Translate

torsdag 10 april 2014

Stephan Chaanine - Undergångens arkitektur

Undergångens arkitektur
Dokumentärfilmen Undergångens arkitektur, regisserad av Peter Cohen, 1989, har blivit internationellt erkänd som en tankeväckare kring situationen i Tyskland under Hitlers styre. Denna film framhäver sambandet mellan Hitlers konstnärliga ideal, tankar om en ren människoras (den germanska rasen) samt idén om Tyskland som en reflektion av Romarrikets skönheter. Dessutom förmedlas även hur nazismens teorier återspeglades i praktiken samt Nazistatens uppgång och nedgång.

Nationalsocialismen (Nazismen)
Nazismen är en ideologi som grundar sig på tanken om att ett folk – det germanska folket – har ett högre värde än den enskilde individen. Denna ideologi vilar på en uppfattning om människoraser där vissa raser underordnas den så kallade germanska rasen. Nationalsocialismen är den drömmen om renhet som det tyska folket under nazitiden ville uppnå. Detta innebar att tyskarna skulle avstå från sexuella kontakter med icke-ariska, eliminera allt som inte var ariskt och inte beblanda sig med icke-ariska. Utopin var en homogen stat dit varken smuts eller kaos skulle kunna nå.

Nazismens ”makttagande”
Det rådde stor förvirring och ett politikerförakt under 1930-talet, den stora depressionen, bland tyska invånare. Folkets tro på demokrati var inte på toppnivå och många tyskar fruktade en mörk framtid. Detta gav Hitler möjligheten att ta sig in i bilden som räddaren i nöden. Hitler betraktades som räddningen – det var en stark man som var självsäker och hade mål med sin politik. Dessutom utlovades bättre levnadsförhållanden till folket genom att eliminera arbetslösheten och icke-ariska i syfte att få upp Tyskland på sina fötter igen.

Detta möjliggjorde att nazisterna kom till makten helt demokratiskt och på legal grund ge sig själva oinskränkt makt, vilket folket accepterade.

Judefientligheten – Juden som bacill som upplöser samhället
Själva ändamålet med nazismen var att måla ut fienden så grym och lömsk som möjligt för att således avhumanisera fienden. Det var en kamp mellan den ariska och den semitiska rasen, vilka grundade sig på Darwins djurteori om att den starkaste överlever. Judarna beskrevs som brutala, bestialiska och ”undermänniskor” och på så vis blev fienden legitim att döda. Detta är den uppenbara orsaken bakom andra världskriget, enligt en idealistisk historiesyn.

Utrotningen av judarna gynnade inte tyskarna, varken militärt, politiskt eller ekonomiskt. Det var simpelt sagt en fråga om att eliminera bacillerna som upplöser samhället: en sanitär åtgärd.

Antikens tid och romarriket fungerade som förebild för det samhälle som Hitler planerade att bygga upp. Det skulle bli ett landområde med en homogen befolkning som enbart identifierade sig med det nya Nazityskland. Planen var att genom ett hypermodernt krig med antika krigsmål skulle man kunna eliminera baser och förinta hela städer samt befolkningar i syfte att konstruera det nya, rena samhället med nya byggnadsverk. Konsten att konstruera ett homogent samhälle.

Eutanasi
Undergångens arkitektur belyser vilka typer av lagar som instiftades under Nazitysklands tid. När nazismen kom till makten var första lagen att sterilisera psykiskt sjuka, eftersom de inte skulle ha möjlighet att föröka sig. Det var ett reningsbad som Hitler hade inlett och detta var enbart börja. Eutanasi, dödshjälp, blev en allt större del av bilden då Hitler gav order om tillämning av eutanasi på nyfödda barn som led av något misslyckande, vilket var termen som användes för att beteckna handikappade. 

Trots att människor under denna tidsperiod hävdade sig vara religiösa, valde dessa manipulerade människor att lägga sin religion åt sidan för att uppfylla den sociala och politiska drömmen som Hitler byggt upp och indoktrinerat folket med. Det germanska folket var vanligen kristna och enligt kristen tro, överlag, har människan ett människovärde och rätten att förgöra Guds skapelse och detta givna liv är en synd. Det innebär att aktiv dödshjälp inte är tillåtet, överhuvudtaget, likaväl som att mord och förintelser av människogrupper är otillåtna.

Dessa kristna och s.k. religiösa människor resonerade absolut inte som regeletiker, utan snarare mer som konsekvensetiker då de förmodligen ansåg att handlingarna skulle leda till bättre konsekvenser både för gruppen (etisk partikularism) samt för mänskligheten (etisk universalism). Eller till och med som sinnesetiker då dessa manipulerade människor  menade att dessa handlingar var rätt eftersom de utfördes i gott syfte (för kollektivets, det germanska folkets, bästa).

Manipulation
Manipulatorer är ofta skickliga på att uppfatta människors ömma punkter och se igenom individer. På så vis kan manipulatorn spela på individers svaga punkter - som rädsla, skuld- och pliktkänslor. De är ofta även duktiga på att bryta ner och skapa sår hos människor, för att följaktligen komma in i bilden som räddaren i nöden med något som läker det nya öppna såret. Detta kan ske genom politiskt propaganda, media (reklam), bland sekter mm.

I dokumentären Undergångens arkitektur får vi reda på hur Hitler lyckades övertala sitt folk att hålla ut i de allra sista och svagaste tiderna. När kriget var på nedgång för Nazitysklands del gav inte Hitler upp med att manipulera sitt folk utan snarare uppmuntrade dem genom att hävda att de som överlever ett förlorat krig är enbart de som har ett mindre värde i förhållande till dem som redan förlorat sina liv i ett krig mot bacillerna. Det var ett sätt för honom att få folket att engagera sig i kriget.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar