Translate

onsdag 21 maj 2014

Kommande omprovstillfällen

Tumba gymnasium
onsdag 21 maj 2014

Till SA11SA, SA12SA och alla elever som jag hade i höstas i religionskunskap!

Hej ungdomar!

Jag hoppas att ni har det bra!

Här kommer ytterligare möjligheter för er som har ett eller annat prov/läxförhör kvar att prestera bättre på. Använd länken nedan för att skriva upp dig för kommande omrovstillfällen:
https://docs.google.com/document/d/1pM5w6tqDQI4nWYGBhOIJzVcMnxTs-wAOZcNtjHsi9Qo/edit

mvh
Nader

måndag 19 maj 2014

om livet

Livets ursprung
Min uppfattning o livets mening
Mitt ideal samhälle.

Jag tror på teorin där Big bang skapade de universum som existerar men jag är fundersam om vad som fanns innan Big bang. Där tror jag att det var en utomstående kraft som kan ha varigt gudomlig men jag tvivlar på att den var det.

Jag tycker att livet handlar om tillfredställelse fysisk och psykiskt. Att man ska försöka genom strävan inom det gränser sitt samhälle kan erbjuda sträva efter maximal tillfredställelse via pengar relationer eller egendom, vad som än tilltalar individen mest.


Mitt idealsamhälle tillåter detta men genom åtstramningar via lagar, polis, militär och regering för att kontrollera massan så att samhället inte blir fyllt med kaos och kollapsar. Samhället ska genom detta dock skapa liknande start möjligheter för alla men inte jämna ut de skillnader som uppstår. Det ska gynna sig att man har kontakter, arbetserfarenhet och viljan att utveckla sig och samhället. Att folk ska tjäna mer anser jag är nyckel till en strävan efter förbättring. Jag menar att när jag ser att han tjänar X mycket mer än mig och kan göra si och så med sin familj vilja tjäna mer för att också kunna erbjuda min familj samma saker.

torsdag 15 maj 2014

Tillstånd att döda - AMELA NIKOCEVIC

Dokumentären "Tillstånd att döda" är en dokumentär om en situation som ägde rum i Irak. Utifrån en före detta amerikansk militär, Ethan McCord och även utifrån familjerna av dem drabbade får vi se situationen från olika synvinklar. Amerikansk militär misstänkte att civila i Irak bar vapen vilket senare visade sig vara falskt. En iransk reporter bar på en kamera och misstogs för ett vapen. Denna händelse läcktes ut på internet och blev uppmärksammad världen över. Personen som läckte ut filmen blev fängslad, detta påvisar att Amerika vet att dem gjort fel men vågar ändå inte erkänna. 

Dokumentären fick mig verkligen att öppna ögonen när det kommer till krig samtidigt som att den var väldigt lärorik. Den visade hur krig egentligen kan se ut och visar även att man inte ska stänga ögonen eftersom att krig sker hela tiden, runt om i världen. 

USA menat att Irak och terrorismen är ett hot mot världen och Irakkriget är USAs kamp mot terrorism. USA och FN säger att kriget var rättvist från Amerikas sida. Meningen var att USA skulle se till att det inte blev krig i Irak men istället skapade dem kriget. Många unga amerikaner blev påverkade av den negativa bilden av Irak och terrorismen, speciellt efter 9/11 och valde sedan att gå med i den amerikanska militären för att strida mot "ondskan". 

Som soldat i USAs militär lär man sig att man är bättre och starkare än alla andra. När dem har fått in denna stöddiga tanke blir det lätt för dem att döda oskyldiga människor. Höga tankar om sig själv får en att tänka och agera orimligt. Dem ska även följa Genevekonventionen och finna luckor i avtalet som beslutar om hur väpnade konflikter ska se ut. Det är lätt att skylla på mannen som gav dem tillstånd till att skjuta men man utgår inte från sig själv och kan inte under stunden avgöra vad som var rätt eller fel. Hur ska man bestämma sig om beskrivningen är sann? Efter att dem öppnat eld mot dem oskyldiga Irakierna visar dem sin lycka genom att skrika ut i radion. Jag blev gripen av filmen och kunde inte förstå att man kan vara så glad efter att ha tagit någons liv, skyldig som oskyldig. En man överlevde efter skjutningen och soldaterna väntade ivrigt på order för att kunna skjuta ner honom på nytt, kan det vara för nöjets skull. Ett stort antal av civila och oskyldiga människor dog i kriget.

Frågan är om du som soldat ska försvara dig själv och döda oskyldiga? Amerikanerna lever ett påverkat liv om att deras handlingar är goda av propaganda. I efterhand kan man lyckas se vad som egentligen sker och inser att det är den amerikanska militären som terroriserar så som exempelvis Ethan McCord gjorde. Allt började med det enorma hatet han hade mot terroristerna under 11-september, efter valde han att gå med i militären. Han insåg sedan att de var fel när han en dag hjälpte två barn från att dö. När han kommit hem från kriget såg han sig som en mördare och försökte begå självmord. Jag kan inte förstå känslan av att man inte värd att leva längre, det är den hemskaste känslan man kan ha. Man märker inte av manipulationen men den finns där och i efterhand kan man inte förstå hur man agerade under kriget, vilket är sorgligt.

USA är ett mäktigt land med pengar och kan genom media manipulera. Filmen får oss verkligen att inse vad USA faktiskt gör och att inte många är medvetna om vad som händer. Vad vinner soldaterna på att oskyldiga människor dödas? Det finns inga vinnare i krig. Genom filmen kan vi i framtiden se till att detta inte sker igen och göra en skillnad. 

måndag 5 maj 2014

Inför provet "Kristendomens historia"!

Tumba gymnasium
måndag 5 maj 2014

Hej igen ungdomar!

Här kommer lite hjälp inför morgondagens prov. Ni får två filer av mig:

Första filen är valda delar av "Kristendomens historia" efter Wikipedia:
https://docs.google.com/document/d/1gjwIp3L2puOEBSHRazt86Qub03xQw-8C05Cy4KVsD-I/edit?usp=sharing

Den andra filen är anteckningar som jag har gjort från tre av avsnitten. Mina anteckningar är inte kompletta men de är mer än ingenting alls!
https://docs.google.com/document/d/13hoML2HgcteKX0zNVk6jIA8ZcRlwOYDZV2Q14bNviyY/edit?usp=sharing

Ni som har anteckningar och/eller instuderingsfrågor får gärna lägga upp dessa så andra kan använda dem.

Lycka till på provet!
Nader

onsdag 23 april 2014

Kristendomens historia 2

Kristendomens historia

Kristendomens historia är namnet på en brittisk dokumentärserie som producerades av Diarmaid MacCulloch för BBC 2009.

Serien består av sex delar. I sex avsnitt får vi följa med på en resa genom kristendomens historia. Varje del är på knappt en timme. Serien visades av SVT under april 2014 och är för närvarande tillgänglig på SVT-Play:

Avsnitt 1: De första kristna
Uppstod verkligen kristendomen i och med att aposteln Paulus reste till Rom från Jerusalem för att förkunna Jesu lära? I det här avsnittet berättas att kristendomens ursprung snarare låg mycket längre österut och att dess högsäte kan ha funnits i Bagdad i stället för i Rom.

Avsnitt 2: Katolicismen
Rom är centrum för över en miljard människor som är katoliker och det är mer än hälften av jordens kristna. Men hur kunde en liten judisk grupp från Palestina som predikade ödmjukhet och enkelhet på 100-talet blir en så mäktig och inflytelserik världsreligion?

Avsnitt 3: Ortodoxi
Man brukar tala om två grenar av kristendomen: protestantismen och katolicismen. Men den ortodoxa kyrkan blomstrar i både Ryssland och på Balkan med över 150 miljoner medlemmar i världen och skiljer sig från den protestantiska och katolska tron. Den dubbelhövdade örnen är den ortodoxa kyrkans symbol och finns överallt. Vad betyder den?

Avsnitt 4: Reformationen
De första protestanterna ansågs mycket farliga och radikala som slet den katolska kyrkan i två stycken. Kristendomen delades i två grenar: En baserad på auktoritet och lydnad och den andra på individens eget samvete. Vilka var de första att protestera mot kyrkans överhet och som rev ned statyer av helgon och som tillät präster att gifta sig?

Avsnitt 5: Evangelikalismen
Den evangeliska protestantismen har spritt sig över världen med snabb hastighet. Den evangeliska explosionen har drivits av ett sökande av direkt känslomässigt förhållande till Gud och är en protestantisk riktning som förenar bibeltroende med väckelsefromhet och betoning av helgelse.

Avsnitt 6: Tvivlet på Gud
Skepticism har förändrat den västliga världen och förändrat kristendomen. Var har det religiösa tvivlet kommit ifrån? Beror bristande tro på vetenskapens framsteg eller på kyrkans inblandning i skandaler och konflikter? Men trots det har kyrkan tvingats inse sanningar om sig själv, som kanske kan leda till en förnyelse.

Vi kommer att titta på 5 avsnitt (alla utom avsnitt 5) på lektionstid. Efter varje film får ni tillbehöriga kommentarer och tillägg.

I vår grundbok ”Under samma himmel” har författarna ägnat sidorna 182 – 194 åt kristendomens historia men en del teologiska frågor har förekommit på tidigare sidor.

Självklart kan även andra litterära- och digitala källor (exempelvis olika böcker om kristendomen och dess historia samt Nationalencyklopedin och Wikipedia) vara till hjälp.

Mvh

Nader

Kristendomens historia 1

Tumba gymnasium
onsdag 23 april 2014

Hej ungdomar!

Jag hoppas att ni har det bra!

Igår började vi vår sista vandring i kursen "Religionskunskap 2". Under denna delkurs kommer vi att arbeta om och med kristendomen.

Utgångspunkten för kursen blir fem delar (av sex) av en serie som har visats på SVT (Underbart att fortfarande finns det bra TV-kanaler). Igår tittade vi på två avsnitt. Detsamma gör vi imorgon. Avslutningsvis blir det en del av filmen på fredag. Förhoppningsvis kan ni skriva ett prov om avsnittet nästa tisdag. Alternativet är tisdagen därpå.

De sex avsnitten kan ni se genom att använde länken nedan:
http://www.svtplay.se/kristendomens-historia

Del 5 ingår inte i kursen men titta gärna även på den.

Titta gärna mer än en gång på varje film. Försök, om möjligt, arbeta i mindre eller större grupper med filmerna.

Utöver kommentarer och eventuella sammanfattningar/förklaringar kommer jag att försöka hjälpa till med material som hjälper er få grep om filmerna.

mvh
Nader

tisdag 22 april 2014

påverkan och manipulation


                                          MANIPULATION OCH PÅVERKAN


De flesta människorna har någon gång känt sig lurade eller har blivit manipulerade. När man blir utsatt för manipulation, då blir man hjärntvättad och man kan inte tänka klart längre, utan någon annan formar om ens värderingar eller livsåskådning. Det finns vissa människor som är bra på att få dig att tycka och tänka som hon/han, utan att du är medveten om det. Man börjar tro att det är ens egna tankar som tidigare var fel och att de nya tankarna är rätta.

Alla människor har sina egna uppfattningar, men när en person kommer som inte har samma uppfattningar som du, då kan man tycka att det är konstigt då du inte har liknande tankar. Och man delar med sig av sina egna tankar, åsikter och erfarenheter då påverkar man varandra. Och jag tycker att det kan vara både positiva och negativa påverkningar, beroende på om man har bra eller dåliga tankar.

Utövningen av manipulation och påverkan finns i olika former. T.ex. det kan vara någon som talar med oss och säger saker vi vill höra när vi är ledsna. Samtidigt kan man manipulera någon genom att lova saker så som få allt du önskat om, d.v.s. man nämner saker som är för bra för att vara sant.

Sekter är också ett bra sätt att manipulera. Först bryter de ner människan och dess hjärna för att på så sätt kunna återbygga den, samt tillverka den hur de anser passande. Det gör att ens värld byggs runt sekten och utväg från den är svår. Personen som hoppas av sekten, anses vara en förrädare och dem talar man inte med. Det finns även barn som föds i sekten och för dem är det ytterst svårt att lämna detta samhälle.

Det är svårt att komma ifrån en manipulation när man väl har manipulerats. Om man har varit manipulerad av t.ex. en sekt under en lång tid, då blir det svårare att ändra sina tankar som man hade förut.







Om livet- Ajla Begovic

Alla människor har ställt sig frågan: Vad är meningen med livet? Det är en svår fråga att besvara på. Varför finns vi människor? Är också en svår fråga att ge svar på för det vet man inte utan man säger vad man tror. Alla människor är olika och alla tänker inte likadant. Vissa kanske säger att meningen med livet är kärlek och familj medan andra nämner sin tro. När man har det jobbigt då behöver man stödja sig på något. De som är religiösa ser meningen med livet som att leva som en bra människa för att man ska komma till paradiset. Som sagt alla har sina egna uppfattningar om vad meningen med livet är.
Meningen med livet kan man inte riktigt dra logiska följder på utan det är upp till individen, hur den väljer att tro på detta.

För mig är meningen med livet att vara lycklig, att vara frisk samt min familjs välmående är det viktigaste för mig. Jag kan säga att jag vet vad meningen med mitt liv och det är att få ett bra jobb, bilda familj. Det är så jag ser på min framtid och det är meningen med livet för mig.

Min tro har alltid betytt mycket för mig. Jag kommer från en muslimsk familj och i min familj har lärt mig hur man ska leva som en bra muslim, fast jag inte alltid har följt det. Men nu har jag hittat tillbaka för att min tro är en del av mig. Jag vill leva som en bra människa som mina föräldrar har uppfostrat mig och självklart har min tro också en stor påverkan mig.

Men hade jag skapat ett idealsamhälle då hade jag ordnat att individerna hade fått leva i ett tryggt och jämlikt samhälle för att människor drabbas av krig främst på grund av religion. Alla skulle behandlas jämlika utan någon kränkning.

måndag 21 april 2014

Om livet


                                  Om livet


En fråga som religionsstiftare, filosofer och även vanliga människor har funderat över i alla tider är meningen med livet. Vi människor är nyfikna och vi vill veta varför vi är här, varför vi lever, placerades mänskligheten här på jorden av en intelligent och allsmäktig skapare med ett bestämt syfte? Vad är vår mening med livet? Finns det något syfte med vår existens?

 Om man frågar folk vad de har för mål med sina liv, så får man olika svar. Vissa människor vill finna frid, vissa vill bli rika, vissa vill förbättra samhället, vissa vill leva livet som en troende kristen, muslim m.m. och enligt mig är människors mål deras mening med livet.

Eftersom jag inte är troende, så är min mening med livet inte kopplat till religion, utan till något annat. Jag säger ’’något annat’ p.g.a. att jag inte riktigt vet vad min mening med livet är eftersom jag har många mål i livet. Jag vill t.ex. vara lycklig och göra så att mina nära och kära också blir lyckliga. Jag vill utbilda mig, hitta bra jobb, skaffa familj. Jag vill vara en god människa som hjälper andra som behöver hjälp, ETC. Ja, jag har många mål i livet som sagt, och alla de tillsamman är kanske min mening med livet, och jag vill uppnå alla mina mål för att uppfylla meningen med livet.


Jag tycker att det är fel att det idag finns så mycket hat och fördomar p.g.a. olika religioner. Alla borde respektera andras tro. Jag delar människorna på de “goda” och de “onda”, och det kommer tyvärr alltid att finnas någon “ond” människa som inte respekterar andras tro/religion. Därför skulle jag ta bort religion från mitt idealsamhälle. Jag skulle också vilja att det bara fanns en nation, ett land och ett språk, för då skulle ingen dela människor på muslim, kristen, svensk eller arab, utan bara på god eller ond.


fredag 18 april 2014

om livet- Refel Al-gharib

Om livet

Meningen med livet är en väldigt svår fråga som många finner svårt att besvarar eftersom just denna fråga så är svaret beroende på vem man frågar och beror även på vilka förutsättningar denna person har, exempelvis en fattig man där han sliter för sin familj tycket att meningen med livet är att kunna leva lyckligt och kunna försörja sin.

Det finns andra människor som kopplar meningen med livet med religionen och att de vill bli goda människor för sin religion och kunna följa vad de högre krafter säger(gud) man kan säga att jag är en av den gruppen som söker meningen med livet genom religion, att vara god kristen som kan finna lycka och frid när jag är i kyrkan som är det viktigaste stället att vara i när jag mår dåligt, samtidigt så är jag också den personen som tänker mycket på son familj och försöker göra de lyckliga eftersom familjen har en stor betydelse i människans liv.

Jag tror att det kommer finnas liv efter döden och att det finna en gud som kan vägleda oss till det rätta så länge vi lever på jorden.
Det finns många som inte tror på någon högre kraft och tänker att det är meningslöst att ha den tron att gud finns och att han kan leda oss till att vara goda människor som förtjänar att leva ett bra liv.
Jag tycker att varje människa har rätt till att tro på vad som helst, jag har inte den rätten att döma andra och säga vad de ska tro på eller inte tro därför så är det upp till var och en.

I mitt idealsamhälle strävar jag efter jämställdhet, frihet och kärlek, där alla människor ska känna sig trygga och säkra i det samhället de lever i.
Religionen ska självklart ha en stor betydelse i mitt samhälle men samtidigt ska samhället vara sekulariserat alltså religionen skiljer sig från politiken.
Självklart ska varje människa ha rätt att tro på vilken religion som helst muslimer ska ha rätt till att bära slöja om de känner för det eller kristna ska ha rätt att ha kors om de så vill. Därför tycker jag att mitt samhälle ska främst ha frihet och ska vara ett demokratisk samhälle utan våld och krig.