Translate

lördag 14 december 2013

Besöksrapport 3: Synagoga


Idag den 14 december 2013 besökte jag och min mamma den stora synagogan i Stockholm. Besöket var väldigt snabbt planerat eftersom att arbetet snart ska lämnas in så vi skyndade oss att försöka hitta en plats att gå till.

Allt började tidigt på morgonen då vi var tvungna att ta oss upp till Stockholm. Som tur var fick vi skjuts av pappa. När vi kom dit så var den en vakt som kom fram till oss och fråga om legitimation och om v hade något farligt i väskorna eller på kroppen. Det enda som var i mammas väska var lussebullar som vi skulle ha ätit i bilen, så hon försökte skämta om det, men mannen var ganska seriös. Han släppte till slut in oss och sade åt oss att ”gå efter mannen in i gränden”, vilket gjorde mamma jättenervös. Vi följde efter mannen (det visade sig att ingången var på baksidan av byggnaden) och på väggen stod det massor av namn av folk som dött ibland annat Förintelsen. Det var väldigt kraftfullt att se det, hur många det var. Det stod namn, vilket år de dog och i var.

Vi kom in och hängde av oss kläderna och väntade på att det skulle komma fler folk, då vi var ganska tidiga och visste inte vad vi skulle göra. När det kom fler människor gick vi upp för en trappa och in i själva salen. Det var stort och vackert, men väldigt kallt. Vi fick hjälp av en man och fick sitta bredvid honom, så att han kunde förklara allt för oss. Det visade så att det var en pojke som skulle fira sin Bar Mitzva, så det var väldigt spännande.

Rabbinen läste på hebreiska, som är väldigt vackert. Han bad jättelänge och sedan fick pojken komma upp och gå ett varv med rabbinen och Torarullen, många människor tog på rullen när den fördes förbi dem. Pojken fick sen läsa en text från en av Moseböckerna och efter det läste han något på hebreiska. Han var väldigt nervös, men det verkade gå bra. Det hade delats ut godis som vi sedan fick kasta mot altaret där pojken stod, det var tydligen tradition att göra så. Alla klappade händerna och sedan bad rabbinen för honom och han fick en egen bönbok. Vi blev inbjudna på festen efteråt, men vi hade andra ärenden på staden så vi tackade nej.

Det var ett väldigt intressant och annorlunda att gå till en synagoga, men jag vet inte om jag skulle göra det igen. Enda undantaget vore om jag hade en judisk kompis eller så.

1 kommentar:

  1. Flemingsberg
    fredag 27 december 2013

    Hej Stephanie!

    Jag hoppas att du har det fint.

    Och självklart önskar jag att du har haft underbara lovdagar. Snart har det gått en vecka sedan jullovet påbörjades och jag vet att många av er var i behov av några dagar ledighet. Det skulle göra er gott.

    Nu tar vi oss till din aktuella rapport.

    Du har besökt Stockholms synagoga tillsammans med din mor (och med god hjälp av din far). Framför min tack till dem.

    Din text är mycket bra. Du använder dig av ett ledigt men samtidigt informativt språk.

    Bakgrundsbeskrivningen är bra. Jag vet precis hur det känns när man blir ställd inför en hel massa frågor utav vakterna där (jag själv har varit utsatt för sådana frågor). Jag tycker att din mors skämt om lussebullar är rolig (den passar Naders galna Monthy Python-humor) men jag misstänker att vakten inte behövde anstränga sig för att hålla sig för skratt! 

    När det gäller händelseförloppet i synagogan så måste jag säga dig att ni verkligen hade tur att ni fick sällskap av grabben som skulle ha sin Bar Mitzva. Ibland kan det vara mycket ansträngande att sitta och lyssna på ett språk man inte kan under en längre tid.

    Att ni hade Bar Mitzva-grabben där innebar även att ni fick uppleva en fin tradition som finns inom judendomen. Ceremonien är mycket viktig för grabben och hans familj och det är klart att hans röst darrar då!

    Jag har aldrig upplevt situationen själv så informationen du har lämnat (om godis osv.) har berikat mig. Tack!

    Du har tagit med ett par rader som slutord. Bra!

    Tack för en bra rapport!

    Nader


    SvaraRadera