Translate

söndag 27 oktober 2013

Sara Ridemark: Besöksrapport - Överjärna kyrka

Sara Ridemark:
Besöksrapport - Överjärna kyrka

Jag gick till vår protestantiska kyrka här i Järna - Överjärna kyrka då, eftersom den som tillhör ytter Järna är mer för personerna som bor längre ut, vilket jag förståeligt nog inte gör. Dagens datum är den 27:e i oktober 2013, alltså en söndag.

Varför är rätt så enkelt att svara. Vi har den här uppgiften att vi måste ta oss någonstans, och eftersom jag är strängt emot religion i alla former, bestämde jag mig för att hälsa på den kristna kyrkan som är mest fri innan jag besökte någon katolsk eller ortodox kyrka. Min plan i bakhuvudet är att jag ska jämföra de olika kyrkorna jag åker till, delvis för att kunna se ungefär hur skillnaderna i samlingarna är, men också delvis för att få en större bild av kristendomen i Sverige och hur den speglas.

Mitt enda sällskap den här gången var min mor, som var väldigt hjälpful med att kunna berätta för mig var i programmet vi var, eftersom jag inte hade någon koll alls. Om jag är ärlig, kändes det som om det tog år innan vi äntligen kunde ta oss ut, mest på grund av att min mor envisades med att stanna kvar tills det bara var några minuter kvar.

Till skillnad ifrån mig, sjöng hon dock inte - vi både mumlade också när vi skulle repetera fraserna om "tack Gud för det här och det här".

Den här kyrkan har jag varit i flest gånger, då jag brukade bli dit tvingad av min skola som lite yngre barn för att lyssna på kören när de sjöng julsånger innan advent. Det var dock några år sedan, och den senaste gången var väl någon gång när min äldre bror skulle ta konfirmation.

Alltså har jag inte själv konfirmerat mig, och inte heller har jag någon tanke på att göra det i framtiden.

På grund av mitt väldigt lite intresse av kyrkan, och då medföljande att jag inte går dit om jag inte blir tvingad till det, har jag inte varit i så många kyrkor att jag känner att jag kan jämföra dem. Rakt igenom finns det en gång med en matta som leder till platsen där prästen står och pratar. På båda sidorna finns det ett antal bänkar, och på väggarna finns det dubbla fönster, först helt vanliga, sen ett par med lite färg som ger glaset en aning rosa nyans.

De få gånger jag var med skolan, fanns det ett litet bord med såkallade julklappar som endast tre barn fick ta upp och en liten figur som skulle vara Jesus. Dessa fanns inte där den här gången, då det inte är något julfirande ännu i vår kyrka.

När man först kommer till kyrkan, är det troligen första man ser kyrkogården, där det står massor med olika gravar uppställda för de olika begravna personerna. En liten stig leder fram till själva kyrkan, som står någonstans i mitten av hela platsen, uppbyggd av gråa stenar och ett tak.

Vi kom in några minuter innan det skulle börja och fick en rätt så tun planering som vi skulle följa av en av hjälpredorna. Framför oss, i ett litet fack i bänken framför, fanns psalmboken som vi skulle använda för att leta upp de olika psalmerna som vi skulle sjunga den här dagen. Som hjälp för vilket nummer, fanns det en svart bräda längst fram i kyrkan med olika nummer.

Främst fanns det gamla personer - troligen sådana som blev uppfostrade med att man gick till kyrkan varje söndag och sjöng med. Deras ålder skulle vara någonting i stilen av min farfar, som är närmaste nittio år och är tämligen religiös. Han går dock inte till kyrkan varje söndag, men jag tror inte att det var viktigt när man har blivit utslängt som sextonåring.

Det mesta som hända var faktiskt att vi sjöng och sa några löjliga fraser som jag bara låtsades säga. En kvinna bakom oss var väldigt seriös och sa även mer än det som hade varit bestämt lite tyst för sig själv. Jag skulle gissa att hon var mer av en regelbunden besökare till skillnad ifrån mig, som bara går i fall du hotar mig med dödstraff om jag inte går.

Till min förvåning, tog de faktiskt nattvarden och samlade ihop lite pengar som man fick slänga i om man ville, alltså kollekten. Nattvarden vet jag att de brukar ta, men klockan var ju faktiskt inte mer än halv tolv. Pengarna skulle de tydligen använda till att ge ut blommor och uppvakta de gamla för, vilket är ju ett sannerligen nobelt mål.

Tyvärr hade jag inte mer än de två kronorna som jag lånade av min syster, och min mamma hade bara en femma.

Det pratades väldigt mycket om Gud och Jesus, två ämnen som jag är tämligen ointresserad av. Annars var det väl att man skulle be för församlingen och invånarna i Järna för att vi ska kunna ta oss till himlen, eller någonting liknande. Det var lite svårt att höra allt, delvis för att vi satt rätt så långt back, delvis för att jag inte lyssnade.

Hela rummet var väldigt tyst och stilla när prästen håll på att prata. Alla följde med rätt så bra med att sjunga och repetera de små fraserna - vi var nog de som var värst på det, och jag hade svårigheter att ens följa med vad vi gjorde för att det var väldigt tråkigt.

Jag tyckte i stort att det hela var en enda stor fars och löjligt, men min mamma var helt klart mer respektful och tyckte att det var viktigt att hänga med - även om hon då och då vände sig om för att skratta åt min frustration att bli tvingad till att vara kvar fem minuter till. Det var rätt så smärtsamt för mig att tvingas ens stanna, då jag inte anser att det finns något värde i att besöka någon kyrka alls som ateist.

Men det var tämligen så vanligt att jag kände igen vissa delar av det. De få gånger jag har gått i kyrkan var inte helt annorlunda ifrån vad vi gjorde det här besöket, och det är ju inte som om jag somnade så snart vi kom in precis. Jag försökte lyssna, men budskapet med kyrkan och religion i stort är ett stort irritationsmoment för mig, då jag själv anser att båda de två delarna är stor slöseri med tid.

Andra, lite mer religiösa personer kanske skulle ha tyckt att det var en självklarhet att gå, men som sagt, jag är inte mycket av religion, och det är inte heller min familj. Visserligen har båda mina föräldrar blivit konfirmerande, men de är inte så himla insatta i det hela.

Vad prästen sa var inte riktigt så ointresserade som jag hade trott från första början, men det fanns inte heller någonting som verkligen fastnade i hjärnan. Allting kändes mer som en slags upprepning av det lilla som jag redan har varit med om åratals tillbaka i tiden. Den stora skillnaden är nog att jag förstår den bättre som äldre och därför har en mycket starkare åsikt om det än vad jag hade som barn, vilket delvis kan färga min egen upplevelse.

På religionskunskapen (som vi har med en helt underbar lärare som heter Nader- smickrande) har vi endast gått igenom två religioner, plus börjat på judendomen, och därför ska jag väl främst jämföra hur de skulle se på mitt kyrkobesök.

För hinduister är det inget konstigt med att besöka en speciell plats för att göra en bestämd händelse, ofta vid en bestämd tid också. Därför skulle nog inte min kyrka vara något speciellt, men det som kanske hade varit lite udda för dem är hur mycket prästen pratade och kanske även att man sjöng tillsammans, inte bara en gång, utan flera gånger.

Våra psalmer har väldigt mycket om Gud och att man vill ha förlåtelse, men även om Jesus och hans födelse, vilket kanske inte hade varit den mest intressanta personer för dem, då jag har i fall för mig att hinduister inte tillber Jesus. De har sina egna gudar som de ber till, och vår gud, som bara kallas för Gud, är annorlunda jämfört med deras.

Först har de ju flera gudar som man kan be till, men vi har egentligen bara endast en person som man ska be till. Jesus är ju ingen direkt gud, utan Guds son, och den heliga anden är inte riktigt någon person på det sättet.

Jämfört med buddismen är det kanske lite konstigt att gå i kyrkan så här. I buddismen finns ingen gud, eller om han finns, så är han inte kvar längre. Att då tillbe en Gud skulle nog vara en aning konstigt för dem, då de tror mer på att man ska i stället komma till någon slags tanke som låter dem gå upp i Nirvana om de vill och sen slutar återföddas.


Nattvarden är nog en aning konstig i buddismen också. Det är ju "Jesus blod och kött" som man äter i formen av vin och bröd, och det kan ju anses vara väldigt konstigt av buddister. Att sen Jesus är Guds son är väl en åsikt som de troligen inte delar, då Gud enligt de inte finns kvar eller håller sig helt enkelt borta.

tisdag 22 oktober 2013

Kommande omprovstillfällen!

Flemingsberg
tisdag 22 oktober 2013

Hej igen!

Jag har aviserat morgondagen och övermorgonen som ett par dagar innan lovet då ni ska kunna skriva prov som ni har "sparat" för senare tillfälle.

Imorgon onsdag 23/10 kommer jag att vara i sal 207 (Naderoteket) klockan 16:15. Salen har vi fram till 17:30 då vaktmästaren vill bli kvitt oss.

I övermorgon torsdag 24/10 kommer jag att stå till tjänst i samma sal mellan 8:15 och 9:30 för ändamålet.

Ni kan skriva "Allmän religionskunskap", "Hinduism" och "Buddhism" i ett sammanfattande större prov eller i tre specialiserade mindre prov. Ni (oavsett vilken klass och grupp ni går) får välja modell och ordning!

Om du vill skriva på onsdag eller på torsdag så anmäl detta till mig genom att lämna ett kommentar under denna text. Du skriver på det här sättet:

Ditt namn, Dag, Provets rubrik (exempelvis hinduism eller hela provet).

Då ser jag till att lämpliga prov i rätt antal kopior finns på bordet när du kommer till salen.

Jag ska se till att jag tar mig genom alla prov ni skriver under de nämnda dagarna innan jag lämnar en preliminär bedömning innan utvecklingssamtalen kommer igång under vecka 45.

Självklart kommer jag att erbjuda likartade tillfällen även efter lovet.

mvh
Nader Sani

Tack för idag!

Flemingsberg
tisdag 22 oktober 2013

Hej ungdomar!

Jag hoppas att ni har det fint!

Jag vill tacka alla ni som var närvarande under dagens lektion i Religionskunskap för ert engagemang och uppträdande under lektionen. Ni var (som ni brukar vara) fantastiska! Våra gäster var mycket nöjda och jag var mycket stolt. Underbart (fast med ..., ni vet :)!

Jag hoppas att dagens besök kunde ge er alla djupare insikt i hur andra människor tänker och tror. Glöm aldrig att lika främmande andra människors tankar och tro kan vara för oss är våra tankar och tro för dem!

Ett par veckor efter lovet (åter igen på en tisdag) kommer vi att få besök.

Ännu en gång tack!

mvh
Nader

fredag 18 oktober 2013

Besök på gång!

Flemingsberg
Fredag 18 oktober 2013

Hej ungdomar!

Jag hoppas att ni har det väl.

Om ett par timmar börjar sista arbetsdagen i vecka 42 och vecka 43 blir på ingående. Efter vecka 43 kommer en lovvecka för er. Personalen får dock arbeta under första tre dagarna den veckan.

Även vecka 43 blir lite annorlunda för er. Fredag är "Temadag" och både tvåor och treor kommer att befinna sig utanför skolan och på så sätt känna sig närmare lovet.

När det gäller Religionskunskap kommer vi att ha det lite annorlunda: På tisdag (22 oktober 2013) kommer vi att ha besök av "Jehovas vittnen". Jag har tagit kontakt med dem och de har lovat ställa upp med två personer, besöka oss och prata om sin tro och dess grundsatser.

Jag anser att besök utifrån och i vårt fall av människor som ger oss möjlighet att lyssna på dem och få veta mer om deras tro är utvecklande. Självklart ska vi ta emot dessa personer som ställer upp för att ge oss bättre insikt i deras tankar, liv och verksamhet på bästa möjliga sättet.

Vill ni förbereda er inför besöket? Det finns många hemsidor som erbjuder information om organisationen. Här har ni några få av dessa:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Jehovas_vittnen

http://www.jw.org/sv/

http://www.fritanke.se/att-vaxa-upp-i-jehovas-vittnen/

Självklart finns det mycket mer du kan läsa. Läs och begrunda. Kom till tisdagens tematimme om "Jehovas vittnen och dess verksamhet i Tumba", lyssna, tänk, fråga, lyssna ännu mera och lär dig!

mvh
Nader

onsdag 16 oktober 2013

Instuderingsfrågor: Judendom

Instuderingsfrågor Religionskunskap A
Judendom
Birgitta Thulin, och Sten Elm: Religionskunskap A & B 2000 sidorna 78 – 96 + Anteckningar

1.     Judendomen är en ”Abrahamitisk religion”. Vad innebär uttrycket? Varför används ordet ”Abrahamitisk” i sammanhanget?
2.     Vilka är de två andra ”Abrahamitiska religionerna”? Vilka är de främsta egenskaper dessa religioner delar?
3.     Nämn åtta av huvudpunkterna i den judiska tron!
4.     Vad menar man när man hävdar att ”Gud är omnipotent”?
5.     Varför är uttrycket ” Israel är Guds utvalda folk” ett omstritt uttryck? Vad säger försvararna respektive motståndarna?
6.     Judar hävdar att ”Tora (Lagen) är oföränderlig”. Vad innebär detta påstående?
7.     Vilka är judendomens viktigaste källor? Förklara och ge exempel!
8.     Vilka var Abraham respektive Mose?
9.     Vilka var profeterna? Nämn några!
10.                               Vad är Talmud? Vilka två verk ingår i Talmud? Förklara skillnaden!
11.                               Förklara orden: Monoteism, Kanaan, Adonai, Kippa, Getto, Pogrom, Bud, Förbud, Påbud, Diasporan, Emancipation, Siddur, Messias, Konvertera, Koscher, Hebreiska, Jiddisch, Kabbala och Sabbat
12.                               Jag har delat in judendomen i fyra riktningar. Vilka är dessa? Skriv kort om dessa!
13.                               Förklara begreppen semitism respektive sionism!
14.                               Förklara begreppen antisemitism respektive antisionism!
15.                               Ge ett annat ord för a) Judisk gudstjänstlokal, b) Judisk läromästare/predikare, c) Den som leder gudstjänsten, d) Vilodagen
16.                                Vad är Torarullar respektive Förbundsarken?
17.                                Skriv det du vet om judarnas Tempel!
18.                               Vad är ”Bat Mitzva” för något? Vad är ”Bar Mitzva” då?
19.                               Vilka är de tre viktigaste judiska symbolerna?
20.                               Nämn tre judiska högtider!
21.                               Vad utgår judarna från när det gäller sin tideräkning? Vilket år är det nu enligt judarna?

Och här följer ett par lite annorlunda frågor!
1.       Varför har judarna utsatts för förföljelser i Europa? Diskutera om det finns några rationella förklaringar. Vad kan vi idag göra för att motverka antisemitismen?
2.       Finns det faktorer i judendomen och i den judiska tron som tilltalar dig eller gör att du tar avstånd från judendomen? Berätta!
3.       Diskutera om på vilka olika sätt frågan ”Finns det en judisk nation?” kan besvaras!


Arbeta dig även genom bokens samtalsfrågor på sidan 81,90, 92!

måndag 14 oktober 2013

Besöksrapport 1 - Lisa Lundberg SA11SA

Besöksrapport
Lisa Lundberg SA11SA



Nu har det äntligen blivit dags att skriva min första besöksrapport.
Det hela började med att jag besökte släktingar i Motala, en stad vid den stora sjön Vättern ca 25 mil från Tumba. Väl där kom jag att tänka på ett flertal möjliga ställen att eventuellt besöka. Jag kikade runt (även före vi åkte dit) lite på internet för att göra mitt slutgiltiga beslut om vilken plats jag ansåg mest spännande. Beslutet föll på att åka till tätorten Vadstena, ungefär 16 kilometer sydväst om Motala. Vadstena har en händelserik historia med spår av mänskliga bosättningar från järnåldern. Nu var platsen vald, men inte vad jag skulle besöka. För att göra detta val pratade jag med min mormor och morfar, som varit bosatta i Motala hela sina liv. Valet blev
S:ta Birgittas kloster som är ett katolskt kloster med tio nunnor samt en nunna under lärning, nunnorna själva bor i S:ta Birgittas abbedi Pax Mariae, som ligger ihop, alldeles bredvid kyrkan. Abbedi är ordet för ett kloster som leds av en abbedissa och deras Orden grundades på 1300-talet av den heliga Birgitta även i Vadstena.
Klostret är ett kontemplativt kloster, och nunnorna lever inom ett begränsat område som kallas klausur, vilket innebär att nunnorna inte utför arbete utanför klostrets tomtgränser och att de skiljs åt från omvärlden. Nunnorna får bara i yttersta nödfall och då helst med ett skriftligt samtycke av en vederbörande biskop lämna klostret, vilket begränsar deras liv. Men detta verkar inte bekymra nunnorna, då de anser att deras uppgift är att helt och fullt leva för Jesus Kristus.
 

Lördagen den 12 oktober hade jag planerat att besöka klostret. På internet hade jag blivit informerad om att det skulle äga rum en så kallad Vårfrumässa klockan 17.15, vilket passade mig utmärkt. Jag passade på att övningsköra till Vadstena och vi parkerade en bit bort, då vi inte visste vart man annars kunde parkera. När vi hade parkerat hade vi ungefär tio minuter på oss tills mässan skulle börja, vilket vi trodde var god tid. Det slutade med att vi sprang runt som yra höns i Vadstena då det fanns både Vadstena kloster, Vadstena klosterhotell, Vadstena ruiner, etc. Allt låg i en stor cirkel och skyltningen kunde definitivt ha varit bättre. Klockan 17.15 inser jag att mässan har börjat, men utan mig. Stressen blir påtaglig, men till slut ser jag tack vare ett flertal stora fönster, några nunnor i en kyrka. Jag nästintill skriker och skyndar på min mor samt mormor.
 



Väl innanför de otroligt vackra kyrkdörrarna är det ungefär som ett avhängningsrum för kläder och det fanns även några toaletter. Där hänger max ett tiotal jackor. Eftersom vi blev ungefär fem-tio minuter sena så valde vi att kika in genom dörrarna till kyrksalen istället för att gå in i den, då vi inte ville störa den pågående mässan. Men tur hade vi trots allt, där vi stod med bra utsikt över kyrksalen fanns en högtalare, vi kunde alltså följa hela mässan inne i det andra rummet. Detta var nästan ännu bättre eftersom jag samtidigt kunde anteckna utan att störa ceremonin.



 




Något av det första som slog mig medan vi stod och tittade på var den otroligt (minst sagt) vackra utsikten mot Vättern genom de stora kyrkfönstren på ena sidan av kyrkan. Jag förstår verkligen att en sådan sak kan leda till härlig harmoni, och det såg man även på nunnorna då de sken från nunnorna, de såg liksom lyckliga ut. En annan sak jag uppmärksammade var att en av elva nunnor i kyrkan inte hade en krona på huvudet som de andra hade. Detta ville jag självklart veta anledningen till och det visade sig att i det sista steget i att bli nunna (efter ca åtta år) får man denna krona om man blir godkänd, vid en mycket högtidlig mässa. Alltså var denna nunna inte helt färdigutbildad. 

Under mässan var det självklart mycket bön, och jag slogs av tystnaden. Det var så tyst att man var rädd för att hosta till och störa. Det var svårt att höra allt som sas av nunnorna, speciellt med tanke på att några bröt lite på svenskan (nunnorna är bl.a. från Holland, Tyskland, Nya Zeeland). Bönerna med full tystnad kändes säkerligen längre än de faktiskt var. Jag tittade ett flertal gånger runt i salen för att upptäcka att det bara var en ung ’’vanlig människa’’ där, de andra som var där skulle jag tro var minst 50 år. Detta kändes lite konstigt eftersom nunnorna helst ser att den som vill utbilda sig till nunna ska vara färdigutbildad vid 25 års ålder. Då borde det ha funnits några fler unga människor där. Som sagt var det inte så många människor där, men det bevisar samtidigt att de som faktiskt var där var tämligen intresserade av vad de var på och var där av en anledning, inte för att lattja runt. Den respekt som fanns för varandra spelar antagligen en stor roll.

Något av det absolut vackraste som skedde var när man efter en bön ställde sig upp och skulle sprida glädje och tacksamhet. Alla i rummet kollade runt på varandra med händerna ihop knäppta och log, även till de ’’vanliga människorna’’, vilket visar att alla är välkomna.

En sak jag tyvärr fortfarande saknar svar på, trots mycket letande på internet är varför en av dessa nunnor hela tiden satt ner (förutom när hon skulle hämta Oblat). Det skulle vara mycket intressant att få svar på detta så om någon som läser detta vet något får den mer än gärna höra av sig till mig!

Jag var alltså på en nattvardsgudstjänst, som för den romersk-katolska kyrkan kallas kommunion eller den heliga kommunionen, som sker för nunnorna varje dag klockan 17:15. Mässan heter Vårfrumässan och kallas Eukaristi, vilket betyder tacksägelse. Mässan slutade alltså med att äta en bit bröd (Oblat) som symboliserar Kristi kropp. Trots att jag stod en bit bort kunde jag inte se att man doppade brödet i vin, vilket man vanligen gör. Jag valde att kolla upp detta när jag kommit hem och det visade sig att endast vigda präster och biskopar kan förrätta mässan, att förändra mässans bröd och vin till Kristi kropp och blod. Mässan saknade alltså en präst eller biskop.

Mässan tog så småningom slut, efter knappt 30 minuter, vilket var mycket kortare än jag hade förväntat mig. Man tackade Jesus Kristus innan man gick ut ur kyrkdörrarna efter att ha tagit på sig sina respektive ytterkläder. Det verkade inte som att de som var där var speciellt pratglada, då de mer eller mindre rusade ut så fort mässan var slut. Fast det är klart, går man på mässa varje dag kanske man inte har lust att stanna efteråt varje gång. Jag själv, som var så upprymd efter alla nya intryck tog god tid på mig att titta runt. När jag trodde alla besökare gått, kom det ut två stycken kvinnor som jag uppskattar vara runt 50-55 år. De frågade oss efter restauranger och jag lämnade över det ansvaret till min mormor som hade varit i Vadstena ett x antal gånger. Dessa två kvinnor var också på besök för att få nya intryck och sa att detta var väldigt speciellt. De var imponerade av nunnornas sångröster och påpekade det jag hela tiden tänkt på, att de var rädda för att göra fel. ’’Nunnorna hade sina rutiner och man vill inte förstöra för dem, men det gick bättre än väntat’’ var en mening jag snappade upp från kvinnorna. Det allra bästa var att det kändes inbjudande, trots att nunnorna ber flera gånger om dagen står de ut med att ge alla en chans att vara med.


 

Religionerna i världen har både sina likheter och skillnader. Inom Buddhismen finns den åttafaldiga vägen man skall följa och inom Kristendom de 10 budorden. Om man är Buddhist ska man exempelvis inte leva okyskt, men det är väl rätt svårt att leva okyskt som nunna om man inte får lämna sitt kloster med endast nunnor i. Den absolut största skillnaden är att dessa nunnor lever till fullt ut för Jesus, medan Buddhister inte tror på någon gud, utan att det är genom meditation man kan bli fri från lidandet (reinkarnation).
Att leva som katolsk nunna och munk inom Buddhismen är trots allt ganska lika, trots att det är två helt olika religioner. Det som skiljer dem åt är att nunnor exempelvis får titta på nyheterna klockan 18.00, får dricka alkohol med måtta, får träna om det är nödvändigt för hälsans skull, får äta all sorts mat. Man skulle kunna säga att leva som en katolsk nunna är en förenklad version av en buddhistisk munk. Man har friare vilja, även om man inte ska lämna klostret. Båda delarna ber och mediterar mycket, det är deras huvuduppgift.

Om jag själv fick välja mellan att leva efter kristendom, buddhist eller hinduiskt, skulle jag garanterat välja kristendom. Jag anser att man då har en friare vilja som människa och att det är mer rättvist. Men självklart ska man inte säga för mycket, då jag trots allt inte är troende. Jag har svårt att sätta mig in i hur gud skulle kunna få mig att leva på ett visst sätt, kunna förlåta mig, etc. Dessutom finns det inom Kristendom fyra olika riktningar, Katolska, Protestantiska, Östliga och Antitrinitarska. Det är kanske lätt att förväxla dessa fyra, samtidigt förstår jag att varje riktning är viktig för den enskilde individen.
Trots att jag inte förstod allt som skedde under mässan så är jag absolut nöjd med mitt besök. Det har varit extremt lärorikt att se andras syner på saker. Utan denna uppgift skulle jag troligtvis inte ha besökt en katolsk klosterkyrka, vilket jag nu i efterhand grämer mig över. Detta var bara mitt första besök, nu är jag spänd på vad jag i framtiden skall besöka och att lära mig mer om andra människors olika tro.
Vi lever faktiskt i samma land och bara dina grannar kan ha en helt annan syn på hur saker skall gå till. Genom att lära av varandra (och varandras religioner) kan vi få större förståelse för varandra och respekt föds. Jag har lärt mig att se på saker från flera synvinklar, det lönar sig!

Sist men inte minst vill jag passa på att visa den fantastiska utsikten som var vid kyrkan. Det enda som skiljde Klosterkyrkan och Sjön Vättern var en gångväg, som inte var speciellt trafikerad (i alla fall inte vid denna tidpunkt).

Ha det gött buddies!

Lisa Lundberg SA11SA

söndag 13 oktober 2013

Lektionsunderlag: Jud

Flemingsberg
söndag 13 oktober 2013

Hej ungdomar!

Jag hoppas att ni har det fgint.

Här kommer det senaste lektionsunderlaget. Ha det tillgodo!
https://docs.google.com/presentation/d/1Xnz0hi5ZheXeHhUL_aVdBjweS7rkIOssrKETcFaSH78/edit?usp=sharing

Vi ses!
Nader

Förbjuden kärlek

Flemingsberg
söndag 13 oktober 2013

Hej ungdomar!

Jag hoppas att ni har det fint.

Här kommer länk till en bra film om kastväsendet i Indien. Den är sevärd. Se den:
http://urplay.se/Produkter/177177-Varlden-Forbjuden-karlek-i-Indien

mvh
Nader

fredag 11 oktober 2013

Besöksrapport - Ellenor Hamrelius


Nykvarnskyrkan

Jag och tre andra bestämde oss för att besöka Nykvarnskyrkan för att ta del av gudstjänsten i onsdags. Vi alla hade olika erfarenheter utav den svenska kyrkan då vissa har konfirmerat sig och andra bara hade varit där under ett antal evenemang. Jag själv besökte kyrkan väldigt ofta när jag var yngre då jag deltog i kyrkokören samt var min pappas sida religiös.

När vi kom fram till Nykvarn centrum började jag tänka efter vad en gudstjänst egentligen består av samt hoppades jag på att vi inte skulle sticka ut från mängden. Med fickan full av småmynt till kollekten i kyrkan begav vi oss mot kyrkan. Kyrkan i fråga liknade ingen traditionell kyrka utan såg snarare ut som en vanlig tvåplans lokal.

Väl inne hängde vi av oss ytterkläderna och tog av oss skorna efter att ha sett andra göra samma sak. Prästen hälsade oss glatt välkomna med öppna armar och vi tog plats på rad tre med varsin stol. Altaret var ett väldigt enkelt altare då ett simpelt bord stod i mitten och ett träkors stod till höger om det. Det var vanliga träväggar, det fanns dock inga bilder vad jag kunde se på Jesus eller hans lärjungar.
Prästen började tala skämtsamt om att han vanligtvis var väldigt tillbakadragen och uttryckte sig bäst genom att sjunga psalmer. Stämningen blev rätt lugn och avslappnad efter detta vilket fortsatte genom syndabekännelsen och bönen som alla deltog i. Därefter försökte vi sjunga med de andra när psalmen 36 ur ”Ung Psalm” spelades upp på pianot, vilket gick bra. Det var lätt att hänga med och förstå samtidigt på grund av veckomässbladet. Vi gav tackbönen och därefter var det en ny psalm, vid namn utav offertoriepsalmen. Under denna psalm fanns det möjligheten att tända ett ljus samt skriva en liten bön på ett papper och fästa det på träkorset som stod vid altaret. Men eftersom det genast fyllde på med ungdomar som skulle konformera sig runt ljusen så bestämde vi oss för att avstå. Bortsett från oss så var det många ungdomar som satt i salen, men inte bara 12 åringar som skulle konfirmera sig utan även ungdomar i vår ålder. Det var även rätt mycket äldre kvinnor som var med under gudstjänsten samt några få medelålders män.

Lovsägelsen sades upp och sedan sjöng vi psalmen 709 om hur gud var helig och att han var något mycket mer än vad vi kunde förstå oss på. Därefter var det nattvardsbönen, efter det var det herrens bön och strax på var det brödsbrytelsen. Sen kom ”herrens frid” (Pax) då vi räckte varandra handen och önskade herrens frid, jag fick ett handslag av prästen samt de som satte nära mig. Sen var det en annan bön om ”O Guds lamm” och därefter var det måltiden. Vi alla ställde oss i en cirkel och väntade på att prästen och hans assistent som var en rätt ung tjej skulle komma till oss. Man kunde välja att inte ta emot brödet och vinet, men eftersom jag ville ha hela upplevelsen tackade jag ja till det. Vilket jag ångrade fem sekunder senare då plastskivan till bröd fastnade i gommen och smaken av vinet stannade kvar i min mun resten av kvällen. För att få slut på det hela så tog vi tackbönen, välsignelsen och en sista psalm där prästen satte sig ner vid oss och sjöng. Till slut spelades postludium och vi började bege oss mot kapprummet för att hämta våra saker.

Hela gudstjänsten tog 30 minuter vilket jag uppskattade då jag har varit på högmässor som tar över en timme och känns som de aldrig tar slut. Prästen var trevlig och en kollekt hände aldrig, men det är kanske bara under högmässor som det händer. Dock hade vi en tondöv man bakom oss som sjöng som han var ensam i duschen, då det var väldigt högt och rakt in i örat på oss. Jag störde mig lite på ungdomarna som satt där inne och lekte med mobiler eller fnittrade när prästen pratade om gud. Jag är inte kristen men om jag var skulle jag nog inte gilla när någon annan gör sig löjlig under den tid man ber till gud.

När vi kom ut pratade vi lite om det som hade hänt och sagts och alla var rätt eniga om att det var skönt att det var över. När jag var liten var jag kristen då jag bad till gud och gick i kyrkan ofta. Min pappa är kristen och har alltid varit envis om att alla barn ska döpas medan min mamma är ateist och tror inte på någon gud alls. Min ena bror har konfirmerat sig medan resten av oss inte har gjort det, mest för att jag då inte var kristen längre. Ju äldre jag blev och ju mer jag lärde mig i skolan så började jag tro på gud mindre och mindre. Idag är jag ateist och tror inte på något gudaväsen alls, jag lämnade önsketänkandet och sagoberättelserna kvar när jag växte upp. Man kan tro att jag kanske fick en tankeställare när jag satt med på denna gudstjänst men det fick jag inte. Jag kom bara ihåg hur långtråkigt och meningslöst det brukade vara att delta i gudstjänster. Jag behöver ingen religion för att veta vad som är rätt och fel och jag behöver inte hamna i en argumentation där jag förespråkar för min religion eftersom jag inte har en. Jag förespråkar inte om ateism, jag talar inte ut om att alla borde vara ateister, jag bara är en.


Jag bryr mig inte om man är kristen, muslim eller hinduer etc. man får vara det man vill vara. Om man vill tro på något som är större än sig själv och be till detta gudaväsen, så gör det! Dra bara inte in mig i det.

Ellenor Hamrelius SA11SA