Translate

tisdag 4 februari 2014

Samhällsvetenskaplig metod

Klicka här !

Tillstånd att döda

Dokumentären "Tillstånd att döda" är en riktig tankeställare. I dokumentären får vi bevittna ett krigsbrott framfört av amerikanska soldater under Irakkriget den 12 juli 2007 genom en filminspelning som läckts ut över social medier av Wikileaks. Flera civila människors liv togs förgäves denna dag och dokumentären ger oss olika synvinklar på händelsen genom att följa Ethan McCords, en f.d amerikansk soldat som var på plats strax efter händelsen. McCords ger oss sin syn på incidenten och på Irak kriget överlag. Vi får även träffa Saeed Chrmaghs familj, en av de männen som blev berövade av sina liv denna dag. Familjen ger oss liksom McCords deras syn på incidenten.

Collateral murder

Wikileaks gav oss verkligheten om vad amerikanska soldater egentligen sysslar med i Irak genom att läcka en filminspelning om en helt vanlig dag på jobbet för dessa soldater i Irak. I filminspelningen får vi följa en av många enheters uppdrag i ögonen av en apachehelikopters HUD. Vi ser hur de först observerar en grupp människor och sedan utan säkerhet identifierar ett eller två vapen. Trots den bräckliga synen är de väldigt ivriga på att få tillåtelse att öppna eld. Det verkar inte handla om att ingripa i något potentiellt fientligt, utan mer om tillfredsställelsen av att döda en annan människa. Gång på gång upprepar de frasen "come on, let us shoot", som små otåliga barn väntandes på något speciellt. De får tillslut tillåtelsen de så desperat är ute efter och är inte särskilt blyga med eldkraften, utan dundrar på som om det inte finns någon morgondag. Ett tiotal män hade vid detta tillfälle förlorat sina liv, sprängda till den graden då de inte ens kan identifieras som människor, stora köttklumpar. En man hade dock överlevt, krypandes på gatan med ena benet helt förstört, helt chockerad av det som precis inträffat. Följande del av inspelningen tar fram känslor inom mig som jag inte ens kan beskriva. Enheten följer stegvis den sårade mannen och upprepar ett flertal gånger "All you got to do is pick up a weapon". Med detta hänvisar man till Genèvekonventionen, en krigslag som ska följas under krig. Enligt Genèvekonventionen får dessa soldater öppna eld igen om "fienden" i frågan tar upp ett vapen. Det vill alltså att mannen ska plocka upp ett vapen för att sedan kunna ta hans liv. Vid detta ögonblick tänker man för första gången under klippets gång att soldaterna faktiskt gör någonting rätt, kanske låter de mannen leva eftersom att han inte plockar upp något vapen? Självklart inte, istället väntar de tills en vänlig civil anländer för att hjälpa mannen, innan de dödar honom samt spränger den vänlige mannens bil med honom och sina två barn inuti. 


Det som gör mig mest förbannad är hur de gör allting för chansen att döda en annan människa. I klippet ljuger soldaterna i helikoptern om vad för typ av fordon det är som anländer till scenen. De identifierar fordonet som en "SUV" eller "Bongo truck". Fordonet är varken eller, det är egentligen en minivan. De ljuger alltså för att tillstånd att döda, de förskönar verkligheten till en pluton chef som inte befinner sig inom räckvidd. Pluton chefen kan endast utgå efter deras ord. Varför går de tillväga på detta viset? Är de helt enkelt bara kallblodiga mördare?

McCords besvarar någorlunda denna fråga genom att beskriva den mentalitet han hade när han bestämde sig för att gå med i arméen.

INTE KLAR



söndag 2 februari 2014

Tillstånd att döda


Direkt när jag började kolla på filmen, så väcktes det känslor inom mig som jag tidigare inte har känt. Jag tyckte det var fruktansvärt att se vad alla dessa människor och barn har fått uppleva och har gått igenom. Innan det så hade jag lite funderingar angående 9/11, men varför gå och döda oskyldiga människor som inte har gjort någonting? Om en grupp människor gör en hemsk sak, måste då resten som är oskyldiga bli bestraffade? Det går inte ihop! Efter att ha kollat på dokumentären så tycker jag att USA har gjort så mycket fel i helheten.

Jag tycker att han som läkte denna dokumentär gjorde helt rätt, eftersom att världen bör se att USA inte är det perfekta och fredliga landet som alla tror. Dem gör hemska saker mot oskyldiga människor, som sedan leder till ytligare konsekvenser. Bombningen i USA var fruktansvärt och bör inte ha hänt, men bara för att det hände så behövde man inte döda hundratusentals oskyldiga. Dem borde ha lagt sina resurser på att hitta människor som har gjort det. Hade dem fokuserat mer på det så hade det varit mer fridfullt i världen idag. Tänker du efter riktigt noga så är USA inblandade i nästan varje krig. Enligt dem så är dem alltid oskyldiga, men det stämmer inte! Dem har startat flera krig utan anledning, men ändå så fortsätter dem att skylla ifrån sig att det var ett måste. Dagens personer är tillräckligt smarta att förstå att dem inte gör det bara för att dem har skadat sig själva, utan för att tjäna pengar på det. Varje krig dem går in på är för deras egen skull, oavsett hur många som dör så står de inte för konsekvenserna ,utan skyller på dem andra.

Filmen är oerhört intressant, man fastnar direkt när man börjar titta på den, eftersom man inte vet riktigt hur det är där ute, man ser ju bara det reportern vill lägga ut i tidningen, dem nämner inte antalet oskyldiga som mist sitt liv. Därför var det så himla viktigt att just den här dokumentären kom ut så att folket runt om i världen kunde se hur USA som nation behandlar oskyldiga människor för att dem är på fel plats i fel stund.

 Det är helt fel att sätta Bradley Manning i fängelse när han har gjort världen en tjänst - han har läckt ut information om vad som verkligen försiggår runt om i världen. Jag själv tycker att det är fel att sätta en person som har gjort rätt i fängelset , det ska inte behöva vara så, men USA visade ännu en gång vad dem är för land. Fruktansvärt! Enligt mig borde han få ett hederspris för att han har stått upp för världens befolkning. Men det kommer aldrig att hända eftersom att USA inte kan framstå som ett land som gör fel. USA som land är ett land som aldrig kommer stå för sina misstag, dem kommer alltid leva på att skylla ifrån sig och därför straffas folk som Bradley, eftersom att han har gått emot USAs makt, och det kommer tyvärr aldrig att accepteras från ett land som USA.