Translate

onsdag 23 april 2014

Kristendomens historia 2

Kristendomens historia

Kristendomens historia är namnet på en brittisk dokumentärserie som producerades av Diarmaid MacCulloch för BBC 2009.

Serien består av sex delar. I sex avsnitt får vi följa med på en resa genom kristendomens historia. Varje del är på knappt en timme. Serien visades av SVT under april 2014 och är för närvarande tillgänglig på SVT-Play:

Avsnitt 1: De första kristna
Uppstod verkligen kristendomen i och med att aposteln Paulus reste till Rom från Jerusalem för att förkunna Jesu lära? I det här avsnittet berättas att kristendomens ursprung snarare låg mycket längre österut och att dess högsäte kan ha funnits i Bagdad i stället för i Rom.

Avsnitt 2: Katolicismen
Rom är centrum för över en miljard människor som är katoliker och det är mer än hälften av jordens kristna. Men hur kunde en liten judisk grupp från Palestina som predikade ödmjukhet och enkelhet på 100-talet blir en så mäktig och inflytelserik världsreligion?

Avsnitt 3: Ortodoxi
Man brukar tala om två grenar av kristendomen: protestantismen och katolicismen. Men den ortodoxa kyrkan blomstrar i både Ryssland och på Balkan med över 150 miljoner medlemmar i världen och skiljer sig från den protestantiska och katolska tron. Den dubbelhövdade örnen är den ortodoxa kyrkans symbol och finns överallt. Vad betyder den?

Avsnitt 4: Reformationen
De första protestanterna ansågs mycket farliga och radikala som slet den katolska kyrkan i två stycken. Kristendomen delades i två grenar: En baserad på auktoritet och lydnad och den andra på individens eget samvete. Vilka var de första att protestera mot kyrkans överhet och som rev ned statyer av helgon och som tillät präster att gifta sig?

Avsnitt 5: Evangelikalismen
Den evangeliska protestantismen har spritt sig över världen med snabb hastighet. Den evangeliska explosionen har drivits av ett sökande av direkt känslomässigt förhållande till Gud och är en protestantisk riktning som förenar bibeltroende med väckelsefromhet och betoning av helgelse.

Avsnitt 6: Tvivlet på Gud
Skepticism har förändrat den västliga världen och förändrat kristendomen. Var har det religiösa tvivlet kommit ifrån? Beror bristande tro på vetenskapens framsteg eller på kyrkans inblandning i skandaler och konflikter? Men trots det har kyrkan tvingats inse sanningar om sig själv, som kanske kan leda till en förnyelse.

Vi kommer att titta på 5 avsnitt (alla utom avsnitt 5) på lektionstid. Efter varje film får ni tillbehöriga kommentarer och tillägg.

I vår grundbok ”Under samma himmel” har författarna ägnat sidorna 182 – 194 åt kristendomens historia men en del teologiska frågor har förekommit på tidigare sidor.

Självklart kan även andra litterära- och digitala källor (exempelvis olika böcker om kristendomen och dess historia samt Nationalencyklopedin och Wikipedia) vara till hjälp.

Mvh

Nader

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar