Translate

torsdag 5 december 2013

Mitt besök på Hindutemplet!


Jag, Harriet och Betty bestämde oss för att ta kontakt med en varsin religiös plats att besöka. Harriet lyckades först. Så den 16 november fick vi uppleva något alldeles nytt.


Vi tog tåget till Helenelund och skulle ta oss till templet. Vi hade innan kollat upp hur de såg ut och enligt reseplaneran skulle det inte alls vara långt från stationen. De gick snabbt att hitta dit.
När vi väl var där väntade vi på Debjanee som skulle möta upp oss.


Hon hälsade glatt och bjöd in oss. Vi gick först ner till omklädningsrummet för att klä av oss ytterkläderna och skorna. Man kände en stark doft av kryddor och mat och värmen från köket spred sig. Det var ett rum bredvid som var matrummet som vi senare skulle äta i men det viste vi inte då.


Vi gick upp en trappa där vi möttes av en massa människor. Flera olika språk talades det var Hindi engelska och svenska. Debjane som visade oss runt berätta allt alla har lite olika språk och att det är enklast för henne att prata svenska eller engelska.


Väl inne i ceremonilokalen så var det en man som talade och mässade på ett ut dött språk. Debjanee sa att de kunde liknas med latinet i kyrkan. I rummet var det plastblommor i färger som rätt grönt och gult. På golvet låg det en matta som gick längst fram till altaret. Där var det som en teater ridå med oranget tyg som var bortdraget så man kunde se avbilderna av deras gudar. Hon var noga med att påpeka att det endast var tolkningar som statyerna var och inte det faktiska utseendet gudarna har. Hon berätta att de ar bra att ha för att kunna koncentrera sig medan man bad. Avbildningarna av gudarna var några i mänsklig storlek och andra mindre. De var klädda i gröna kläder och var sminkade och såg väldigt vackra ut med alla sin smycken.


Framför alltaret stod prästen eller som Debjanee berättade ersättaren för den orginala prästen som hade rest iväg för tillfället. På båda sidorna av mattan som gick som en linje bredvid rummet stod kvinnorna och männen på en varsin sida. Jag fick känslan av att det var väldigt viktigt att kvinnor och män skulle vara åtskilda.


De var en kvinna som gick runt med ett ljus och blomblad. det var svårt att förstå varför men genom att titta på hur de andra gjorde så kunde vi också delta. Genom elden som var renade skulle vi hålla händerna över för att sedan ta emot blombladen. De skulle vi gå fram och offra till altaret för att hedra gudarna. Då fick alla i salen turas om att gå fram för att lämna blombladen.


Efter en stund av mässande så började de alla att sjunga tillsammans. Dock var det lite svårt att sjunga med eftersom det var ett främmande språk så då var det lika bra att jag var tyst. Efter det så kommer prästen och skvätter vattendroppar över oss. De fick jag förklarat för mig att det var heligt vatten.


Sedan skulle vi få en välsignelse. Detta kändes väldigt nervöst och man visste inte riktigt vart man skulle ställa sig för alla män hade skapat ett led så de kändes lite som att vi kvinnor skulle gå efter. Dock var det inte så utan alla kunde gå lite som de förde fram oss och där fick vi sätta oss på knä så fick vi heligt vatten att dricka ur våra händer. Efter det fick vi ett välsignat äpple och en röd prick i pannan.

Efter detta så fick vi gå på en rundtur. Där såg vi guden Ganesha symboliserad med sitt elefant huvud och vid sina fötter hade han den lilla musen. Dejanee Förklarade att de symbolisera att Ganesha brydde sig om alla från stora djuret elefanten till de minsta lilla mus.



Sedan var de dags för mat. De var så trevligt att de bjöd in oss att äta med dem. Debjanee berättade att de inte hade lök eller vitlök i maten. Det var för att de smakerna gjorde människor irriterade och arga. Dock var maten stark ändå men de kanske inte berodde på att vitlök var stark man blev arg utan något annat.


När vi väl fick komma in i matrummet så var det som idrottsbänkar vi fick använda som bord och så fick vi sitta ner på mattor som låg på golvet. Stämningen var ganska mysig tyckte jag då de inte alls var för högljutt men samtidigt lite småprat runtomkring. De som hade hand om maten kom fram med tallrikar bestick och glas och serverade alla. Vi fick vatten till maten som jag ansåg att de verkligen behövdes eftersom de var så varmt där inne för all mat os och alla människpor samt den lite starkare maten. Vi blev serverade ris och någon vegetarisk gryta.Vegetariskt eftersom att hinduer anser alla levande varelser viktiga. Men de finns ju de som följer detta och inte tar lika hårt på det förstås. Maten smakade gott och de var trevligt att bli erbjuden mat. Man fick även en slags efterätt som var rosa och hade en annorlunda konsistens och var väldigt söt. Detta passade i bra kontrast med de annars starka maten.


Sedan var dagen slut. Vi var väldigt välkomna att komma tillbaka på ett ytterliggare besök. Då vi skulle få träffa på lite mera människor som har kunskap om religionen och seder o.s.v. Detta var en minnesvärd dag!


Detta var en mysig plats där man känner sig välkommen och accepterad. De kändes väldigt fritt som att de inte spelade någon roll hur man utövade hinduismen själv utan så länge man tro så så är man välkommen. De kändes som de applicerade religionen på dagens samhälle på ett väldig smidigt sätt.


Sofie Borgenklint

1 kommentar:

  1. Flemingsberg
    torsdag 26 december 2013

    Hej igen Sofie!

    Kort efter att jag har läst och kommenterat din rapport kommer jag (verkligen osökt) till den andra rapporten. Jag får sätta igång och läsa rapporten. Jag hoppas att den är minst lika bra som den förra!

    Och till rapporten:

    Du har tillsammans med två klasskompisar besökt ett hinduiskt tempel i Helenelund..

    Rapporten är välskriven, detaljerad och innehållsrik. Du har med omsorg tagit upp det som hände i tempel under besöket. Din detaljrika och varma rapport visar att du hade sinnen i ordning och att du tyckte om det du såg och upplevde. Underbart!

    Det jag skulle vilja är att du omarbetade språket. Det känns att du inte ägnat så mycket tid åt att läsa din egen rapport innan publiceringen.

    Bakgrundsbeskrivningen är enkelt och bra. Jag tycker att det är ett utmärkt initiativ att det är ett utmärkt initiativ att i grupp ta ansvar för bokning av olika besök. Arbetet blir både bättre och enklare. Bra tjejer!

    Förloppsbeskrivningen är mycket bra. För det mesta är du detaljrik och målande. Även den här gången när jag tog mig genom din rapport kändes som om jag själv var där i templet och det är just det som är meningen med en sådan rapport: Att dra läsaren med sig till skådeplatsen!

    Det som du bortsett från språket skulle kunna göra bättre i den här rapporten är eftertankarna! Det finns inte så mycket av den vara den här gången. Glöm inte att intrycken du har fått varit många och du skulle verkligen kunnat analysera dina upplevelser på ett bättre sätt.

    Även den här gången: Plus även för dina fina bilder! 

    Tack för en mycket bra och fyllig rapport!
    Mvh
    Nader

    SvaraRadera