Translate

torsdag 26 september 2013

Instuderingsfrågor - Buddhismen

Tumba gymnasium
torsdag 26 september 2013

Hej ungdomar!

Jag hoppas att ni har haft en bra vecka. Det är bara en dag och ett par timmar kvar till två dagar utanför skolan, en plats som ni skulle kunna betrakta som ert tempel, er dagoba! Det är här i skolan som ni kan ta till er av kunskapens buffé! Ni är munkar och lärarna är vägledare i den inslagna vägen till målet, kunskap. Begrunda på det som Buddha har sagt och försök att förstå. Glöm inte att Buddha är mer en filosof än en religionsstiftare!

Här kommer instuderingsfrågor om Buddhismen. Jag har markerat de viktigare frågorna så ni enklare skulle satsa mer tid åt dessa. Instuderingsfrågor får du genom att trycka på länken nedan:
https://docs.google.com/document/d/1clxPPx8G_JWUbhIaboMmHXQTgAiblt8TJOKRGUNm7j4/edit?usp=sharing

Använd gärna Drive för att samarbeta. Glöm inte de tre juvelerna. Gruppen är en av dessa!

Leve kunskapen!
Nader

5 kommentarer:

  1. Hej Nader! Jag förstår inte att hur buddismen tänker sådant. När människor har en karma. Vad händer när människan dör. Kan du göra en enkel för att jag kan förstå. Tack Nader

    SvaraRadera
  2. Karma inom Buddhismen

    I motsats till hinduismen tror inte buddhismen en individuell själ utan själen uppstår i samma ögonblick som kroppen materialiseras.
    Det som är förbindelselänken mellan två liv är det första livets karma.
    Karma resulterar i den nya individens utformning. Karma betyder inom buddhismen gärningarnas följder eller konsekvenser,
    gärningarnas verkan. Genom att vi i vårt liv samlar på oss karma,
    så ger vi upphov till nytt liv. Det är inte vi själva som återföds. Vi förgås när våra kroppar dör och upplöses men den karma som vi har gett upphov till skapar ett nytt liv och ett annat själv.

    Inom buddhismen innebär återfödelsen att en ny existens – som alltid omfattar lidande – måste komma till världen som ett resultat av en föregående existens gärningskonto, karma som alstras av handlingar/ gärningar man vidtar för att undvika lidande/ otillfredsställelse eller för att försöka uppnå lycka/tillfredsställelse. Karma kan mycket förenklat beskrivas i form orsak-verkan förhållande som styrs av djupt rotade emotionella och kognitiva reaktionsmönster. När ett fastklamrande till ett "jag" finns skapas karma: god, neutral eller ond.

    SvaraRadera
  3. Hej Nader, jag förstår inte skillnaden mellan stupa/dagoba och pagod. Är det att templens benämningar på varandra är olika beroende på vilken inriktning inom buddhismen man har eller talar om?

    SvaraRadera
  4. Flemingsberg
    onsdag 2 oktober 2013
    .
    Hej Harriet!

    Jag hoppas att du har det fint. Underbart att du skriver och undrar.

    Stupa, Dagoba och Pagod är alla benämningar på buddhistiskt tempel. Begreppen Stupa och Dagoba används för buddhistiskt tempel med kupol. Kommer du till Sri Lanka och ett par andra länder säger man Dagoba. I andra (och flera) länder använder man sig av begreppet Stupa. Se:
    https://www.google.se/search?q=Dagoba+buddhism&lr=lang_sv&tbs=lr:lang_1sv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=O5JLUv2kEojV4QTX5oDQAg&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1366&bih=600&dpr=1
    och:
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Stupa

    Pagod däremot utvecklade i Kina. En Pagod är hög, smal och ger oss intrycket kinesiskt! Se:
    https://www.google.se/search?q=Pagod&hl=sv&site=imghp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=kZFLUr-uKInAtQagnYGgAQ&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1366&bih=600&dpr=1

    Som sagt: Bra att du skriver och frågar!

    Vi ses,
    Nader

    SvaraRadera