Translate

måndag 16 december 2013

Besök i Storkyrkan

Jag har gått förbi storkyrkan hundratals gånger men aldrig riktigt tänkt på att gå in dit, så jag tänkte: Varför inte göra min tredje besöksrapport där? Så söndagen den 15e december bestämde jag mig för att ta morgonbussen hemifrån för att hinna med gudstjänsten. Min andra besöksrapport var också i en kyrka, Grödinge kyrka, men min upplevelse där går inte ens att jämföra med detta.

Det första som slår en när man ser storkyrkan är ironiskt nog hur stor den är, den är enorm! Det är helt klart bland de största kyrkorna jag någonsin sett, och jag har sett väldigt många kyrkor runt om i världen. Portarna till storkyrkan är otroligt höga och de ser större ut i verkligheten än vad de gör på bilderna jag har tagit. I entréhallen hängde det vackra tavlor och det mesta var i guldfärg.





Bredvid ingången stod det två män bakom en disk som tittade på mig lite konstigt när jag tittade omkring i kyrkan. Till slut frågade jag vad det var frågan om. Då svarade en av männen att det var inträdesavgift om man inte kommer precis i tid till gudstjänsten och jag förklarade att jag bara ville kolla på gudstjänsten för ett skolarbete som jag har, och då slapp jag som tur var betala inträdesavgiften. Jag ville fråga hur det var möjligt att man tar betalt för att släppa in folk i en kyrka men eftersom jag hade fått komma in gratis vågade jag inte ifrågasätta dem.

Eftersom storkyrkan ligger mitt i Stockholm förväntade jag mig att folket som jag skulle stöta på under gudstjänsten inte skulle vara så öppna eftersom stockholmare inte brukar vara så sociala, men det visade sig att många utav dem som jag träffade på under min vistelse där var sociala och trevliga. Det absolut bästa med den här kyrkan är helt klart inredningen. Så fort man kliver in i kyrkan så fångas man upp av alla detaljer som salen är inredd med. Vart man än gick fanns det alltid något som fångade min uppmärksamhet i den enorma salen och jag kunde inte sluta kolla mig omkring och ta en massa bilder. Till och med det enorma altaret var ovanligt vackert!



Gudstjänsten i storkyrkan skiljde sig lite från gudstjänsten i Grödinge kyrka. För det första låg inte psalmböckerna vid bänkarna, utan jag var tvungen att gå till en hylla och hämta en psalmbok. Det är antagligen för att kyrkan är så stor och det är svårt att ha en psalmbok vid varje bänk. Det saknades även en tavla till höger om altaret som skulle visa vilka psalmer vi skulle sjunga. En annan sak som skiljde sig väldigt mycket från gudstjänsten i Grödinge kyrka var att Prästen predikade betydligt mycket mer och vi sjöng inte lika många psalmer vilket gjorde det lite mer långtråkigt och det kändes som att det tog en jättelång tid. Det var dock väldigt mäktigt att sjunga psalmer ihop med så många i en så stor kyrka, det var en helt annan akustik än i Grödinge kyrka och det var betydligt många fler som deltog i gudstjänsten. Det var synd bara att vi inte sjöng fler psalmer. Det fanns inte heller någon som gick omkring och samlade kollekt, utan det fanns kollektkorgar bredvid varje bänkrad där man kunde skänka en slant till kyrkan.


Efter gudstjänsten bjöds det på fika. Jag tog mitt fika och passade på att vara social och prata med dem andra som hade deltagit i församlingen. Jag träffade folk med alla möjliga olika bakgrunder, till och med ett par från Spanien som var på besök i Sverige. Det var kul att se alla som hade deltagit i samma gudstjänst som jag och jag kände mig verkligen välkommen under hela min vistelse i kyrkan även av de som visste att jag inte var kristen. Det visar bara på hur accepterande de är av folk med olika bakgrund och tro, det kändes verkligen bra att vistas med dem!

Avan SA11GJ

1 kommentar:

  1. Flemingsberg
    torsdag 2 januari 20134

    Hej igen Avan!

    Det var inte länge sedan jag läste och kommenterade din andra rapport och nu är det dags igen! Det gäller din tredje och sista besöksrapport. Låt mig först läsa rapporten. Senare kommer jag att kommentera densamma!

    Som tredje besöksplats har du valt Storkyrkan i centrala Stockholm. Du har gett en kortare bakgrundsbeskrivning och du har motiverat ditt val på ett bra sätt.

    Du har slagits att Storkyrkan (eller Sankt Nicolai kyrka som den egentligen heter) verkligen är STOR och visst är den enorm! Som du kanske vet är kyrkan i Stockholms domkyrkoförsamling en av de största katedralerna i Sverige. Den har en historia som sträcker sig från början av 1300-talet. Självklart har den haft en hel del om- och tillbyggnader under de drygt 700-åren den har på nacken.

    Du har även skrivit om avgiften man tar för att släppa in turister och andra intresserade in i kyrkan. Egendomligt, dumt och tyvärr sant. Skönt att du slapp betala!

    Det märks att du har tagits av kyrkans interiörer. Dina bilder ger besked om detta. Och visst är Storkyrkan vacker!

    Du beskriver processen under gudstjänsten samtidigt som du jämför det du upplever med det du upplevde i Grödinge.

    Jag saknar information om vad prästen pratade om under predikan och du ger inga besked om det ägde rum någon ceremoni kring nattvarden i kyrkan och i sådana fall hur den var.

    I slutet skriver du om fikan som kyrkan bjöd på och om samtal som du kom att ha med många av deltagarna i gudstjänsten. Bra!

    Och eloge till dig för dina fina bilder.

    Tack för en bra rapport.

    Mvh
    Nader

    SvaraRadera