Translate

tisdag 10 december 2013

Äventyr i Synagogan


Mitt första intryck när vi släpps in i Synagogan är hur kuslig den vackra byggnaden känns i mörkret och kylan. Säkerhetskontrollen, den svarta himlen och den trånga gränden som leder oss till ingången för genast tankarna till Nazityskland och judeförföljelsen.
     Men så fort vi kliver in på gudstjänsten är det som slår mig den otroligt vackra arkitekturen. Inget annat religiöst tempel jag besökt har kunnat mäta sig med de otroliga dekorationer som smyckar taket, eller de djupa färgerna väggarna kläs av. Frustrationen över att fotografering inte tillåts stannar kvar under hela ceremonin.
     Gudstjänsten har redan börjat. Det är inte speciellt många judar närvarande, men det första jag lägger märke till på de få som deltar är att alla män bär kippa. Det andra är att det syns till en och annan kvinna, till skillnad från vad som skulle tillåtas i en mer konservativ judisk församling.
     Till en början känns det en aning obekvämt. En chazzan leder ceremonin och sjunger sånger på hebreiska och ingen av oss förstår varken ett ord av sången eller vad som pågår. Men efter ett tag sveps jag med i känslan och lyssnar full av beundran och till hebreiskan och studerar samtidigt vördnadsfullt utsmyckningarna som täcker taket och väggarna. Man skulle förmodligen kunna ägna ett helt liv åt att studera detaljrikedomen inuti en synagoga.
     Den större delen av tiden är det svårt att förstå sammanhanget och att hänga med. Men anstränger man sig och lyssnar noga får man ta del av en del intressanta perspektiv på livet. Något chazzan säger som jag lägger på minnet är att hur mörk natten än må vara, kommer solen alltid gå upp på morgonen. Att det inte finns mycket i livet som vi kan lita på, men vi kan med all säkerhet alltid lita på att solen alltid kommer gå upp. Och just därför ska vi aldrig ta det för givet.
     Efter gudstjänsten är medlemmarna i församlingen ivriga att svara på våra frågor. Vi får veta att texterna och sångerna kommer från den så kallade böneboken. Vi får också veta att det inte var förrän bara ett par år tidigare som kvinnor tilläts delta i gudstjänsten.
     Återigen kommer den kusliga känslan krypandes när en man berättar att det kan vara farligt att vistas utomhus klädd i kippa på grund av risken för trakasserier. Genom historien har judar alltid varit utsatta för förföljelsen, och man undrar sorgset om det någonsin helt kommer försvinna.
     Men han byter snart ämne och berättar med glittrande ögon om de otroliga fester som hålls vid de olika judiska högtiderna. Efter att ha fått höra om alla dans, musik och festande i synagogan önskar man nästan att man valt att besöka den då istället.

Heather Saxton HU11

1 kommentar:

  1. Flemingsberg
    torsdag 26 december 2013

    Hej Heather!

    Jag hoppas att du har det bra!

    Tack för din rapport. Äntligen har jag fått ännu mer tid och kraft att ta mig genom den – och det på självaste juldagen 2013! Du kanske frågar dig: ”Har han inte något roligare att göra på annandagjul?” Svaret är ganska enkelt, kort och koncist: ”Jo, men även detta måste göras!”

    Och till rapporten:

    Du har skrivit om ett besök som du – troligen tillsammans med en klasskamrat eller ett par sådana (eftersom du använder dig av pronomen ”vi” i den inledande texten) - gjorde i Stockholms stora synagoga.

    Din text är välskriven, varm och engagerad. Det märks att besöket satte spår i dig.

    Din bakgrundsbeskrivning är bra. Kort och koncist men samtidigt med bra iakttagelse och jämförelse.

    Din förloppsbeskrivning är mycket bättre bra. Det verkar som om du kom att slukas av miljön runtomkring dig. Den vackra salen tillsammans med en smygande känsla gjorde att du började ta emot många och varma känslor.

    Din beskrivning av miljön och skeenden är mycket bra. Du är observant och du ger läsaren en hel del av det du ser och upplever.

    Det känns att trots hebreiskan kom du steg för steg att ”gå upp” i miljön. Underbart!

    Jag är helt med på det du citerar av kantorn där när han säger: ”Hur mörk natten än må vara, kommer solen alltid gå upp på morgonen. Att det inte finns mycket i livet som vi kan lita på, men vi kan med all säkerhet alltid lita på att solen alltid kommer gå upp.” Däremot är jag och han av olika uppfattningar när han fortsätter: ” Och just därför ska vi aldrig ta det för givet.” Är de två meningar inte motsägelsefulla.

    Kul att ni stannade kvar efter gudstjänsten och pratade med några judar. Genom sådana samtal kan vi förstå våra medmänniskor – och oss själva – bättre. Det hade varit kul om du hade ägnat mer tid åt att referera större del av ert samtal och hur ni (som skolungdomar på uppdrag) uppvaktades av judarna.

    Eftertankar måste man läsa i raderna där du redogör för ert samtal. Det hade varit underbart om du hade beskrivit dina egna känslor ännu fylligare.

    Tack för en mycket bra rapport!

    Nader

    SvaraRadera