Translate

tisdag 22 april 2014

påverkan och manipulation


                                          MANIPULATION OCH PÅVERKAN


De flesta människorna har någon gång känt sig lurade eller har blivit manipulerade. När man blir utsatt för manipulation, då blir man hjärntvättad och man kan inte tänka klart längre, utan någon annan formar om ens värderingar eller livsåskådning. Det finns vissa människor som är bra på att få dig att tycka och tänka som hon/han, utan att du är medveten om det. Man börjar tro att det är ens egna tankar som tidigare var fel och att de nya tankarna är rätta.

Alla människor har sina egna uppfattningar, men när en person kommer som inte har samma uppfattningar som du, då kan man tycka att det är konstigt då du inte har liknande tankar. Och man delar med sig av sina egna tankar, åsikter och erfarenheter då påverkar man varandra. Och jag tycker att det kan vara både positiva och negativa påverkningar, beroende på om man har bra eller dåliga tankar.

Utövningen av manipulation och påverkan finns i olika former. T.ex. det kan vara någon som talar med oss och säger saker vi vill höra när vi är ledsna. Samtidigt kan man manipulera någon genom att lova saker så som få allt du önskat om, d.v.s. man nämner saker som är för bra för att vara sant.

Sekter är också ett bra sätt att manipulera. Först bryter de ner människan och dess hjärna för att på så sätt kunna återbygga den, samt tillverka den hur de anser passande. Det gör att ens värld byggs runt sekten och utväg från den är svår. Personen som hoppas av sekten, anses vara en förrädare och dem talar man inte med. Det finns även barn som föds i sekten och för dem är det ytterst svårt att lämna detta samhälle.

Det är svårt att komma ifrån en manipulation när man väl har manipulerats. Om man har varit manipulerad av t.ex. en sekt under en lång tid, då blir det svårare att ändra sina tankar som man hade förut.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar