stod upp stod alla andra upp, när han satte sig satte alla andra sig.

Efter ett vi tre hade suttit ett tag bestämde vi oss bara att stå längst bak och observera de andra. Jag låg märke till att det vet mycket dropp-in. Vissa kom kanske 10-15 minuter innan gudstjänsten var slut. När gudstjänsten var slut tog vi på oss skorna och började åka hem.

Vi bestämde oss för att gå till moskén på en fredag eftersom fredag är en viktig dag för att be, det kan vara en förklaring till varför det var fullt hus i moskén med tanke på att det var på en fredag och att klockan var 12 till 13. Jag låg märke till att det fanns inga kvinnor i gudstjänsten antagligen var de i ett annat rum, jag såg dock inte vart de tog vägen.


Som sagt det var första gången jag har varit i en moské.  För att vara ärlig så kändes konstigt och ovanligt det kan vara för att jag inte visste vad jag skulle förvänta mig. Men det var en rolig och intressant upplevelse att få se hur andra religioner gör under sina gudstjänster.

3 kommentarer:

  1. Tumba gymnasium
    onsdag 4 december 2013

    Hej Johannes!

    Jag hoppas att du har det bra!

    Tack för din rapport. En intressant rapport med en del funderingar. Vill du vara snäll och komplettera med viss information?
    1) Ungefär hur många personer var med i gudstjänsten?
    2) Vilka ålderskategorier tror du var representerade?
    3) Vad gjorde man när bönen var avslutade?
    4) Var det någon som frågade er vad ni gjorde där och i så fall berätta!
    5) Fanns det andra än er som inte deltog i bönen?

    Ännu en gång: Bra mannen!

    mvh
    Nader

    SvaraRadera
  2. Hej Nader!

    Moskén var fullt med folk i olika åldrar. Om jag skulle gissa så skulle jag säga att åldrarna var 10 - 70+ kanske? Om du menar sista bönen så var det så att man gick helt enkelt hem eller till jobbet. Som sagt det var på en fredag klockan 11 till 12. Men om du inte menar den sista bönen så satte alla sig och fortsatte lyssna på Imamen som sjöng.

    Ingen frågade exakt men jag kunde se att när vi inte gjorde som alla andra fick vi blickar inga onda blickar men ungefär ''vad gör du'' blickar. Faktiskt så var det bara vi 3 som inte deltog i bönen.

    Hoppas jag svarade på dina frågor!

    SvaraRadera
  3. Flemingsberg
    tisdag 24 december 2013

    Hej du!

    Jag hoppas att du har det bra!

    Tack för dina svar! Jag hoppas att det är fler än mig som har läst din rapport och dina svar på mina frågor.

    Ännu en gång tack!
    Ha det gott!
    Nader

    SvaraRadera