Translate

tisdag 12 november 2013

På begäran: Om besöksrapporter

Kort om dina kommande besöksrapporter:

Kursen i Religionskunskap 1 skall bland annat ge ungdomarna förutsättning att utveckla förmåga att analysera religioner och livsåskådningar utifrån olika tolkningar och perspektiv. Det är därför som du och de andra eleverna i gruppen skall göra tre besök inom ramen för ämnet och lämna ifrån sig rapporter om dessa.

Du skall ensamt eller i grupp göra tre besök som har anknytning till en religion eller någon annan livsåskådning. Se till att du gör dina besök när verksamhet pågår i platsen du besöker! Du får besöka en kyrka, en moské, en synagoga, ett tempel, ett politiskt parti, en ceremoni med en livsåskådning i bakgrunden, eller något liknande. Det viktiga är att besöket skall ha anknytning till en livsåskådning. Är du osäkert? Fråga mig innan du gör besöket/skriver ner din rapport.

Meningen är att du skall lämna in en rapport för varje besök. Rapporten skrivs och inlämnas individuellt. Rapporten skall innehålla tre delar. Tillsammans skall dessa tre delar ge en bra totalbild av ditt besök. Exempel på frågor som du kan ta upp i varje del följer:
a)  Bakgrundbeskrivning: (Varför valde du/ni den platsen?, Vilka följde dit?, När ägde besöket rum?, Vad visste du om platsen ifråga? Hur såg platsen/miljön ut från utsidan? osv.)
b)  Förloppsbeskrivning: (Hur såg det ut i lokalen där verksamheten pågick?, Vad var det för kategorier av människor som var närvarande? Vad skedde under besöket? Vilka rituella ceremonier har du bevittnat, Vad pratade man om? Hur var atmosfären? osv.)
c)   Upplevelsebeskrivning: (Hur upplevde du besöket och det du såg/hörde?, Vilka effekter hade besöket på dig?, Vad anser du om verksamheten som du bevittnat?, Vilka slutsatser drar du om gruppen du besökt?, osv.) Analysera livsåskådningen och eventuella tolkningar av dessa utifrån det du har sett, hört eller upplevt under besöket.

Gör dina besök så snart du kan, skriv ner dina upplevelser kort efter genomfört besök och lämna in rapporterna så snart du vill. Du behöver inte skicka alla tre rapporter på en och samma gång.

För att ge dig ett par exemplar på hur bra besöksrapporter kan vara utformade lämnar jag ett par länkar till tidigare rapporter.

Ha det gott!

Nader

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar